Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hlubuček prolomil dlouhé mlčení: Redla za ním přivedlo vedení STAN? Rakušan: Nikdy jsem ho neviděl!

Aktualizováno -
20. března 2024
11:00
Autor: vja - 
20. března 2024
08:00

Po více než rok a půl trvajícím mlčení promluvil nyní Petr Hlubuček, bývalý dlouholetý starosta pražské městské části Lysolaje a exnáměstek primátora za STAN. Jde o jeho první veřené vystoupení k obvinění v kauze Dozimetr. V rámci podcastu Slepá spravedlnost jej vyzpovídali investigativní novinář Marek Wollner, advokát Petr Toman a jeho syn Šimon Toman. Hlubuček popsal seznámení s bývalým úzkým spolupracovníkem Radovana Krejčíře Michalem Redlem, kterého za ním dle jeho slov přivedlo vedení hnutí STAN, kterému tehdy šéfoval Petr Gazdík. Současný předseda STAN Vít Rakušan uvádí, že Redla nikdy neviděl a nezná ho. Na STAN v souvislosti s kauzou Dozimetr ve středu zaútočil ve Sněmovně i Andrej Babiš (ANO).

Investigativní novinář Marek Wollner podcast uvádí slovy: „Pro mně je samozřejmě čest, že můžeme přivítat hosta, který se dlouhou dobu vyhýbal médiím a se kterým jsem byl vlastně trošku paradoxně spojen. A dokonce bych řekl, že začátek mého pádu začíná právě u jeho jména. Je to pan Hlubuček.“

„Skutečně za ten rok a půl jsem vidět moc nebyl,“ uvedl Petr Hlubuček a mluvil o „démonizaci jeho osoby“ a „cirkusu“ kolem celé kauzy Dozimetr. „Nyní nastává čas, kdy můžeme kousek po kousku ty věci začít rozplétat v nějakém reálném světě,“ míní Hlubuček.

Podle něj není pravda, že by o vyšetřování věděl. „Já jsem vůbec netušil, co se chystá,“ tvrdí dnes Hlubuček. Tušil však, že je „pod dohledem některých složek“. „Ano, občas někdo přišel, že jsme v hledáčku policie, že mě někdo sleduje. To říká vám pořád někdo dokola tak dlouho, až tomu přestanete vůbec dávat nějakou pozornost,“ prohlásil.

Hlubuček: Poprava pro celý STAN

Obvinění, které proti němu bylo sepsáno, Hlubuček považuje za dehonestující. „Myslím si, že tak, jak to bylo sepsáno, tak to bylo sepsáno jako poprava nejen pro mne, ale i pro celý STAN,“ míní Hlubuček. Zároveň prý byly v obvinění zmiňovány naprosto zbytečné detaily, přičemž řada událostí měla být popsána podle Hlubučka nepřesně.

Zvláštní byly dle Hlubučka například popisy večírků. Jako příklad uvedl oslavu narození dítěte bývalého spolupracovníka Radovana Krejčíře Michala Redla. „Dítě se mu narodilo a my jsme se viděli, já jsem mu šel popřát. V ten okamžik bylo v tom dokumentu, v tom obvinění napsáno, že to byl večírek, respektive že to bylo setkání skupiny, organizované skupiny, která tam domlouvala nějaký byznys. Tak to prostě vůbec nebylo,“ tvrdí Hlubuček.

Určité části ve spisu byly podle Hlubučka silně vytrženy z kontextu. „Policie dodneška nepřipustila, aby všechny ty odposlechy, které oni mají, byly součástí spisu. Oni si tam z toho jenom vytáhli některé věty, některé části těch odposlechů a udělali si z toho příběh. Protože kdyby ty odposlechy byly vidět celé komplexní, tak by bylo jasné, že já přicházím s lahví vína, abych pogratuloval tady panu Redlovi k narození dítěte,“ je přesvědčen.

Redla mu představilo vedení STAN?

Redla, který sídlil ve Zlíně, prý Hlubuček neznal do té doby, než se stal náměstkem primátora. „Podívejte se, já jsem ve Zlíně v životě nebyl do té doby, než jsem se stal náměstkem primátora. Já jsem pana Redla do té doby neznal. Když jsem se stal náměstkem primátora, tehdejší vedení STANu přivedlo pana Redla a představili mi ho jako člověka, který je podnikatel, donátor STANu a STANu pomáhá,“ zavzpomínal na jejich seznámení.

Co myslí vedením STANu? „Tehdejší vedení STANu, které tam bylo, ono se to tak jako přelévá vlastně až do dnešní doby, ale řekněme, že tak to nějak... tyto osoby tam v té době fungovaly. Já jsem v tom neviděl žádný problém, protože celou dobu říkám, že pokud politik není propojen s podnikateli, s hoteliéry, se stavaři, s developery, tak neví, co se děje, neví, co se děje v hospodářství země, neví, co se děje ve městě, ve státě,“ uvedl Hlubuček. 

Komunikace a čilé kontakty s podnikateli mu proto přišly pro chápání ekonomiky země žádoucí. „Kdo platí daně, kdo hejbe touhletou ekonomikou, je podnikatelský svět, proto je s nima potřeba prostě komunikovat. Já jsem v tomhletom měl osobní střet s panem Čižinským a s panem Hřibem, protože já jsem říkal, že s podnikateli je potřeba se prostě bavit. Já jsem v tom neviděl vůbec nic špatného se prostě bavit ani s panem Redlem,“ uvedl s tím, že ze začátku ani nevěděl, že je Redl bývalým spolupracovníkem Krejčíře.

Hlubuček: Démonizace mojí osoby i Krejčíře

Proč se s Redlem coby bývalým spolupracovníkem Krejčíře vůbec Hlubuček stýkal? „To je taková mediální zkratka, kterou já jsem za prvý ze začátku ani nevěděl, ve chvíli, kdy tady fungoval pan Krejčíř, tak mně bylo o hodně méně, já jsem dělal v soukromém sektoru a já si myslím, že i ta démonizace pana Krejčíře je obrovská,“ míní Hlubuček.

„Ta démonizace mojí osoby je taková, že široké spektrum lidí, se kterými jsem se stýkal, tak najednou si mě smazali z těch sociálních sítí nebo třeba jenom vymazali fotky se mnou z těch sociálních sítí. Je to opravdu až komické a trapné,“ uvedl Hlubuček v podcastu.

Rakušan: Redla jsem nikdy neviděl

Hlubuček v podcastu ukázal v další části přímo i na předsedu STAN. „Představte si, že přijde předseda strany, které jste součástí, přivede vám někoho a řekne: toto je člověk, který nám pomáhá, ať už finančně, nebo jakkoliv v rámci strany. Tak vy s ním samozřejmě přirozeně budete komunikovat. A bylo to i to vedení STANu, které mně doporučovalo lidi do městských firem. Pokud funguje nějaká hierarchie, i když v rámci STANu máme velikou subsidiaritu, nezávislost v rámci jednotlivých oblastí, měst a obcí, tak se prostě toto snažíte nějakým zpsobem respektovat,“ popisoval Hlubuček v podcastu navázání vztahů s bývalým spolupracovníkem Krejčíře.

Náměstkem primátora pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti byl Hlubuček zvolen 15. listopadu 2018. Předsedou STAN byl v letech 2016 - 2019 Petr Gazdík, 1. místopředsedou v tomto období současný šéf hnutí Vít Rakušan.

Právě Rakušan popírá, že by Redla přivedl za Hlubučkem on. „Pana Redla jsem nikdy neviděl, neznám ho,“ reagoval pro Blesk sám Rakušan.

S Redlem komunikoval Gazdík

S Redlem se však znal někdejší předseda Gazdík. Vyvodil z toho osobní zodpovědnost, 29. června 2022 skončil coby ministr školství.

„Michal Redl komunikuje zcela běžně prostřednictvím mobilního telefonu s kryptografickou ochranou s místopředsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem,“ citovaly Novinky.cz z policejního usnesení.

„S Michalem Redlem se známe, to jsem nikdy nepopíral,“ připouštěl v minulosti Gazdík. „Sděloval mi své názory – například právě na mediální obraz STAN. Ale rozhodně popírám, že by Michal Redl jakkoliv zasahoval do rozhodování hnutí STAN nebo do mých politických rozhodnutí,“ uváděl v roce 2022 Gazdík, který byl v letech 2002 až 2010 starostou Suché Lozi ve Zlínském kraji a od října 2008 do února 2022 zastupitelem Zlínského kraje, v němž působil i podnikatel Redl.

Omluva Blesku Vítu Rakušanovi

Omlouváme se tímto Mgr. Vítu Rakušanovi, stávajícímu předsedovi hnutí STAN a ministru vnitra České republiky, že zveřejněním článku, který vyšel 20. 3. 2024 na zpravodajském webu blesk.cz s titulkem „Šokující slova Hlubučka po roce a půl mlčení: Redla přivedl Rakušan! Pomáhal prý s financemi“ jsme neoprávněně zasáhli do osobnosti Mgr. Víta Rakušana. Sdělení týkající se jeho osoby obsažená jak v titulku, tak v původním textu článku, se nezakládala na pravdě.

Celý rozhovor s Petrem Hlubučkem si poslechněte na stránkách podcastu Slepá spravedlnost.

Babiš ve Sněmovně: Organizovaný zločin STAN

Do STAN se přitom kvůli kauze Dozimetr pustil ve středu ve Sněmovně Andrej Babiš (ANO) během mimořádné schůze „Bezpečnostní hozby pro Českou republiku“, svolané právě kvůli němu, jeho vyjádřením a postojům.

„My stále opakujeme, že STAN vznikl jako organizovaný zločin ve Zlínském kraji a postupně rozprostřel svá chapadla až do Prahy,“ tvrdí Babiš. „Rédla, to je ten od Krejčíře, měl prý Hlubučkovi představit předseda hnutí STAN Vít Rakušan,“ podivoval se Babiš. 

„Co to je toto? Hlubuček, potopil Rakušana, podle mého názoru měla být mimořádná schůze Dozimetr,“ míní Babiš.

O vztahu Hlubučka a Redla mluvil v podcastu i Marek Wollner. „Pan Redl pro média byl velice atraktivní postava, protože byl někdejší spolupracovník Radovana Krejčíře, jednoho z nejznámějších českých mafiánů a já musím říct, že samozřejmě tato souvislost mohla spoustu nvinářů navnadit, že se asi dělo něco nesprávného, pokud jste měl tak blízký vztah s panem Redlem, dokonce bych řekl, že politická opozice v čele s panem Babišem tuto souvislost dokázala velice obratně využít vůči celému STANu, kdy vás nazývají, že jste vlastně strana mafiánů,“ upozornil Wollner.

Jak Petr Hlubuček prožíval kauzu Dozimetr?

  • „Pravdou je, že jsem skutečně úspěšně podnikal, provozoval jsem příjezdovou cestovní agenturu, měl jsem vlastní hostel, v centru Prahy jsem si pronajal kancelářskou budovu, kterou jsem celou přestavěl na tříhvězdičkový hotel. V roce 2009 jsem potom odjel na rok, řekněme tomu, na cestu kolem světa a když jsem se vrátil, tak moje sousedka v Lysolajích říkala: pojďme, musíme zachránit Lysolaje od nějaké masivní zástavby (...) Uspěli jsme já, byl tehdy lídr, stal jsem se starostou a poté ještě dvakrát jsem byl znovuzvolen. Celkem 12 let jsem starostoval v Lysolajích,“ vzpomínal Hlubuček v podcastu na své začátky v komunální politice.
  • Starostou městské části Praha - Lysolaje byl od listopadu 2010 do 20. června 2022, zastupitelem této městské části od 16. října 2010 do 24. září 2022. Do STAN vstoupil v roce 2016.
  • 15. června 2022 s dalšími 10 osobami byl obviněn z korupce a účasti na organizované skupině v souvislosti s hospodařením Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP).
  • „Bylo to samozřejmě šílené, představte si, že vám v šest ráno vtrhne do domu parta policistů, jste obviněn ze zločinného spolčení, sahají vám na všechny vaše osobní věci, prohledávají vám celý dům, trvalo to 24 hodin,“ říkal Hlubuček.
  • V den zatčení mu bylo pozastaveno členství v hnutí STAN, na část svých funkcí rezignoval.
  • 20. června 2022 odvolán z funkce starosty městské části Praha-Lysolaje.
  • 30. srpna 2022 po složení kauce propuštěn z vazební věznice v Litoměřicích.
  • V březnu 2023 vyloučen z hnutí STAN.

Video  Rakušan o Dozimetru: Vyměnili jsme lídra kandidátky, prošli jsme absolutním očistným procesem.  - Mall TV a Blesk TV
Video se připravuje ...

Miloslav Podhola ( 21. března 2024 14:46 )

Vulgarity nejsou to nejlepší co používat,ale jsou mi milejší než mafiani na vedoucích postech našeho státu

Miloslav Podhola ( 21. března 2024 14:46 )

Vulgarity nejsou to nejlepší co používat,ale jsou mi milejší než mafiani na vedoucích postech našeho státu

Miloslav Podhola ( 21. března 2024 14:45 )

Vulgarity nejsou to nejlepší co používat,ale jsou mi milejší než mafiani na vedoucích postech našeho státu

Miloslav Podhola ( 21. března 2024 14:40 )

Všichni pětikoaličnici jsou přesvědčeni a vykřikují, že B. je bezpečnostní riziko.
Není spiš bezpečnostním rizikem, když ministr vnitra spolupracuje, či snad řídí ekonomické mafiány v DPP. A co jeho kódovaný telefon?
Mnoho keců, to je celý on.

Jan Chytil ( 21. března 2024 12:44 )

Tak první nám blesk obšírně popíše dění v kokainovem hnutí ⛺,aby se pak v zápětí Donu Vítovi, capo di tutti capi omluvili.On nic,on muzikant!Kdo přivedl Rédla? Tehdejší vedení hnutí,to znamená předseda Gazdík a první místopředseda Rakušan.Tak kdo tady lže? Hlubuček? Rakušan? novináři Blesku?a další řady novinářů jiných periodik?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa