Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Propuštěný Robert Tempel žádá po státu 86 milionů: Beru léky a trpím stresovou poruchou!

Autor: ČTK - 
1. února 2024
14:57

Robert Tempel, který byl po dvacetiletém vězení zproštěn obžaloby z dvojnásobné vraždy, dnes u Obvodního soudu pro Prahu 2 řekl, že po propuštění z vězení vyhledává samotu. Podle svých slov trpí posttraumatickou stresovou poruchou, dochází na psychiatrii. Tempel po státu požaduje za nezákonné stíhání, dobu strávenou ve vězení a další nároky zhruba 86 milionů korun.

„Fyzicky se cítím dobře, psychicky už to nebude dobré nikdy,“ řekl Tempel ve své výpovědi. Soudu popsal, že dochází na psychiatrii, musí brát léky, aby mohl chodit do práce. Má také problémy se spánkem.

Na svůj pobyt ve vězení myslí podle svých slov „nonstop“. Kvůli své domnělé nebezpečnosti byl prý často izolován, ponižován a nemohl se věnovat aktivitám, které měli jiní vězni odsouzeni na doživotí povoleny. Tempel ve výslechu také kritizoval média i podmínky ve vězení či při eskortách mimo věznici.

Zproštěn obžaloby z vraždy byl Tempel pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu (ÚS). Ve věznicích strávil zhruba 20 let, propuštěn byl v říjnu 2021. Do srpna 2016 byl ale za mřížemi i kvůli loupeži.

Odškodnění chce Tempel nejen za neúměrnou délku trestního stíhání a čas, který za mřížemi trávit neměl, ale také za to, že k němu při výkonu trestu za loupeže bylo přistupováno jako k doživotně odsouzenému vězni. Tempel byl například podle svých právníků držen v kleci uvnitř cely, neměl přístup k osobním věcem, při cestě z cely byl veden se spoutanýma rukama i nohama a podobně.

Dvojnásobná vražda, za kterou byl muž potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku v roce 2001. Zrušený rozsudek tvrdil, že Tempel předal oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. V nyní neplatném verdiktu bylo uvedeno, že muže následně zastřelil, dalšího zasáhl a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Lomikel ( 2. února 2024 09:14 )

nebyl, OČTR nedokázaly TČ, přesto ho soud odsoudil a byl z toho justiční omyl.
Tak chce platit, to je normální.
Bohužel to zaplatí daňový poplatník, a packalové z naší podivné justice budou v pohodě a bez postihu.

Celebrity-chachacha ( 1. února 2024 18:21 )

Článek nějak nechápu . Tak byl vrah nebo ne ? 🤔🤔🤔

Vendy O ( 1. února 2024 17:49 )

To je drzost. Co čekat od psychopata?! 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání