Trvalo téměř rok, než si maminka Monika Jiravová (35) připustila, že něco není v pořádku. „Byla jsem na kávě s kamarádkou, která měla o dva měsíce mladší holčičku. Viděla jsem ten rozdíl, jak reaguje, umí mávat. Nicolka nic z toho nezvládla,“ popsala Monika s tím, že doktorka říkala, že je na pokroky ještě čas. Jenže ty nepřišly...

Nejhorší pohled

Když dívence byly tři roky, začalo obíhání lékařů. „Potvrzen byl nakonec autismus se středně těžkou retardací a ADHD,“ vyjmenovala maminka, která se s diagnózami za tu dobu už smířila. Těžší chvíle však přicházejí, když je Nicolka ve stresu. „Mlátí hlavou do zdi, o zem. Trhá si nehty u nohy, nenechá jedinou záděru. Koukat na vlastní dítě, jak si ubližuje je ten nejhorší pohled na světě,“ zoufá si Monika.

To vše se děje i přes medikaci, občas pomůže odvedení pozornosti. Nicolka navíc nemluví a rozumí jen velmi omezeně. „Nezvládá sama základní hygienu, ani oblékaní. Nerozumí zkrátka našemu světu,“ dodala maminka.

Hraní s klíčky ruší sousedy

Pokud si Nicolka neubližuje, celý den hopsá, hučí nebo si cinká s klíčky. „Kvůli tomu máme často problémy se sousedy, kteří nechtějí tolerovat její jiné chování. Chápu je, protože upřímně je to někdy vysilující i pro mě a naše nejbližší, ale bohužel s tím nedokážu nic udělat. Jakákoliv snaha ji zastavit vede jen k dalšímu záchvatu a ubližování si,“ neví si rady Monika.

Péče i o prarodiče

 Paní Monika se zároveň stará i o prarodiče. „Celý život mi byli oporou a s narozením Nicolky se mi vždy snažili život usnadnit. Jenže přišel čas, kdy už nemají síly a potřebují sami velkou pomoc. Babička má Alzheimerovu chorobu v pokročilém stadiu a nedávno prodělala druhou mozkovou příhodu. Děda má po operaci vývod, nedávno mu byla vyměněna kyčel a ještě ho v blízké době čeká druhá operace páteře,“ vysvětlila Monika s tím, že k nim i s Nicolkou zhruba třikrát až čtyřikrát denně musí docházet.

Aby se jim život trochu usnadnil, potřebovali by i s prarodiči společné bezbariérové bydlení. „Každodenní přecházení a vláčení Nicolky z bytu do bytu není náročné jen pro mě, ale hlavně pro Nicolku.“ Pomoci můžete skrze sbírku i vy. Více se dozvíte na portále Donio pod heslem Bezbariérový domov pro autistickou Nicolku a prarodiče

 

Video
Video se připravuje ...

Počet sebevražd dětí roste, přibývá i případů sebepoškozování: Co za tím stojí? 

Fotogalerie
7 fotografií