Pondělní oznámení, že králi Karlu III. byla diagnostikována rakovina, bylo pro všechny šokem – především proto, že pětasedmdesátiletý panovník se v průběhu let obecně těšil dobrému zdraví. Zástupci paláce neupřesnili, jaký druh rakoviny král má ani jak vážný je jeho stav. Řekli pouze, že tato nemoc byla objevena během jeho nedávné nemocniční léčby zvětšené prostaty. Karel III., který nastoupil na trůn poté, co v září 2022 zemřela jeho matka královna Alžběta II. (†96), již zahájil léčebné procedury.

A i když hodlá notně omezit plnění svých královských povinností, zatím to tak moc nevypadá. Už má za sebou dokonce i poselství pro Grenadu, ve kterém zmínil, že „během posledních pěti desetiletí s nejhlubším obdivem sledoval, jak budovali svůj národ a utvářeli si zvláštní místo Grenady ve světě a jako základního člena naší rodiny Commonwealthu“.

Ocenil, že Grenada je dnes příkladem demokracie, lidských práv a právního státu. „Společně jste se postavili nejkritičtějším výzvám změny klimatu a ztráty biologické rozmanitosti tím, že jste světu nabídli příklad vůdcovství, odolnosti a inovací. Společně jste dali život na slova vaší národní hymny: ‚Usilujte, budujte, postupujte!‘.“

Video
Video se připravuje ...

God Save the King Reuters

Zavzpomínal i na nedávnou návštěvu tohoto místa, kterou si dopřál i s manželkou Camillou (76). „Moje žena a já máme speciální vzpomínky na naši návštěvu vašeho krásného ‚ostrova koření‘ před pěti lety, na vřelé a dojemné přivítání, které jste nám poskytli. Potom, jako vždy, když jsem kdekoli na světě potkal Grenaďany, byl jsem zasažen vaší odolností, silou vaší komunity a vaším společným odhodláním dosáhnout pozitivní změny.“

Zmínil rovněž, jak moc ho mrzí, že mu jeho zdravotní stav aktuálně neumožňuje být s obyvateli Grenady osobně, aby „zaznamenal tento významný milník“. „Mé myšlenky jsou se všemi napříč Grenadou, Carriacou a Petit Martinique a všemi těmi v grenadské diaspoře – ‚jeden lid, jedna rodina‘ – když oslavujete vše, čeho jste dosáhli, a vše, co má vaše budoucnost. Moje rodina se ke mně připojuje a posílá vám všem srdečné blahopřání,“ zdůraznil.

Fotogalerie
42 fotografií