Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan schytal na debatě v Mostě sodu za Dozimetr. Hájil euro, podpořila ho Nerudová

Aktualizováno -
12. února 2024
18:44
Autor: simao - 
12. února 2024
18:03

Po Karviné a Sokolovu dorazil Vít Rakušan (STAN) na další debatní cyklus „Bez cenzury“ do Mostu - tentokrát přímo do hospody, kde se točil seriál Most! V Severce čelil kritice za kauzu Dozimetr či peníze pro školství, dotazy se točily rovněž kolem podpory Ukrajiny. Rakušan vedle toho opakovaně hájil přijetí eura.

Rakušan v Mostě vyvracel na úvod dvě fámy - že tam nebude osobně, ale že půjde jen o projekci po předchozích vyhrocených setkáních v Karviné a v Sokolově.

„A druhá věc, kterou jsem zaregistroval na všemocných sociálních sítích, že místo mě jede dvojník. Tak my jsme takového zkoušeli najít, ale žádný z nich neměl tak velké oči jako já. To se nám bohužel nepovedlo,“ říkal Rakušan v čepici „Dycky bez cenzury“, narážející na hlášku z oblíbeného seriálu „Dycky Most“. Podpořit ho přijela i neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, lídryně STAN pro eurovolby.

Vít Rakušan (STAN) vyrazil na další debatu, tentokrát do hospody Severka v Mostě, podpořila ho i Danuše Nerudová (12.2.2024) Vít Rakušan (STAN) vyrazil na další debatu, tentokrát do hospody Severka v Mostě, podpořila ho i Danuše Nerudová (12.2.2024) | Facebook - V. Rakušan

Schytal to za Dozimetr

Rakušan prosil lidi, aby na sebe nehulákali a nechali dotazující se lidi domluvit, stejně tak aby vyslechli jeho odpověď. „Ale samozřejmě počítám, že nějaké emoce některé otázky i odpovědi vyvolají,“ připustil Rakušan a měl pravdu. V Severce to zanedlouho poté začalo opět vřít. Hned první dotaz totiž mířil na kauzu Dozimetr.

„Věděli jste o tom, že organizovaný zločin rozkrádá Dopravní podnik a další podniky v ČR. Vy a Piráti, ne vy jako Rakušan. Vaši lidi ve STANu věděli, že se to rozkrádá. Vy jako ministr vnitra proti tomu ale vůbec nic neděláte,“ udeřil hned první tázající se na Rakušana a vyzval ho k tomu, aby zítra podal demisi a zpochybňoval i sponzorské dary pro STAN. Sklidil potlesk. „Nechte prošetřit celou kauzu Dozimetr tak, aby bylo opravdu jasný, odkud ty peníze STANu přišly (...) Pane Rakušane, vy a Piráti jste přivedli organizovaný zločin do nejvyšších pater politiky,“ dodal účastník debaty.

„Ta kauza Dozimetr jako taková se samozřejmě vyšetřuje, máme trestně stíhaného bývalého člena našeho hnutí a je to tak, jak to má v normálním státě být, to znamená: padni, komu padni. Jestli krade ten, či onen, nebo jestli je členem té, či oné strany, tak ten člověk má být vyšetřován,“ bránil se Rakušan. Popřel, že by jako ministr vnitra měl nějaké nadstandardní informace, nebo že by něco urychloval, či naopak zdržoval.

Později čelil Rakušan i dalšímu dotazu jiného z tazatelů na jeho šifrovaný telefon. „Šifrovaný telefon jako takový jsem nedostal od žádného organizovaného zločinu, já jsem ho v té chvíli, kdy jsem ho používal a bylo to velmi krátkodobě, dostal od lidí, kteří byli moji přátelé a známí, od těch jsem měl tenhle telefon,“ poznamenal s tím, že telefon používal v době, kdy se vyjednávalo o vládě a měli podezření, že jejich komunikace není bezpečná.  

Debata za peníze STAN

Rakušan za svou sérií výjezdů schytal však kritiku již mj. i za to, že hnutí STAN rozjelo vlastní kampaň a Rakušan se vyjadřuje bez ohledu na domluvy ve vládní koalici. V Sokolově totiž mluvil o tom, že stát chystá odkup akcií ČEZu od minoritních akcionářů, což později popřel.

Ekonomka Ivana Turková ze strany PRO se v Mostě ptala, jestli za tuto osobní předvolební kampaň a PR platí skutečně hnutí STAN - včetně ochranky apod. A to i s ohledem na to, že jde podle ní i při účasti Danuše Nerudové  v Mostě rovněž o kampaň před letošními eurovolbami.

„Ta organizace, pronájem a všechny věci, které jsou od toho, jsou samozřejmě placeny z našich finančních prostředků,“ reagoval Rakušan a poukázal i na svůj nárok na ochranku z hlediska ochrany ústavních činitelů.

Připustil, že v kampani „Bez cenzury“ je trošku ironie. „Trošku ironie je k tomu vůči těm, že jsem v tomhle státě největším cenzorem,“ uvedl Rakušan, podle kterého v Česku žádná cenzura naštěstí není. Sklidil za to pískot a od tazatelky slova o „výsměchu“. 

Školství musí tahle vláda akcentovat víc, míní Rakušan

Kritiku v Mostě schytal Rakušan však i za slabou podporu učitelů ze strany vlády a ministerstva školství, které připadlo právě hnutí STAN, ačkoliv bylo školství programovou prioritou vlády.

