Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Těhotná Iva bojuje s agresivní rakovinou prsu: Čeká ji mastektomie!

Autor: rc - 
1. dubna 2024
16:55

Zdravotní sestřička Iva Adamcová (34), která pracovala na urgentním příjmu, se spolu se svým manželem Martinem těšila na příchod druhého potomka. Ovšem ve 24. týdnu těhotenství přišla zdrcující zpráva. Lékaři jí diagnostikovali agresivní formu karcinomu prsu. Musela zahájit okamžitou a intenzivní léčbu. Čeká ji mastektomie obou prsů, preventivní odstranění vaječníků, vejcovodů a dělohy. Navíc jí zjistili těhotenskou cukrovku. 

Těžké období prožívá rodina Adamcových z Českých Budějovic. Ještě donedávna si tříčlenná rodina užívala poklidného rodinného života. Všechno se ale změnilo v říjnu 2023, kdy rodina prožívala nejšťastnější chvíle v životě. Manželé Iva a Martin spolu vychovávají synka Martínka (2,5) a v minulém roce se dozvěděli, že do rodiny přibude další člen.

Nicméně ve 24. týdnu těhotenství se Iva dozvěděla zdrcující zprávu. Lékaři jí diagnostikovali agresivní formu karcinomu prsu, známého jako triple negativní. „Tento druh nádoru vyžaduje okamžitou a intenzivní léčbu, i přes břemeno těhotenství, což pro Ivu znamenalo podstoupit čtyři dávky chemoterapie. Během tohoto boje přišla další výzva – těhotenská cukrovka,“ stojí v úvodu veřejné sbírku na fundraisingové stránce Donio.cz.

Ivu tak čekají nejtěžší chvíle jejího života. „S blížícím se předčasným porodem se rodina musí připravit na dalších dvanáct dávek chemoterapie a totální mastektomii obou prsů,“ stojí nadále v průvodním textu sbírky s tím, že zároveň bude muset podstoupit preventivní odstranění vaječníků, vejcovodů a dělohy kvůli genetické predispozici způsobené genem BRCA1.

Iva pracovala před rodičovskou dovolenou jako zdravotní sestřička na urgentním příjmu a pomáhala druhým lidem, nyní potřebuje pomoci sama. Její manžel pracuje jako policista a navíc studuje. Na rodinný rozpočet je nyní zcela sám. Na rodinu proto byla vyhlášena veřejná sbírka. Výtěžek ze sbírky půjde na pokrytí léčebných a rehabilitačních výloh pro Ivu a zároveň na podporu rodinného rozpočtu.

Video  Přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno Jiří Mayer o využití myší v léčbě pacientů.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 1. dubna 2024 23:26 )

Hurá, další sbírka... Ale takových ženských je, jen se nevystavují v Blesku...

Zobrazit celou diskusi