Skotský The Sun exkluzivně odhalil překvapivý krok britské královské rodiny - letos v létě budou moct návštěvníci poprvé vidět části hradu Balmoral, které jinak běžně využívají členové nejznámější monarchie! Ovšem - jenom ti nejrychlejší. První lístky šly už totiž do prodeje - a během pouhých pár hodin byly vyprodány. Za prohlídku zámku, kde to tak milovala Alžběta II. i její syn Karel III., dali zájemci 100 liber (tedy 2955 českých korun podle aktuálního kurzu).

Provoz Balmoralu totiž stojí přibližně 3 miliony liber (88,6 milionů korun) ročně a polovina z toho pochází z příjmů souvisejících s turisty. K oznámení těžko dostupných vstupenek panství uvedlo: „Od svého dokončení v roce 1855 byl přístup do interiéru zámku pro veřejnost až dosud omezen. Jsme nadšeni, že poprvé v historii můžeme oznámit zahájení soukromých prohlídek interiéru – The Balmoral Experience.“

Pár šťastných návštěvníků bude mít jedinečnou možnost „cestovat časem“ od koupě Balmoral Estate královnou Viktorií a princem Albertem před 170 lety až po současnost. Mohou si také prohlédnout výběr pokojů, které aktuálně používají Jejich Veličenstva král a královna -manželka a další členové královské rodiny. A to je rozhodně hodně velikým lákadlem. Mnoho z těch, kteří se chtěli procházet po těch samých kobercích jako vladaři, ale byli prvním kolem prodeje zklamaní.

Tyto vstupenky se totiž vyprodaly naprosto bleskově, a to i přes kritiku, že jsou drahé. Pro srovnání, za celodenní vstupné do pařížského Disneylandu dáte 3 a půl tisíce. Aktuálně ale v Balmoralu zbývá ještě několik lístků slibujících „zážitek pouze pro dospělé“, které jsou však ještě dražší. Za 150 liber (4432 korun) ty, co si je koupí, samozřejmě nečeká žádný lechtivý bonus, ale něco velmi britského - odpolední čaj.

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta a její chaty, chalupy, paláce a letní sídla Videohub

Pokud máte zájem i vy, máte šanci - prodávat se totiž budou denně. Každý den jich půjde na trh pouhých 40, a zámek pak bude otevřen veřejnosti od 1. července do 4. srpna. Relativně málo „vyvolených“ se sice dostane do útrob nejslavnějšího zámku v oblasti Aberdeenshire, nicméně vstupenky na normální vstup pro dospělé jsou stále k dispozici. Za pouhých 17,50 liber (517 korun)! Sice nezahrnují novou prohlídku interiéru, nicméně umožňují alespoň přístup do tamních působivých zahrad. 

Fotogalerie
30 fotografií