Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Šperky oslavenkyně Camilly: Karel jí dal stejný náhrdelník jako Dianě (†36)!

/
  • Camilla si oblíbila skoro stejný šperk jako Diana.
    17. července 2023 ● 16:00

    Královna Camilla, která 17. července oslavila 76. narozeniny, má svůj jedinečný styl, kterého se drží už dlouhá desetiletí. Jeho součástí jsou i vybrané historické šperky, na které nedá dopustit! Patří mezi ně například choker s topazem za 4,5 milionu korun, který jí pořídil král Karel III. (74). Skoro stejný přitom kdysi nosívala princezna Diana (†36)... 

  • 1.

    Perlový choker s růžovým topazem

    Mezi šperky, které na manželce britského panovníka uvidíte úplně nejčastěji, rozhodně patří perlový „choker“ náhrdelník s obrovským růžovým topazem uprostřed. Tento šperk vynesla například v květnu 2018 na svatbu Harryho (38) a Meghan (41), nosí ho ale velmi pravidelně i na méně slavnostní události. 

     

    Náhrdelník má pro královnu jistě citovou hodnotu: šperk jí totiž věnoval její manžel, král Karel III. Centrální kousek byl původně edvardiánskou broží. Na začátku nového tisíciletí ho ale král vydražil v aukci údajně za 160 tisíc liber (bezmála 4,5 milionu korun) a nechal ho přetvořit do jeho současné podoby. 

     

     

    Fanouškům britské královské rodiny ale nemohlo uniknout, že je šperk nápadně podobný jinému, který milovala zase Karlova první manželka, princezna Diana (†36). 

    Také ten přitom původně náhrdelníkem vůbec nebyl! Krásný oválný modrý safír věnovala Dianě Karlova maminka, královna Alžběta II. (†96) jako svatební dar. Během prvních let manželství (například během oficiální státní návštěvy Nizozemska v roce 1982) ho princezna nosila jako brož. 

    Po několika letech se ale rozhodla naložit se šperkem jinak a nechala ho přetvořit do jemného perlového chokeru. Výsledný náhrdelník pak ráda a opakovaně nosila. V červnu 1994 ho dokonce zkombinovala se slavnými „šaty pomsty“ krátce poté, co na (tehdy ještě) prince Charlese praskla nevěra právě s Camillou.

     

  • 2.

    Zásnubní prsten

    Když v únoru roku 2005 poklekl Karel před Camillou a požádal ji o ruku, nemohla by být šťastnější. Budoucí panovník si pro svou vyvolenou vybral masivní prsten ve stylu art deco. Jeho střed tvoří velký kvádrový diamant, ozdobený po stranách třemi „bagetovými“ diamanty. Jednalo se o rodinné dědictví: maminka Alžběty II. ho věnovala budoucí královně, když se v roce 1926 narodila. Camilla svůj zásnubní prsten dodnes miluje a každý den ho nosí. 

  • 3.

    Grevillský diadém

    Když přijde na koruny, tiáry a diadémy, nejoblíbenějším kouskem královny Camilly je zřejmě Grevillský diadém (podle dámy, jíž byl určen) neboli Boucheronská tiára (podle klenotnictví, v němž byla vyrobena). Do rodiny se šperk dostal v roce 1942 a původně patřil královně matce Alžbětě I. (†101).

  • 4.

    Diamantový had

    Dalším z výrazných šperků královny Camilly je nepochybně „hadí“ náhrdelník z platiny, který po celé délce zdobí diamanty. Jedinou výjimkou jsou dva rubíny na místě plazových očí. Také tento kousek je údajně dárkem od krále Karla III. Poprvé ho Camilla vynesla již v roce 2001. 

     

  • 5.

    Rubínový náhrdelník

    Královna Camilla rozhodně nepatří mezi osobnosti, které by se vyžívaly v extravaganci. I tak ale její šperkovnice obsahuje pár opravdu výrazných kousků! Například tento masívní rubínový náhrdelník. 

     

    Jedná se o diplomatický dárek ze Saúdské Arábie. Královna se objevila se šperkem v roce 2007 během oficiální návštěvy Spojených států, od té doby už ho ale nikdy nevynesla. Dárek se jí zřejmě svou mohutností příliš nestrefil do vkusu, alespoň na jednu akci si ho ale ze slušnosti nasadila. Náhrdelník obsahuje celkem 37 rubínů, které jsou lemovány diamantovými clustery. 

  • 6.

    Srdce jako z Titaniku

    Na premiéře bondovky Skyfall v říjnu 2012 zaujala královna dalším výraznějším kouskem – romantickým náhrdelníkem s velkým kamenem ve tvaru srdce. Skoro jako z filmu Titanic

    Camillin kámen ovšem nebyl modrý, jako ve slavném snímku, nýbrž fialový. A ačkoli vypadá poměrně moderně, jedná se o historický kus: šperk byl původně svatebním darem pro královnu matku Alžbětu I. z roku 1923. 

  • 7.

    Galerie

    Na více fotek se podívejte do galerie. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Camilla Parker-Bowlesová Videohub

    Fotogalerie
    91 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

Milla: Trochu slušnosti i znalostí by neškodilo.Karel nic nevy­měnil­,man­želství se rozpadlo a Diana vyměnila jeho za spoustu jiných,vetšinou mladších.Camilla umí perfektně nosit královské klenoty,je to dáma a umí se chovat.

(20. 07. 2023 04:12)

Milla: Tak to nečtěte.

(20. 07. 2023 04:10)

Milla: Plesku,žádný stejný šperk Charles nedal-oba tyto klenoty patří do královské kolekce.Jinak-Dianě kupoval hlavně náramky,Camille hlavně brože.

(20. 07. 2023 04:09)

Uživatel_5618929: Anebo vyměnil prázdnou nádobu s hezkým ksichtíkem a psychickou nevyzrálostí za možná ne tak atraktivní ksicht, ale za mozek v hlavě a pochopení. Charles vedle Camilly vypadá celý roky spokojeně, tak mu to přejme. A vcelku by mě zajimalo, jestli bys tak nadšeně hýkala nad 76. letou Dianou ověšenou stejnými šmuky. Taky by to nebyla žádná hitparáda, věk by nezastavila ani ona. A Camilla okolo třicítky byla taky štabajzna.
A pro srovnání: Stoletá královna matka navlečená do večerní toalety a ověšená cingrlaty jak vánoční stromek byla hoooooodně k pousmání. Takže je to o věku a soudnosti.

(19. 07. 2023 17:23)

Uživatel_973012: Dejte už pokoj s Dianou a celou královskou rodinou.

(19. 07. 2023 15:08)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy