V neděli se král od lékařů dozvěděl špatné zprávy – trpí rakovinou. Už o den později, v pondělí, informaci oznámil veřejnosti a započal léčbu. Většina onkologických pacientů přitom musí čekat týdny, ne-li rovnou měsíce, než mohou s léčbou vůbec začít. 

Britské i české veřejné zdravotnictví má k dispozici mnoho velmi účinných léků a pacientům nabízí řadu efektivních možností. Některé způsoby léčby ale kvůli vysoké ceně nejsou dostupné každému. To se týká například cílené terapie navržené na boj s určitými aspekty některých typů rakoviny nebo imunoterapie neboli biologické léčby, která zase podporuje obranyschopnost těla, aby se s rakovinou dokázalo „poprat“ samo, případně mírní imunitní odezvu způsobenou nežádoucími účinky některých léků. V případě krále ovšem finance pochopitelně nehrají prakticky žádnou roli. 

Odborníci na dosah ruky

Dalším problémem, na který mohou pacienti s rakovinou narazit, je nedostatek proškoleného personálu. V některých nemocnicích nemusí mít zdravotníci zkušenosti s určitým typem léčby, a pacienta tak odkážou jinam, což může být i dost z ruky. Král ale za žádnými odborníky cestovat nemusí – všichni budou naopak povoláni přímo k němu. 

Lepší přístroje

Britské státní nemocnice navíc zatím nenabízí možnost genetického testování, které na základě analýzy nádorových buněk odhalí, která léčba má největší šanci na úspěch. Soukromý sektor už tuto novinku za peníze nabízí a král k ní má dveře otevřené. 

Podobný je i příběh magnetické rezonance 3-Tesla, která nabízí mnohem jasnější a podrobnější snímky než standardní magnetická rezonance, což lékařům umožňuje přesnější diagnostiku onemocnění. Přístroje ovšem stojí desítky milionů korun a pro státní nemocnice jsou tak příliš drahé. 

Luxus a osobní šéfkuchař

Řada britských soukromých nemocnic pak vedle špičkové moderní léčby poskytuje svým pacientům i luxus a pohodlí. Spíš než nemocnice obvykle připomínají pětihvězdičkové hotely a výjimkou není ani osobní šéfkuchař. 

Velká změna oproti minulosti

Je otázka, kolik informací o své léčbě bude král Karel III. veřejně sdílet. Už jen fakt, že diagnózu oznámil světu, a to navíc tak rychle, je obrovskou změnou oproti minulosti. 

Karel III. rozhodně není prvním členem své rodiny, který by kdy onemocněl rakovinou. Nikdo jiný se ale s touto informací zrovna „nechlubil“ a naopak se úzkostlivě snažili udržet ji v tajnosti – ze strachu, že by v očích veřejnosti oslabila jejich autoritu. 

Nádor? Přísně tajné!

Když Karlův dědeček Jiří VI. (†56) v roce 1951 prodělal operaci, během níž mu odstranili levou plíci, občanům bylo řečeno jen to, že šlo o jakousi „strukturální abnormalitu“. Fakt, že má rakovinu, tehdy dokonce tajili i před samotným králem. Palác přiznal, že Jiří trpěl rakovinou plic, až když o rok později zemřel. 

Rakovina postihla také královnu matku Alžbětu Bowes-Lyonovou (†101). Když jí v roce 1966 odoperovali nádor ze střeva, Clarence House tehdy operaci vysvětlil tím, že jí z břicha odstranili nespecifikovanou „překážku“. V roce 1984 pak královně odstranili při operaci nádor z prsu. Úřady tehdy tvrdily, že je v nemocnici, protože je potřeba „udělat nějaké testy“. 

Zatím není známo, v jakém stavu a jakého typu je rakovina krále Karla III. Ví se jen tolik, že nejde o rakovinu prostaty. Je ale jasné, že současný panovník ke své nemoci už přistupuje úplně jinak než jeho předci. 

Video
Video se připravuje ...

Babiš neuspěl kvůli evidenci StB! Rychlý úprk Harryho z Británie. A HHC jako zakázaná látka. Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
23 fotografií