Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Kvůli vedru se obávají smrti! 2000 žen uspělo se žalobou ve Štrasburku. Demonstruje i Greta

Autor: ČTK - 
9. dubna 2024
12:38

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dnes dal za pravdu skupině starších švýcarských žen, které žalovaly švýcarskou vládu kvůli nedostatečnému úsilí v boji proti globálnímu oteplování. Je to poprvé, co štrasburský soud odsoudil nějaký stát kvůli nedostatečnému boji proti klimatické změně, uvedla agentura AFP. Další dvě podobné stížnosti soud zamítl, včetně té proti více než 30 zemím včetně Česka kvůli neplnění klimatických závazků.

  • Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dnes dal za pravdu skupině starších švýcarských žen, které žalovaly švýcarskou vládu kvůli nedostatečnému úsilí v boji proti globálnímu oteplování.
  • Je to poprvé, co štrasburský soud odsoudil nějaký stát kvůli nedostatečnému boji proti klimatické změně, uvedla agentura AFP.
  • Další dvě podobné stížnosti soud zamítl.
  • Soud zamítl žalobu šesti portugalských studentů na 32 zemí včetně České republiky kvůli údajnému neplnění klimatických závazků.
  • Podle žalujících 27 zemí EU a dalších pět států selhává ve snaze odvrátit katastrofální klimatickou změnu, která prý ohrožuje jejich právo na život.
  • Ve Štrasburku dnes demonstrovala i švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová.

Skupina Švýcarek si stěžovala, že jejich vláda vyvíjí „žalostně nedostatečné“ úsilí v boji proti globálnímu oteplování, což je údajně během vln veder ohrožuje na životě.

Žalující chtějí přinutit vládu v Bernu, aby oproti plánům mnohem rychleji snižovala emise oxidu uhličitého. Agentura DPA napsala, že dnešní rozsudek by mohl vytvořit precedens pro další klimatické žaloby.

Soud dnes naopak zamítl jako nepřípustnou žalobu šesti portugalských studentů proti 32 evropským státům, které podle nich neplní své klimatické závazky. Podle žalujících země selhávají ve snaze odvrátit katastrofální klimatickou změnu, která ohrožuje jejich právo na život a zdravé životní prostředí.

Žalovanými zeměmi bylo všech 27 členských zemí EU, tedy i Česko, a rovněž Británie, Švýcarsko, Norsko, Rusko a Turecko. Podle DPA šlo o první žalobu týkající se klimatické změny u štrasburského soudu a zároveň první proti tolika státům najednou.

Mladí Portugalci se na soud obrátili v roce 2020. Prvotní motivací pro podání stížnosti pro ně byly mohutné požáry v roce 2017, kdy v Portugalsku v regionu Leiria shořelo přes 200 kilometrů čtverečních lesa a zemřela více než stovka lidí.

Podle žalujících země nepřijaly odpovídající opatření, aby zabránily nárůstů průměrné globální teploty o 1,5 stupně ve srovnání s předindustriální érou, jak se zavázaly na klimatické konferenci v Paříži v roce 2015.

Soud dnes zamítl také žalobu bývalého starosty severofrancouzské obce Grande-Synthe Damiena Carêmeho na francouzský stát, který podle něj odmítá ambicióznější klimatická opatření, čímž vystavuje jeho město na pobřeží Severního moře hrozbě potopení.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Kamyl ( 9. dubna 2024 13:52 )

Začal bych u českých studentů ,když slyším ty moudra ...zahoďte mobi­ly,no­ťasy,­choď­te pěšky,vypněte WIFI atd.atd.... tady protestovalo 35 vylízanců 2 dny před min. za zastavení těžby ropy.Igelitové pytle ,stany ,spacáky, telefony,váleli se tu po zemi...ch.át chodili 10m na trávu... Říkám ,vole víš z čeho je tohle všechno vyrobený? Víš nebo ne ? Všechno to obsahuje ropu ty pitomče ... Nasadil úsměv a překvapení ichtyla ...

Kamyl ( 9. dubna 2024 13:52 )

Začal bych u českých studentů ,když slyším ty moudra ...zahoďte mobi­ly,no­ťasy,­choď­te pěšky,vypněte WIFI atd.atd.... tady protestovalo 35 vylízanců 2 dny před min. za zastavení těžby ropy.Igelitové pytle ,stany ,spacáky, telefony,váleli se tu po zemi...ch.át chodili 10m na trávu... Říkám ,vole víš z čeho je tohle všechno vyrobený? Víš nebo ne ? Všechno to obsahuje ropu ty pitomče ... Nasadil úsměv a překvapení ichtyla ...

Uživatel_5766095 ( 9. dubna 2024 13:31 )

Skupina Švýcarských žen může proti globálnímu oteplování začít u sebe, žádné auto letadlo, žádný televizor, žádný telefon, orat pole koňmi, boty dřeváky a vlna veder už je na životě ohrožovat nebude.

Kamyl ( 9. dubna 2024 13:17 )

Žádám okamžité zavedení emisních povolenek pro prach ze SAHARY a dvě války na Ukrajině a Izraeli. Expert : Solární panely díky prachu ze Sahary fungují sotva na 40% .
To je opravdu skvělá budou­cnos­t...el­sráč­mobi­ly co v zimě nejezdí a jsou neeko­logič­tější,­tepel. čerpadla spotřebou likvidují domác­nosti,­vymlá­tíme prdící krávy .... nesmíme nic jen poslouchat diktát...Sláva EU logice a "svobodnému" diktátu

Lomikel ( 9. dubna 2024 12:58 )

Starší klimakterické ženy vedené pomatenou Grétou žalovaly švýcarskou vládu.
Tak to tedy byla komédyje přímo absurdistánská.

Zobrazit celou diskusi