„To je naprostá ostuda vlády, já chápu, že populisti slíbí všechno všem, ale když demokrat něco slíbí, tak to má držet, a pokud nedrží svoji prioritu, je stejný, jako ten populista,“ udeřil další dotazující na Rakušana.

„Není to tak, že by peníze od loňského roku celkově do školství klesaly, panu ministru Bekovi se teď povedlo dostat do školství dodatečně ještě 4 miliardy korun,“ bránil se Rakušan s tím, že škrty se primárně týkají neobsazených míst. „Ta situace je určitě náročná,“ připustil však Rakušan, sám původním povoláním učitel. „V současné době nemají učitelé 130 procent průměrné mzdy, to říkám na rovinu, protože se vychází z čísel, která jsou dva roky stará,“ dodal s tím, že školství musí tato vláda akcentovat ještě více. 

Na Rakušana pískali za hájení Fialy

Rakušan během debaty hájil premiéra Petra Fialu (ODS) kvůli vkladu v Podnikatelské družstevní záložně z let 2015 až 2020 - podílnictví v kampeličce následně nezmínil v majetkových přiznáních, za což Fialu kritizovalo hnutí ANO. 

Fiala to označil minulý týden ve Sněmovně za uměle vyvolanou kauzu a odmítl, že by se dopustil něčeho nelegálního. „Premiér Fiala tu věc vysvětlil dostatečně, vysvětlil jí jasně, ale já nejsem vyšetřovatel. Premiér Fiala vysvětlil, co kde opomněl, jakým způsobem je ochoten co kde napravit,“ oponoval účastníkům debaty v Mostě Rakušan. Následoval další a do té doby patrně nejhlasitější pískot.

Je pro euro

Rakušan vedle toho zopakoval, že hnutí STAN je pro zavedení eura. „Já jsem pro euro, říkám to dlouhodobě, Starostové pro euro jsou,“ upozornil Rakušan.

„Krom toho to bude výhodné i pro lidi jako takové, myslím si, že to může vést k tomu, že zlevní hypotéky a může to mít i protiinflační tlaky v naší společnosti,“ míní Rakušan a vysvětloval i situaci kolem zmocněnce pro euro v rámci ministra pro evropské záležitosti.

Podle něj je absolutně správně, že se otevřela veřejná debata o euru a začalo se o něm nahlas mluvit. „Lidi vědí, že pokud budou volit Starosty - a tu druhou stranu radši jmenovat nebudu - tak budeme směřovat k tomu, abychom udělali všechno pro to, aby se eurem v ČR platilo. A potom se na tom definují jiné strany - a je to jejich absolutní právo a nárok - které říkají, že ne. Poveďme tuhle debatu. Teď se vůbec nebavíme o tom, že bychom zítra v ČR přijali euro,“ reagoval Rakušan.

Rakušan: Máme zájem, aby Rusko prohrálo

Během debaty v Mostě došlo mj. i na Putinovo napadení Ukrajiny. „Rusko napadlo Ukrajinu a my pomáháme i ve vlastním zájmu státu, který byl napaden a já si myslím, že kdybychom cokoliv dělali v téhle chvíli jiného, tak je to špatně,“ upozorňoval Rakušan s tím, že „Rusko nikdy nepřestalo vnímat střední Evropu jako sféru svého zájmu“. V tu chvíli došlo k dalšímu pokřikování.

„A my máme zájem, aby Rusko na Ukrajině prohrálo (...) Každý máme pocit, že je slepý někdo jiný. Já si myslím, že slepý ten, kdo nevidí, že Rusko je agresor a že Ukrajina je oběť (...) Evropa nesmí v té pomoci přestávat, svobodný svět nesmí přestat pomáhat, protože to je nebezpečí pro nás samotné a já jsem o tom absolutně přesvědčený,“ dodal Rakušan za dalšího pokřikování davu.

Video  Rakušan udivil vyjádřením v Sokolově: Promluvil o odkupu akcií ČEZu. A zmínil i dostavbu Dukovan a ruskou hrozbu  - Youtube / STAN
Video se připravuje ...

 

 

9876543 ( 15. února 2024 19:32 )

Vykulvoko a zubajda se vzájemně podporují,..ta krasavice mladá /jak se sama vidí/ kšeftovala s diplomy..a tenhle mafián vykulvoko zas je zapojen v dozimetru..
A všichni se na to jen díváme, a nemůžeme nic dělat.
Dávno je jasné proč musel policejní prezident Lesy skončit..a to ještě dřív než byla vůbec sestavena pěti­demo­lice­plnáz­lodě­jů.
Teda ta bába je dost šeredná, ty klofáky jí z huby jen tak visí....

Proč se ksakru neprobírá v tv. dozimetr ? obvinění spolu­pracu­jící,­hlubu­ček a další,.
Policejní prezident, je nejspíš člověk Rakušana..

Karel Voříšek ( 15. února 2024 12:40 )

Přesně 😃👍🌟

jajas ( 14. února 2024 10:43 )

"Danuše Nerudová reaguje na výhrůžky smrtí. Na debatě s Rakušanem v Mostě ji hlídal bodyguard filmových hvězd." Extra.cz 14.2.2024
Měla by sedět na perdeli a ne že se bude utrácet ještě za její ochranku... 👎

poky-f ( 13. února 2024 22:36 )

Ta Nerudová , ta by mohla hryzat kolejnice , když se usměje !

jajas ( 13. února 2024 19:07 )

A co teprve tento nadpis článku z eXtra.cz: "Ostrá Rakušanova debata v mostecké Severce: Vy víte, že už jste stejně v háji, vmetli mu do tváře." 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa