Král Karel III. se v doprovodu královny Camilly týden po svém odjezdu do Sandringhamu v úterý vrátil opět do Londýna, aby zde podstoupil další kroky své léčby. 

Zatímco kolem panovníka kmitají zdravotníci, Camilla na sebe přebírá některé z Karlových povinností a v úterý odpoledne dokonce v sídle Clarence House převzala nový titul – stala se čestnou členkou Ctihodné společnosti výrobců vějířů. Během ceremoniálu s obřadními rouchy obdržela vlastní vějíř vyrobený návrhářem Stewartem Parvinem (57), jenž nezřídka navrhoval šaty Alžbětě II. (†96). 

Vějíř po prababičce

„Jsem velmi hrdá, že se stávám součástí této rodiny,“ prohlásila dojatá královna a dodala, že má nahoře v patře vlastní sbírku vějířů. Součástí obřadu byla i výstava vějířů s královskou minulostí, jejíž hlavní atrakcí byl vějíř ze sojčího peří královniny prababičky Alice Keppelové, která proslula jako milenka Edwarda VII.

Cech výrobců vějířů vznikl roku 1670 na základě petice parlamentu, kvůli hrozbě dovozu vějířů odjinud. V roce 1709 získal formální grant vydaný panovníkem. Dnes se zaměřuje hlavně na charitativní a komunitní projekty. Do svých řad přijímá lidi z širokého spektra oblastí – nevylučuje ani „moderní vějíře“, jako jsou mechanické turbíny. 

 

Video
Video se připravuje ...

 .

Fotogalerie
61 fotografií