Ukrajinské britské velvyslanectví bylo v pondělí 18. března nuceno vydat oficiální prohlášení potvrzující, že král Karel III. je stále naživu. Řada ruských zpravodajských webů a jejich přidružených účtů na sociálních sítích totiž oznámila, že král zemřel. Údajně podle nejmenovaných mediálních zdrojů. Příčinou jeho náhlého skonu měly být komplikace při boji s vážnou nemocí, tedy rakovinou, s níž se monarcha skutečně potýká. 

Vše začalo tak, že se skrze sociální sítě začal šířit obrázek jasně falešného prohlášení z „Buckinghamského paláce“, které hlásilo královu „neočekávanou smrt“. Ruský zpravodajský server Sputnik se dokonce pozastavoval nad tím, že „na webových stránkách královské rodiny ani v britských médiích o tom zatím nejsou žádné informace“.

Nechutné „novinky“ o smrti monarchy následovaly záhy po kritice Velké Británie a dalších západních zemí ohledně volebního „vítězství“ Vladimira Putina (71) v údajně zmanipulovaných prezidentských volbách. Spekuluje se proto nyní o tom, že poplašná zpráva o Karlově smrti je jenom součástí skutečně bezohledné propagandistické ruské mašinérie.

Video
Video se připravuje ...

God Save the King Reuters

Kanál Telegram britské ambasády v reakci na to zveřejnil oznámení v ruštině, aby zdůraznil, že jsou tyto zprávy zcela falešné, britské velvyslanectví na Ukrajině vydalo podobnou zprávu. O několik minut později však byly všechny články aktualizovány - záhy poté, co byli všichni nuceni uznat, že král asi doopravdy mrtvý není...

„Falešné zprávy o smrti Karla III. se rychle rozšířily a byly stejně rychle odhaleny, král Velké Británie je ale naživu a pokračuje ve svých záležitostech. Alespoň to tvrdí Buckinghamský palác... Pamatujme na to, že mu byla před několika měsíci diagnostikována rakovina,“ připomínali kousavě ruští novináři.

Fotogalerie
46 fotografií