Po skončení bohoslužby si král a královna před kaplí povídali a potřásali rukama se shromážděnými příznivci. „Jste velmi stateční, že tady v takové zimě stojíte,“ řekl na adresu shromážděných lidí král Karel oblečený v tmavém kabátu.

Někteří přihlížející králi přáli zdraví, jiní krásné velikonoční svátky. Jedna z žen, která s králem hovořila, uvedla, že vypadá „velmi dobře“, napsala agentura Reuters.

Na bohoslužbu se vypravili také další členové královské rodiny – zdiskreditovaný bratr krále Andrew (64) v doprovodu exmanželky Sarah Fergusonové (64), taktéž bojující s rakovinou, princ Edward (60) s hraběnkou Sophií (59) a synem Jamesem (16) i princezna Anne (73) s manželem Timothym Laurencem (69). 

William a Kate nepřišli

Neúčastnil se jí naopak králův syn, princ William ani jeho žena Kate a jejich děti. Manželka následníka britského trůnu nedávno také oznámila, že má rakovinu, jejíž druh neupřesnila, a podstupuje chemoterapii.

Video
Video se připravuje ...

Dopis zní jasně, jak to se Středulou dopadne? A zdroje mluví o návratu Harryho do paláce Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Král se zavřel v paláci

Pětasedmdesátiletý král Karel v lednu podstoupil zákrok kvůli zvětšené prostatě a Buckinghamský palác v únoru odhalil, že se bude léčit s blíže nespecifikovanou formou rakoviny, což znamená, že musí odložit své veřejné královské povinnosti.

Karel III. navzdory nemoci pokračuje v plnění některých povinností, ale činí tak za zdmi paláce v soukromí, upozornila v neděli média. Podle agentury Reuters se například setkává se zahraničními představiteli a nadále se pravidelně schází s premiérem Rishim Sunakem.

Dobré znamení

Karlova účast na velikonoční bohoslužbě je podle BBC a agentury AP považována za pozitivní znamení o jeho zdravotním stavu. Není to ale návrat k veřejným povinnostem, spíše se jedná o opatrný první krok zpět směrem do veřejného prostoru, podotkla BBC.

Fotogalerie
81 fotografií