Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Justiční omyl poslal Roberta Tempela (50) za mříže: Po státu teď požaduje 90 milionů za zničený život!

Autor: Matěj Doubek, ČTK - 
8. prosince 2023
19:09

„Odsouzen na doživotí! Nebo ne, omlouváme se,“ vyslechl si Robert Tempel (50). Jenže až poté, co strávil 20 let ve vězení za dvě vraždy, které nespáchal. Za největší český justiční omyl chce od státu 90 milionů na odškodném.

Necelé čtyři miliony. Tolik ministerstvo spravedlnosti dobrovolně vyplatilo nezákonně odsouzenému Tempelovi, ten tak zbytek z požadovaných 90 milionů vymáhá od včerejšího odpoledne před Obvodním soudem pro Prahu 2. „Částka je naprosto disproporční vůči přiznávaným odškodněním,“ brojí proti obří sumě zástupce státu Zbyněk Řezáč. Podle něj měl muž bohatou trestní minulost, a ve vězení by tak jako tak byl do roku 2016 kvůli odsouzení k 13,5 letům ještě před obviněním z vraždy.

S tím ale rozhodně nesouhlasí Tempelův advokát Petr Stukbauer. „Je zásadní rozdíl mezi výkonem trestu za loupež a doživotním vězením,“ kroutil hlavou u soudu. Tempel sám se včera k soudu nedostavil, soudkyně Klára Babičková ho hodlá vyslechnout při následujících jednáních. To nejbližší odročila na začátek února.

Co měl spáchat?

Obžalován byl z dvojnásobné vraždy 20. srpna 2001 na lesním parkovišti nedaleko obce Hrušková na Sokolovsku. Od mužů údajně kupoval auto, pak je měl ale oba zastřelit zbraní, kterou kriminalisté nikdy nenašli, a těla zakopat za pomoci Lubomíra V. Oba se později navzájem označili za vrahy, zatímco Lubomír vystupoval jako stěžejní svědek, Tempel usedl na lavici obžalovaných.

Odsouzen napětkrát

Proces s Tempelem byl naprosto bizarní. První, zprošťující rozsudek vyhlásil soud v srpnu 2004 a začalo tím devět let trvající přetahování. Vyhlášeny byly celkem čtyři zprošťující rozsudky, které vždy vrchní soud vrátil, až v roce 2008 zazněl odsuzující verdikt, který byl následně potvrzen. Odsouzený neuspěl ani u Ústavního soudu, pomohl až Evropský soud pro lidská práva. Po jeho rozhodnutí se obnovil proces a »vrah« byl 14. října 2021 osvobozen.

agent ( 8. prosince 2023 20:29 )

Takže jestli dobře chápu, vraždil on nebo komplic. Problém je, že se z těch dvou neusvědčil jeden konkrétní pachatel. Takže páchat trestnou činnost zásadně ve dvou 👍

Uživatel_5650027 ( 8. prosince 2023 19:53 )

👏👏👏👍 Myslím, že v Itálii vězeň vysoudil odškodné a domácí vězení odsouzený místo basy, protože ve vězení nedostával vhodnou stravu a tak ztloustl, že to ohrožuje jeho zdraví!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání