Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za léta znásilňování „Aničky“ podmínka. Trest pro otčíma pobouřil i Blažka, podává stížnost

Aktualizováno -
14. března 2024
12:46
Autor: for, ČTK - 
14. března 2024
10:43

Případ poškozené Aničky, kterou léta znásilňoval její otčím a nakonec vyvázl jen s podmínkou, má další obrat. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) oznámil, že případ žene k Nejvyššímu soudu, podal totiž stížnost pro porušení zákona. Rozsudek se ale ani stížností nezmění, jde spíše o to, že podle ministra má „potenciál pozitivním způsobem ovlivnit rozhodování trestních soudů do budoucna, a to bez ohledu na výsledek“.

Stížnost pro porušení zákona je mimořádným opravným prostředkem v rukou ministra spravedlnosti. Blažek už od svého nástupu v roce 2021 podal 266 stížností, jak informuje tisková zpráva.  

Pojistka do budoucna

„V neprospěch obviněného je stížnost podávána obvykle za situace, kdy je třeba usměrnit rozhodovací praxi soudů tak, jak se ukázalo nezbytné v aktuálně široce medializovaném případu dlouhodobého znásilňování nezletilé ‚Aničky‘ jejím otčímem,“ uvádí ve zprávě mluvčí resortu Vladimír Řepka. Rozhodnutí ale již nemůže být zrušeno, nicméně může mít dopad na budoucí rozhodování soudů v podobných případech. 

Blažek dospěl k názoru, že došlo k nepřiměřeně mírnému trestu. „Mohlo dojít i k porušení mezinárodněprávních závazků státu v oblasti ochrany základních lidských práv ve vztahu k poškozené ‚Aničce‘ ve světle judikatury Evropského soudu pro lidská práva,“ dodává ve zprávě. 

Stížnost ale nechce detailně komentovat ani zveřejnit v plném znění. „Předně se jedná o případ, v němž je prvotním zájmech ochrana citlivých údajů, jejichž zveřejnění by mohlo přinést negativní důsledky zejména pro oběť trestné činnosti. A jako ministr a politik nechci v této věci osobně vystupovat v médiích, neboť by to mohlo na část veřejnosti zapůsobit tak, že jsem stížnost podal proto, abych se tím mohl prezentovat v médiích,“ uvedl Blažek. Stížnost má podle něj 27 stran a „potenciál pozitivním způsobem ovlivnit rozhodování trestních soudů do budoucna, a to bez ohledu na výsledek“.

Rozhodnutí soudu v kauze znásilňování „Aničky“ nemůže pochopit široká veřejnost, ale i známé osobnosti. Krajský soud v Brně uložil lesnímu dělníkovi Pavlovi V. z Vyškovska podmínku za to, že minimálně půldruhého roku několikrát týdně znásilňoval svou nevlastní nezletilou dceru, rovněž ji měl vydírat videem, kde s Aničkou prováděl pohlavní styk. 

„Chtěl to všude, kde ho zrovna napadlo. Doma. V lese. Na poli. Kdekoliv v autě. Celý to prasklo, když si na mě jeden den počkal před školou a pokřikoval, že všem řekne, jaká jsem k*rva a dě*ka,“ popsala peklo, kterým si prošla. Po tomto incidentu se zhroutila a spolužačky ji odvedly za třídní učitelkou, které se Anička svěřila. 

„S ohledem na osobní a majetkové poměry, které nám obžalovaný popsal, jsme došli k závěru, že v této krajní situaci, a je to hraniční případ, je možno ještě poskytnout šanci, aby obžalovaný prokázal, že to jednání bylo zcela mimo jeho běžný způsob života a že se nebude opakovat,“ těmito slovy zdůvodnila šokující podmínku soudkyně Mária Petrovková. Původně hrozilo násilníkovi 10 let v base. 

Soud také argumentoval, že týrání nemělo na dívku vůbec vliv. Pro Aničku vznikla sbírka na psychologickou pomoc. Dívka se totiž několikrát pokusila o sebevraždu. 

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v únoru informoval, že ve věci nepodá dovolání, protože mu zákonné podmínky neumožňují rozsudek napadnout. Oproti ministrově stížnosti pro porušení zákona, která může vést pouze k akademickému výroku Nejvyššího soudu, by dovolání mohlo dosáhnout zrušení rozsudku a nového projednání věci.

Mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková ČTK potvrdila, že soud dnes stížnost obdržel. Nyní vyčká na spis. Kdy padne rozhodnutí, nelze předjímat.

Otčím, který Aničku roky znásilňoval. Tvář nemůžeme zveřejnit kvůli ochraně totožnosti jeho oběti. Otčím, který Aničku roky znásilňoval. Tvář nemůžeme zveřejnit kvůli ochraně totožnosti jeho oběti. | Zdeněk Matyáš, Instagram, Blesk

y1xcvbnm ( 14. března 2024 13:22 )

nic není černé a nebo bílé, také jsem tohle četla že vlastně ona ho provokovala, myslím že znásilnit znaměná něco jiného než mu být po vůli 200 x

Ford Henry ( 14. března 2024 13:00 )

Blíží se volby tak získat nějaké bodíky za nic se hodí. A kde se píše B, že to byla ona která přišla za ním, že budou spolu skotačit, jako pomstu matce. Velice dobře věděla jak používat micinku, aby dosáhla svého. Až dosáhla svého tak v nějaký okamžik se rozhodla že to bude znásilnění.

Uživatel_5666222 ( 14. března 2024 12:34 )

Pak si udělejte názor,kdo u nás rozhoduje o vině či nevině..kdejaký prevít odchází od soudu s podmínkou.

Zobrazit celou diskusi