Konec další tradice! Už po 64 let – od roku 1960, kdy se na tom usnesla Soukromá rada – se potomci královny Alžběty II. (†96) a prince Philipa (†99), kteří nedostali při narození královské tituly (nebo od otce jiné příjmení), rodí do rodiny jako Mountbattenové-Windsorové.

Stejný případ potkal i obě děti prince Harryho. Protože malý Archie (4) i jeho sestřička Lilibet (2) přišli na svět ještě za života královny Alžběty II. (†96), a nebyly tak vnoučata, ale až pravnoučata panovníka Velké Británie, nedostaly do vínku žádné tituly.

Archieho tak pojmenovali Archie Harrison Mountbatten-Windsor a jeho sestru zase Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová. Po smrti královny a nástupu Karla III. (75) na trůn se pak jakožto vnoučata krále dočkali titulů princ a princezna. 

Protože se Harry narodil jako princ, sám žádné příjmení nemá. Během svých let v armádě byl známý jako kapitán Wales kvůli titulu svého otce, tehdy prince z Walesu. U příležitosti svatby s Meghan Markleovou v květnu 2019 byl ale oběma novomanželům udělen titul vévoda/vévodkyně ze Sussexu, a od té doby jim nikdo neřekne jinak než „Sussexovi“.

Nová identita

Manželé se teď rozhodli rodinu sjednotit, prozradil zdroj novinám The Times, a příjmení dětí změnili na Sussexovi! Ze syna tak udělali prince Archieho Harrisona Sussexe a z dcery princeznu Lilibet Dianu Sussexovou. 

Novinka přichází ve stejné době, kdy manželé spustili nové webovky Sussex.com, jež jim hned způsobily nemalou kontroverzi – Harry a Meghan se na nich totiž hrdě hlásí ke svým královským titulům a používají i tituly svých dětí, což mnohým přijde v rozporu s tím, že se v roce 2020 vzdali svých královských funkcí. 

„Myšlenka za tou stránkou je velmi jednoduchá – je to informační centrum pro práci, kterou Sussexovi dělají, a odráží skutečnost, že má rodina poprvé od královy korunovace stejné příjmení. To je pro každou rodinu velká věc. Představuje to jejich sjednocení a jsou na to hrdí,“ uvedl zdroj. 

Video
Video se připravuje ...

Babiš neuspěl kvůli evidenci StB! Rychlý úprk Harryho z Británie. A HHC jako zakázaná látka Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
74 fotografií