Pečovat o autistu je těžká věc. Žijí ve svém světě, někteří nemluví, těžko se s nimi „propojuje“. Není divu, že si rodiče potřebují občas oddechnout. Michaele Poštulkové přišlo, že nemají s manželem čas na sebe navzájem. Proto před dvěma roky vyplnila dotazník pro homesharing.

„Není to jen odpočinutí si, je skvělý i pro Adámka. Pozná nové lidi, aktivity, vidí nový rozměr toho svého uzavřeného světa. K nám přišla hostitelka Blanka Šmídová a hned jsme si lidsky velice sedly,“ vylíčila Michaela Poštulková.

Opatrné poznávání

Autisté lpí na stereotypech a léta zavedených „pořádcích“, a tak vzájemné oťukávání s hostitelkou probíhalo pomalu. „Tři schůzky u nás, tři u Blanky, pak společné aktivity, třeba návštěva bazénu. Až po několika schůzkách šel Adam s Blankou poprvé ven sám,“ popsala chlapcova máma.

Na novou „tetu“ si klučina natolik přivykl, že jí ho maminka nedávno svěřila na celý víkend. „Adámek to zvládl skvěle. My s manželem Romanem jsme si udělali víkend ve wellness. Oslavili jsme tak výročí 10 let,“ řekla Michaela.

Ve dvou letech znal abecedu

Adámkova diagnóza vyplula na povrch v jeho třech letech. Bál se běžných věcí, nemluvil, stále byl na plenách, žil zkrátka ve svém světě. „Že je něco jinak, jsme pochopili, když ve dvou a půl letech dostal kostky s písmeny a on je bez problémů poskládal za sebe podle abecedy,“ usmála se.

Syn má dodnes problémy s jídlem, návštěvami lékaře či zubaře nebo se stříháním vlasů. Velký pokrok ale už udělal v komunikaci a k druhým lidem i promluví.

Jak funguje homesharing?

Jde o sdílenou péči pro autistické děti, která má odlehčit lidem pečujícím se o ně. Děti si na domluvenou dobu berou do péče hostitelé. Pro ně to není práce, nejde o sociální službu.

„V podstatě jde o dobrovolnictví s tím, že my lidi, kteří do toho jdou, proškolíme, předáme informace. Rodiny sblížíme, zjistíme vzájemné potřeby, zájmy dítěte a jsme k dispozici,“ vysvětlil Jan Svojanovský z ostravské organizace Mikasa z.s.

Hledají se další lidé se srdcem na dlani a ochotou věnovat rodinám s autistickými dětmi svůj volný čas. Více info ZDE

Homesharing funguje v Česku už v osmi krajích? V Moravskoslezském kraji už je zapojených 12 dvojic rodina-hostitel. Hostiteli jsou v drtivé většině ženy, nejčastěji ve věku 40 až 60 let, výjimkou nejsou ani studentky či seniorky.

VIDEO: Neuvěřitelné schopnosti Kima Peeka. Skutečný život autisty z filmu Rain Man.

Video
Odemknout video

Neuvěřitelné schopnosti Kima Peeka. Skutečný život autisty z filmu Rain Man Videohub

Fotogalerie
4 fotografie