Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úleva pro Mynáře: Čtyři kauzy odložili. Včetně stanu, slivovic a šperků z hradního skladu

Autor: ČTK - 
6. března 2024
09:38

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) nepravomocně odložili prověřování čtyř kauz Vratislava Mynáře, někdejšího kancléře prezidenta Miloše Zemana. Napsal to dnes server Seznam Zprávy, který na případy v minulosti upozornil. Odložené kauzy se týkají mimo jiné pronájmu stanu z Pražského hradu na sjezdovce v Osvětimanech nebo vypůjčených šperků z hradního skladu.

Detektivové podle Seznam Zpráv dospěli po svém prověřování k závěru, že nenašli důkazy, že by se Mynář dopustil něčeho nelegálního. Případy proto zatím nepravomocně odložili. Další prověřují, týkají se dopravy sazenic stromků na Mynářovy pozemky hradním vozidlem a lovení zvěře v Lánské oboře.

V jedné z odložených kauz Mynář nechal na svou sjezdovku v Osvětimanech na Uherskohradišťsku přivézt z hlavního města party stan patřící Pražskému hradu. Uvedl, že za zápůjčku i dopravu zaplatil, pak se ale ukázalo, že to udělat nemohl, protože Hrad ještě žádnou fakturu nevystavil, napsaly už dříve Seznam Zprávy.

Odložen byl i případ, kdy Mynář vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Chyběly ale doklady, kde tyto předměty následně skončily.

Policisté nenalezli nic protizákonného ani v případu lánské vily, kterou měl pronajatou bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák. Za vilu s 21 místnostmi platil 6300 korun měsíčně, uvedly Seznam Zprávy.

Těsně před jeho odchodem z ředitelské funkce na konci roku 2022 mu jeho podřízená prodloužila pronájem do roku 2025. Balák dostal loni v květnu po nástupu prezidenta Petra Pavla z vily výpověď. Podal proti ní žalobu, kterou nakonec stáhl a uvedl, že jeho nájem v objektu skončil.

Čtvrtá kauza se týká situace, kdy Hrad podle dokumentů zaplatil 1,1 milionu korun za nákup lahví se slivovicí pro reprezentační účely zlínskému autoservisu, který ale na prodej alkoholu neměl koncesi. Jedna lahev bez kolku vyšla asi na 3000 korun. Ani tady ale NCOZ nenašla nic trestného, konstatovaly Seznam Zprávy.

Video  Policie zasahovala v lánské oboře: Dohlížel na to i Mynář  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

miroslava13 ( 20. března 2024 12:18 )

holt tento napoleon mrňavý má dlouhé prstíky....vše mu nakonec projde. proto to v česku vypadá tak jak to vypadá!!!! Lidé si berou z těchto úředníků vzor a chovají se také tak!!!

6vox6 ( 6. března 2024 17:48 )

Nikdo tě nezavře, jen nechápu, proč chodíš na červenou. Za volantem se chováš stejně?

6vox6 ( 6. března 2024 17:46 )

Jen další ukázka toho, jak dlouhé prsty Mynář má. Likvidací (rozuměj skartací) důkazů je přece proslulý. Když dokázal nechat skartovat dokumenty o Vrbéticích, bylo by s podivem, kdyby nezlikvidoval důkazy o své trestné činnosti. Jinými slovy to, že nenašli policisté důkazy, zdaleka neznamená, že je nevinný.

vinke ( 6. března 2024 14:58 )

A co vlastně teď Vohralíková dělá?
K 15. únoru skončila na Hradě jako kancléřka.Dohodla se na tom v lednu. Prezidentskou kancelář opustí ale až na konci dubna. Tedy po více jak dvou měsících, což je výpovědní lhůta, kterou avíc nevím proč, má, když se dohodli... Má i nadále přístup na Hrad. Nadále disponuje vstupní kartou, stejně jako disponuje i služebním telefonem, tabletem a notebookem.
Nejspíš do ukončení pracovního poměru může Vohralíková také dál užívat služební byt, který si nechala na náklady Správy pražského hradu vybavit třeba kuchyňskou linkou z IKEA za 173 tisíc.

Ke dni doručení žádosti užívá Jana Vohralíková služební byt v objektu Na Opyši na základě smlouvy o nájmu služebního bytu. Následně s ní bude uzavřena nová smlouva na dobu určitou...To je dobrý 😁

Vohralíková nesdělila, kdy hradní byt opustí. Bez odpovědi nechala i to, kde bude pracovat.

Kamyl ( 6. března 2024 12:16 )

To je ta spravedlnost po česku.
Včera jsem šel na červenou ,tak čekám kdy si pro mě přijdou a zavřou mě ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa