Princ Harry, vévoda ze Sussexu, si dopřál let z Los Angeles do Londýna, aby podpořil svého otce krále Karla III., jemuž byla diagnostikována rakovina. Předtím, než byl král helikoptérou převezen do Sandringhamu, si dvojice užila soukromé setkání v Clarence House, kde britský vladař žije se svou manželkou Camillou (76). To trvalo jen asi 45 minut. Podle zdrojů z paláce byla tak krátká, protože byl vladař unaven.

Poté nebylo vůbec jasné, jak dlouho a kde vůbec se Harry během své návštěvy rodné hroudy zdrží. A jen se spekulovalo o tom, že čas strávený v Anglii (a bez dohledu Meghan) by ryšavý princ mohl využít k dlouho očekávanému usmiřování s princem Williamem, jemuž od neslavného megxitu – a po tom všem, co Harry s Meghan Markleovou (42) vyváděli v USA (napovídali do knih a televizních rozhovorů) – nemůže přijít na jméno. Rodinná krize by přitom byla ideální příležitostí urovnat vztahy.

„Neexistují žádné plány pro Harryho návštěvu, která by fungovala jako nějaký prostředek pro smír,“ překvapil však zdroj britského deníku The Sun. „Vévodův hlavní důvod, proč cestoval do Spojeného království, je navštívit svého otce. Kdyby se naskytla příležitost vidět prince z Walesu, vévoda by ji rád přijal.“ 

Jak se brzy ukázalo, Harry svého staršího bratra sám aktivně nehodlal vyhledat. Ostatně ani první (a zároveň jedinou) noc v Británii nestrávil ani v paláci, ani ve Frogmore Cottage, tedy v nemovitosti, kterou Harry s Meghan dostali k užívání po veselce, kompletně ji zrekonstruovali z peněz daňových poplatníků... a pak prchli do USA, takže jim byla loni odebrána. Místo toho prý strávil noc v jednom londýnském hotelu.

Video
Video se připravuje ...

Zapomněl Karel na syna Harryho? Twitter / @jozzzaphen

Ale aby nebylo Harrymu křivděno, snahu o narovnání zdecimovaného bratrského vztahu neprojevil ani William. Jeho priority jsou totiž podle všeho trochu jinde – soustředí se hlavně na péči o svou ženu Kate Middletonovou (42), která se zotavuje po blíže nespecifikované operaci břicha. Od svých veřejných povinností si plánuje dát odpočinek až do Velikonoc a zotavuje se v Adelaide Cottage ve Windsoru.

Nikdo nepočítal s tím, že Harry v Londýně zůstane nějakou delší dobu, měl se co nejdříve vrátit do svého domova v Montecitu v Kalifornii, který sdílí se svou manželkou a dvěma dětmi, Archiem (4) a Lilibet (2). Očekávalo se ale, že u otce setrvá až do příštího týdne. Že zmizí z Anglie po pouhých 24 hodinách po chvilce s otcem a bez jediného slova s bratrem, to čekal málokdo. 

Propast mezi bratry je podle všeho mnohem hlubší, než se předpokládá. 

Anketa

Měl by se král Karel III. vzdát trůnu a již ho předat Williamovi?

Ano
Ne

Rozhodně je ale od Harryho hezké, že neváhal a ihned přispěchal za svým nemocným tatínkem. Jak ostatně ve svém životopisném románu Náhradník jeho mladší syn odhalil, král prý naléhal na své rozhádané syny: „Prosím, chlapci, nedělejte z mých posledních let utrpení.“ Ze vztahů svých synů ale nemocný vladař moc radosti mít nemůže.

Fotogalerie
37 fotografií