Královská rodina je známá tím, že si bedlivě hlídá, jaké informace se dostanou na veřejnost, proto prozrazení detailů jejich zdravotního stavu vzbudilo obrovský rozruch. „Určitě existuje nějaký všeobecný řád, jak Kensingtonský palác sděluje informace. Tohle ale byla tak mimořádná situace, že to bylo určitě řešené ad hoc,“ vysvětlil pro televizi Nova odborník na královskou rodinu Martin Kovář, který se nacházel v Anglii právě ve chvíli, kdy Kate oznámila svou diagnózu.

Kovář prozradil, že podle jeho názoru Britové na zprávu o zdraví princezny Kate reagovali velmi empaticky, přestože to byl skutečný šok. Tou dobou se totiž strachovali už o zdraví svého krále. „Karel je také vážně nemocný. V Británii panuje téměř jistota, že se jedná o rakovinu pankreatu, což je nehezká diagnóza, pokud to tak opravdu je,“ prozradil odborník na královskou rodinu v pořadu Snídaně s tím, že hodně je toho teď hlavně na prince Williama a královnu Camillu. Rakovina pankreatu, tedy slinivky břišní totiž patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění.

O zdraví krále navíc promluvil i jeho synovec Peter Phillips pro stanici Sky News Australia. „Je frustrovaný, že nemůže pokračovat a dělat všechno, co by chtěl,“ prozradil syn princezny Anny s tím, že Karel sice chápe, že zotavení potřebuje čas, ale i tak touží po návratu do normálního života. 

Video
Video se připravuje ...

Král a královna poprvé z balkonu paláce! Blesk TV a Reuters

Fotogalerie
62 fotografií