Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Reportér Klíma v Blesku: Kajínek mě znovu kontaktoval. Jeho případ je stále živý

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
17. ledna 2024
05:00

V květnu to bude sedm let, co Jiří Kajínek dostal milost od tehdejšího prezidenta republiky Miloše Zemana. Sedm let co možná nejznámější doživotně odsouzený vězeň opustil po 23 letech brány věznice. Jeho příběh zná snad každý. Kajínkovi zároveň vyprší sedmiletá podmínka. Pokusí se znovu očistit své jméno? Vytáhne z rukávu nějaké trumfy? Jak už se jednou nechal slyšet. V Epicentru se investigativní novinář Josef Klíma o kauze Kajínek znovu rozpovídal.

Příběh Jiřího Kajínka, vězně, kterému se jako jediném podařilo uprchnout z Mírovské věznice, a který se dostal i na filmová plátna rozdělil českou společnost. Jedni ho měli za nevinného, za hrdinu, druzí za vraha, který střílel v borských serpentinách.

Neobjektivně uzavřený případ?!

Nad jeho případem stálo od začátku hodně otazníků a ty se společně s Jankem Kroupou před lety pokusil rozplétat právě Josef Klíma. Oběma pak často bylo dokonce vytýkáno, že přispěli ke Kajínkově popularitě.

„Co jsme měli dělat? My jsme zveřejňovali pořád nový a nový informace, které k jeho případu přicházely a nové informace bohužel, nebo bohudík nebo já nevím, nechci to pojmenovat emocionálně, ale prostě směřovaly, nasvědčovaly k tomu, že ten případ je divný, a já jsem dodneška přesvědčený o tom, že nebyl ten případ objektivně vyšetřený, a tudíž nebyl ani možná tím pádem objektivně odsouzený,“ uvedl v Epicentru Josef Klíma s tím, že rozhodně nechce říct, že Jiří Kajínek je nevinný, pravdu zná jen on.

O Kajínkovi se toho napsalo i řeklo už hodně. Josef Klíma s ním, ale od jeho propuštění až do nedávna nemluvil. Co se mezi nimi stalo, vysvětlil novinář ve studiu Epicentra.

Já jsem se pro něj stal nepřítelem ve chvíli, kdy pan prezident Zeman ohlásil, že mu dá milost. Najednou se mě začali ozývat lidi, kteří předtím léta nechtěli mluvit. Vojta Pokoš jako korunní svědek, lidi, kteří se pohybovali tenkrát v tom prostředí a začali mi najednou říkat věci, který nasvědčovaly tomu, že Kajínek spíš střílel,“ vysvětlil Klíma s tím, že Kajínek se začal bát, že si Miloš Zeman milost rozmyslí a Klíma se tak v jeho očí stal nepřítelem.

Tajné setkání

Trvalo to dlouhých šest let a Kajínek se Klímou znovu sešli. Příliš konkrétní investigativní novinář ale být nechtěl. „Já nechci říkat, o čem jsme se bavili, ale on pořád chce ten případ oživit. Já s ním zatím nespolupracuji, on se se mnou sešel, aby se se mnou poradil a nechci říkat, o čem se se mnou radil,“ nechtěl prozradit podrobnosti Klíma.

Důkazy jsou pryč

Podle Josefa Klímy se Kajínek už do očisty svého jména s vervou pustil. Jaké trumfy má v rukávu, ale není jasné. Podle novináře,  dokázat, že nestřílel, jak sám tvrdí, nebude nic jednoduchého.

I kdyby to byla pravda a byl nevinný a byl tam jiný vrah,tak po těch strašných letech už vlastně nemůže dokázat, že vrah je někdo jiný, protože všechny důkazy jsou pryč. Představte si, že se někdo přizná, teď přijde a řekne, je to promlčený, já se vám přiznávám, že za ty vraždy můžu. Dá se mu věřit, když to je promlčený vlastně a když ten člověk nic neriskuje? Čili je to strašně obtížný,“ uzavřel Josef Klíma s tím, že Kajínek podle něj své vítězství, tím že je na svobodě, už má.  

Kajínek za mřížemi za vraždu dvou lidí z 30. Května 1993 u plzeňské věznice Bory strávil 23 let. Odsouzený byl na doživotí za to, že podle pravomocného rozsudku zastřelil podnikatele Štefana Jandu a strážce Juliana Pokoše. Další bodyguard střelbu přežil. Vojtěch Pokoš pak právě Jiřího Kajínka označil za střelce.

Moly28 ( 17. ledna 2024 11:03 )

Budulínku Franto, ty už máš zase psychózu? Navyš si medikaci!

Moly28 ( 17. ledna 2024 11:02 )

Podle mě Kalivoda zabil toho, kdo šel zrovna kolem. Kdyby tam byl otec s dítětem, vezme i ty. U těchto lidí bych neviděla žádné city a hranice.

Elena Safi ( 17. ledna 2024 06:31 )

Chápu, že chce Kajínek své jméno očistit. Velice dobře pamatuji, když novinář tenkrát točil v lese s nějakým kriminalistou ( ten také venčil pejska )...na otázku novináře odpovídal snad třikrát jinak, novinář ho upozornil, že mluví jinak než do spisu, poté kriminalista sdělil: ". .. počkejte, jinak. Začneme znovu..."
Také pamatuju, jak se zamotal do výpovědi bratr zastřeleného, ten Rom u auta, když točili někde na silnici u vězení... také výpověď vězně, který na tu silnici viděl z okna...
Osobně jsem celou dobu přesvědčena, že Kajínek byl pouze oběť a v celé kauze byli zapojeni i lidé z policejních složek a kriminálky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa