„Tak jsme se na všechny tři děti těšili… Donosila jsem ale jen dvě. Matthew je zdravý, Phillipek se potýká s poruchou autistického spektra. Má vývojovou dysfázií řeči a aby toho nebylo málo, trpí i insomnií, to znamená, že v noci nespí, a je unavený, špatně se orientuje v prostoru, padá, je i často vzteklý,“ vypočítává strasti maminka Dominika (26). Chlapečkům jsou tři roky.

Phillip se sám neobleče, neorientuje se v prostoru ani čase. Vadí mu spoustu okolních zvuků a nepozná nebezpečí, má záchvaty vzteku a sebepoškozování. „Také má problém s usínáním při, kterém sedí a bouchá hlavou a zády o rám postele," říká maminka.

Nenechá se obejmout

Maminka se s ním nemůže ani pomazlit Nenechá se, vadí mu objetí, výjimkou je vzájemné políbení. „Syn je typický autista. U ničeho nevydrží, lítá sem a tam. Na první pohled jako postižené dítě nevypadá a lidé si myslí, že je jen nevychovaný, když se ničeho nic začne vztekat,“ popisuje úzkostné stavy syna.

Právě komunikace s Philldou a s jeho okolím vázne. „My s manželem Honzou a bráškou Mattym jsme asi jediní synovi kamarádi. On je jinak pořád sám, lidi nevyhledává, spíše se jim straní. Jediná známá účinná pomoc je ABA terapie, která se zaměřuje na omezení strastí Phillipkovy ustrašené dušičky,“ říká a doufá ustaraná maminka.

Po šesti lekcích terapie vyslovil Phillipek své první slovo „máma“, co dává do budoucna velkou naději.

ABA terapie

ABA (aplikovaná behaviorální analýza) terapii, je metoda, zaměřená na zredukování „nevhodného“ chování a jeho nahrazování „správným“ chováním. Toho se docílí prostřednictvím intenzivního cvičení (25 až 40 hodin týdně) pod dohledem zkušeného terapeuta.

Phillipovi lze pomoct

Nemine týden, aby rodina s postiženým synem nešla k psychologovi, neurologovi a psychiatrovi. Chodí i pravidelně k logopedovi, přičemž za celodenní péči přiznal stát Philldovi II. stupeň příspěvku na péči v měsíční výši 6 600 korun.

Rodina je proto zcela odkázána na jediný plat táty stavebníka, ze kterého dosud veškerou péči o chlapce hradila. Nyní by ale potřebovala pomoc. Peníze ze sbírky na donio.cz půjdou na nákladnou ABA terapii.

Proč mají cizí jména?

Rodiče Dominika a Honza (27) Machovi dali synům anglická jména proto, že jejich širší rodina bydlí v americkém státě Arizona. „Měli jsme v plánu se k ní odstěhovat. Vše však zmařilo postižení syna, jeho péči bychom v cizině nezaplatili,“ říká maminka.

VIDEO: Neuvěřitelné schopnosti Kima Peeka. Skutečný život autisty z filmu Rain Man.

Video
Odemknout video

Neuvěřitelné schopnosti Kima Peeka. Skutečný život autisty z filmu Rain Man Videohub

Fotogalerie
14 fotografií