Poté, co britský vladař dostal od lékařů doporučení, aby během své léčby rakoviny raději moc nechodil do společnosti s velkým počtem lidí, rozhodlo se Jeho Veličenstvo nahrát svému lidu alespoň speciální zvukovou zprávu. Ta bude přehrána na čtvrtek ve Worcesterské katedrále během takzvaného Maundy Service, což je jedna z nejvýznamnějších událostí, který si královská rodina nikdy nenechala ujít. Dříve během ní vystupovala královna Alžběta II. (†96), později to po ní přebral její syn.

Letos hlavu britské monarchie sice nahradí královna-manželka Camilla (76) svou fyzickou přítomností, vladařova slova však alespoň zazní - to proto, že Worcesterská katedrála nemá kapacitu pro přehrání videa, které by bylo mnohem osobnější. Svůj projev nahrál Karel III. již počátkem tohoto měsíce. V jeho řeči k lidu není žádná zmínka o zdravotních obtížích v jeho rodině s modrou krví – ani o jeho vlastní diagnóze a léčbě rakoviny, ani o té, s níž se potýká jeho snacha, princezna z Walesu Catherine (42).

Video
Video se připravuje ...

God Save the King Reuters

Přesto jeho slova, která doprovodil novým portrétem s kyticí jarních květin vedle sebe, půjdou až na dřeň. Jeho Veličenstvo zmíní, jak byl Ježíš „příkladem toho, jak si máme navzájem sloužit a vzájemně o sebe pečovat“, a znovu připomněl svůj vlastní korunovační slib, během kterého právě uvedl, že by rád šel příkladem a „nechce si nechat sloužit, ale chce sloužit sám“. Kromě toho zdůrazní, že Britové jako národ „mají velký užitek z těch, kteří k nim natahují ruku přátelství, zvláště v době nouze“.

Očekává se, že Jeho Veličenstvo pak uspořádá na svém sídle o Velikonocích menší rodinnou oslavu. Té se ovšem zúčastní mnohem méně jeho bližních, než je obvyklé, a není prý ani moc pravděpodobné, že by dorazil jeho starší syn William (41) s nemocnou manželkou a jejich třemi dětmi. Všichni jsou nyní zvědaví, kdo ze členů britské monarchie dorazí aspoň do kostela ve Windsoru během velikonoční neděle, tedy v Boží hod velikonoční. Vždy to byla událost, která patřila mezi důležitá veřejná vystoupení...

Fotogalerie
36 fotografií