Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skutečné životy: Mirečkovi z Básníků vzala válka všechno! Josephovi Diellemu z bohatství zbyla jen taška od Bati

Aktualizováno -
1. února 2024
08:53
Autor: mc - 
1. listopadu 2023
05:00

Student medicíny z Afriky byl nedílnou součástí série „Básníci“. Joseph Dielle se objevil ve dvou filmech, vystudoval v Praze FAMU a vrátil se domů do Konga. Nabyté zkušenosti mu přinesly úspěch i bohatství. Dnes už ale nemá nic. Válka ho připravila o veškerý majetek, dlouhá léta v domovině pro změnu o češtinu. Co je s ním teď a jaké bylo jeho velké přání?

Joseph Dielle se narodil v Konžské republice jako jeden z dvaceti dětí. Jeho otec se dvěma manželkami zplodil deset dcer a deset synů a dožil se neuvěřitelných 104 let! Joseph pracoval na začátku 80. let v konžské televizi jako redaktor, když si ho tam všiml československý velvyslanec a nabídl mu, aby přijel studovat do Prahy.

Mezi lety 1982 a 84 tu Joseph vystudoval režii na FAMU a záhy se objevil v druhém díle básnické hexalogie Dušana Kleina. Zahraniční student medicíny Numira Cassy Tomba, známý jako Mireček, si získal srdce diváků lehce. Lámaná čeština, exotický vzhled a jeho láska k českým ženám a alkoholu byly pověstné. O tři roky později se vrátil zahrát si ještě ve třetím díle Básníků a pak už ve své domovině v Kongu zůstal.

Tam dlouhé roky čerpal z toho, co se u nás naučil - pracoval jako velice dobře placený režisér a později stál u založení komerční televize DVS plus a dlouhé roky jí dělal ředitele. Jenže pak přišla občanská válka, která mu sebrala úplně všechno.

O tomto konfliktu se hovoří jako o nejkrvavější válce od druhé světové, o život přišly miliony lidí. Joseph přežil, ale přišel o práci i o majetek.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat

Martin Filipek ( 1. listopadu 2023 10:02 )

Již jednou jsem se v nějaké diskuzi vyjadřoval k osobě pana Josepha. V současné době žije ve městě zvaném Dolisie nedaleko Pointe Noire, které je mojí domovinou již řadu let. Pan Joseph je v důchodu a kromě občasného pití docela v pořádku. Naposledy jsem s ním telefonicky hovořil letos na jaře. Rád bych podotknul, že je nejen známým představitelem "Mirečka", ale i velmi vzácným člověkem. Adoptoval syny své choti, s láskou se o ně staral a nechal je vystudovat. Jeden pracuje v naší společnosti jako operátor elektrárny a druhý žije ve Velké Británii (jsou dvojčata). Panu Josephovi jsem sehnal všechny díly "Básníků" a musím říci, že byl velmi šťastný a dojatý.

Zobrazit celou diskusi