Zástupci vlády u soudu argumentovali tím, že ministerstvo mu nárok na policejní ochranku neodňalo, ale pouze rozhodlo, že by ji neměl dostat za stejných podmínek jako dříve, tedy v plném rozsahu a veřejně financovanou. Soud dal ministerstvu za pravdu s tím, že rozhodnutí nebylo nijak protiprávní.

Harry se odvolá

Harry se v minulosti u vrchního soudu rovněž odvolával proti jinému rozhodnutí ministerstva, které mu neumožnilo platit si policejní ochranu ani z vlastních zdrojů. Proti středečnímu rozhodnutí vrchního soudu se hodlá Harry také odvolat a doufá, že „se mu dostane spravedlnosti“, uvedl jeho mluvčí pro právní záležitosti podle Reuters.

Ministerstvo v prosinci soudu sdělilo, že Harry bude mít při svých pobytech v Británii nárok na veřejně financovaný policejní doprovod, avšak ne automaticky a ve stejné míře jako jiní aktivní členové královské rodiny, píše stanice BBC.

Ohroženější než princezna Diana

Obavy o bezpečí své rodiny vyjadřuje Harry opakovaně. V novém soudním prohlášení například zmiňoval, že je se svou manželkou a dětmi aktuálně ještě ve větším nebezpečí, než byla před 23 lety jeho matka, princezna Diana (†36), kvůli rostoucímu „rasismu a extremismu“, jemuž rodina musí čelit. 

Video
Video se připravuje ...

Babiš neuspěl kvůli evidenci StB! Rychlý úprk Harryho z Británie. A HHC jako zakázaná látka. Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Zaplatí 30 milionů?

Redakce listu The Telegraph využila žádosti o svobodný přístup k informacím a odhalila, že již v polovině října loňského roku, dva měsíce před prosincovým třídenním slyšením, dosáhly náklady vlády na obhajobu proti Harryho žalobám 400 000 liber (11,8 milionu korun). Jen v této fázi stál případ právní oddělení vlády již 265 437 liber (7,8 milionu korun) a 137 864 liber (přes 4 miliony korun) na právním poradenství.

To znamená, že princ nyní po prohraném sporu musí daňovým poplatníkům vrátit nejméně 500 000 liber (bezmála 15 milionů korun). Jeho vlastní náklady na právní zastoupení budou přitom pravděpodobně podobné, ne-li vyšší.

„Řekněte jméno!“

Jak ukazují soudní dokumenty, Harrymu celá kauza pořádně leží v žaludku. Dokonce si vyžádal jméno člověka, který měl rozhodnout o zrušení jeho ochranky placené daňovými poplatníky.  Za rozhodnutím stál Výkonný výbor pro ochranu královské rodiny a veřejných činitelů (RAVEC) – Harry chtěl ale konkrétní informace.

Anketa

Kdo z královské rodiny je vám nejsympatičtější?

Král Karel III.
Camilla
William
Kate
Harry
Meghan

Návrat i s dětmi

Harry byl v Británii, avšak bez své rodiny, naposledy minulý měsíc, když krátce navštívil svého otce krále Karla III. (75), jenž veřejnosti právě oznámil svou nespecifikovanou diagnózu rakoviny. „Jsem vděčný, že jsem mohl nasednout na letadlo, přiletět za ním a strávit s ním aspoň trochu času,“ svěřil se princ v rozhovoru pro pořad Good Morning America

Letos se do své domoviny vrátí minimálně ještě jednou, na 10. výročí založení jeho sportovních her pro raněné vojáky a veterány Invictus Games. „Neústupně tvrdí, že chce, aby se k němu Meghan a děti připojily. Ale myslím, že ona má obavy. Pobyt ve Spojeném království je pro ni velmi nepříjemný,“ sděll informovaný zdroj na začátku týdne televizi GB News

Video
Odemknout video

Skotská královna Marie Stuartovna: Přišla o trůn a o několik manželů. Nakonec skončila na popravišti. Videohub

Fotogalerie
110 fotografií