Paní Radka má dvě vlastní děti a už i vnoučata, pěstounku dělá 12 let a v krátkodobé péči měla již 13 dětí. „Hned na začátku jsem poznala, že každé mrně, které k nám přijde, má v životě určité bílé místo. Časové období, o němž se nic neví. Od chvíle, kdy ho biologická matka v porodnici odloží, až do doby, než se dostane do pěstounské péče či adopce,“ popisuje, jak dostala nápad dát dětem nejen péči a lásku.

„Bylo mi to moc líto, takže jsem jim na rozloučenou připravila kufřík, kam jsem dala všechno, co měli. Ať to byla hračka, dudlík, nebo fotografie, jak jsme si je odnášeli z kojeneckého ústavu,“ říká.

Podobně uvažovala i Martina Wojtylová Opava, která shodou okolností před osmi lety přišla s projektem Život v kufříku. Dnes je do něj zapojeno 63 porodnic po celé České republice. „Byla jsem za to moc ráda, protože oni tu myšlenku rozvinuli,“ říká paní Radka.

Úžasné sestřičky

Paní Radka pomáhala Nadačnímu fondu propagovat jeho myšlenku. „Když jsme šli pro dítě do porodnice a věděli jsme, že není zapojena do projektu, tak jsem tam sestřičky a pana primáře iniciovala, aby se porodnice propojila s nadačním fondem. Nadšení sestřiček, které mimo svoji pracovní náplň udělají třeba děťátku fotku, napíší něco do památníčku či zaznamenají nějaký údaj či událost, je skvělé,“ říká.

Nabízí odpovědi

V Česku je každý rok odloženo asi 500 dětí. Často z důvodu, že se o ně matky nedokážou postarat. Jde například o narkomanky. „A právě proto existuje kufřík. Každý takový člověk chce pak v dospělosti znát, odkud přišel, nebo jaké byly jeho první okamžiky života. A na tyhle otázky vlastně odpovídají všichni ti, kteří se o to dítě starají,“ říká pěstounka, podle které existují děti, které jdou z kojeneckého ústavu do pěstounské péče pouze s lékařskou zprávou.

První dudlík

Pěstounka s dětmi neztrácí kontakt, i když putují dál. „Když pak děti potkám, ukazují mi svůj kufříček a očekávají, že vím, co jsem do něj tehdy dala,“ říká paní Radka a vzpomíná na holčičku, za kterou přijela s malým miminkem. „Tehdy mi Evička přinesla kufřík a nabízela z něj dudlík pro miminko. Tak jsem jí vysvětlila, že je to její dudlík a má ho na památku,“ směje se pěstounka.

Co v kufříku je?

Kufříky plní lidé z nadačního fondu spolu se zdravotníky porodním náramkem, fotografiemi, otisky nožiček, prvním dudlíkem, osobními vzkazy, oblečkem nebo hračkou, kterou uháčkovaly dobrovolnice.

Řečí čísel

500 dětí ročně je odloženo nebo odebráno biologické matce

2176 dětí si do života již odneslo kufřík vzpomínek a počet stále roste

63 porodnic se zapojilo do projektu Život v kufříku

8 let již odloženým dětem uchovávají vzpomínky

Pomoci můžete i vy!

Jeden speciálně vyrobený kufřík vyjde na 2500 Kč. Zdravotní pojišťovny jej nehradí, a aby mohl nadační fond pomáhat, potřebuje ročně asi tři miliony korun. Pomoci můžete i vy. Například finančním příspěvkem či nákupem v e-shopu (informace najdete na www.zivotvkufriku.cz). Formou pomoci je pak i možnost dobrovolnictví.

Kontakt: La Vida Loca

Adresa: Na Louži 947/1, Praha 10 Vršovice, 10100.

Telefon: +420 732 938 222

Mail: martina@nadacelavidaloca.eu

Fotogalerie
5 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Bojovnice za práva dětí v nemocnicích: Kam až lékaři mohou zajít? Kdy končí rodičovská práva? Bára Holá, Lukáš Červený