Na vzácné onemocnění přišla rodina chlapce až v jeho dvou letech. „Do té doby jsme poletovali po doktorech a žádný z nich netušil, co mu je. Až před druhými narozeninami jsem si požádala o genetický test, který tento vzácný syndrom odhalil,“ vypráví maminka Markéta Kalinová s tím, že v roce 2011 se dozvěděla, že podobně diagnostikovány byly v té době v Česku jen další tři děti.

Lékaři tehdy doporučili rodině kontaktovat ranou péči. „Různě Vilíka rozvíjeli a on naštěstí neměl problém s komunikací, ačkoliv vůbec nemluví. Ve čtyřech letech pak byl zralý na to, aby začal chodit do školky,“ popisuje chlapcova maminka.

Nyní její syn navštěvuje speciální školu a místo klasické družiny stacionář, který provozuje Centrum Bazalka. Denně ho tam vozí z 80 km vzdáleného Přenčína na Prachaticku. „Chtěla jsem, aby se socializoval, aby poznal i něco dalšího a také další lidi. A tehdy jsme objevili také Stellu. Nic podobného v celém regionu není,“ říká paní Markéta.

Stella je odlehčovací služba. Zatímco chlapec má odbornou individuální péči, rodiče si mohou na chvíli oddpočinout, zařídit si věci na úřadech, u lékařů. „Můžu se naprosto spolehnout, že pokud nebude něco závažného, tak si s tím ve Stelle poradí. A on je tady spokojený a hezky se rozvíjí,“ dodává maminka.

Poznává a učí se

Program chlapce může být ve Stelle rozdílný, než na jaký je zvyklý doma. „Vychází se z toho, co se mu líbí. Dříve třeba neměl rád výtvarné činnosti a ve Stelle ho vlastně k nim zvládli motivovat, což je dobré pro jemnou motoriku,“ popisuje maminka chlapce a upozorňuje na další skvělé a prospěšné činnosti. „Chodí se tu hodně na procházky, Vilík absolvoval i canisterapii, což je super, když má rád zvířátka, je tu i muzikoterapie,“ říká paní Markéta a upozorňuje, že si syn hodně věcí přenese domů. „Díky tomu se s ním pak lépe spolupracuje,“ dodává.

Rozvíjí ho

Do Stelly chodí Vilík dvakrát za týden. Jeho maminka pak dostává podrobné informace o tom, jak je o něj postaráno a jak se chlapec rozvíjí. „Několikrát ročně si s paní ředitelkou sedneme a všechno probereme. Máme cíle, které se snažíme naplňovat,“ říká paní Markéta.

Díky Stelle má čas na Anežku

Vilík má mladší sestru Anežku (12). Ta postupně převzala roli staršího sourozence. „To je osud všech, kteří mají staršího sourozence s postižením,“ říká maminka. „Hodně si o tom s ní už od malička povídám. Je teď v pubertě a všechno dobře chápe. Navíc máme kliku, že máme milujícího tatínka, milující babičky i dědečky. Takže o to je to snazší,“ popisuje paní Markéta. „Díky Stelle si mohu udělat čas jen a jen na ni,“ dodává

Jaké služby poskytuje?

􀀠 Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu.

􀀠 Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.

􀀠 Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy.

􀀠 Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím.

􀀠 Sociálně-terapeutické činnosti.

􀀠 Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti.

􀀠 Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Než vyrazíte, informujte se!

Ambulantní odlehčovací službu v Jihočeském kraji jen tak nenajdete. V tomto směru je Stella unikátní. Než do ní vyrazíte, informujte se telefonicky, jak vše funguje a zdali je služba určena opravdu pro vás a vaše dítě. Otevřeno je ve všední dny a kapacita je čtyři děti v jeden okamžik. „Aktuálně k nám chodí 15 dětí třeba jednou až třikrát týdně. Čas si je nutno zarezervovat,“ říká Simona Němcová.

Pomoci můžete i vy!

Na to, aby mohla organizace dlouhodobě udržet kvalitu svých služeb, potřebuje ročně sehnat z dotací a od dárců tři miliony korun. Pomoci můžete i vy! Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na transparentní účet č. 2902082737/2010.

„Každý nám může pomoci třeba i jako dobrovolník, který s dětmi přijde do Stelly tvořit. Nebo také tím, když bude sdílet naše posty na Facebooku a Instagramu, aby se o nás dozvědělo co nejvíce lidí,“ říká Simona Němcová.

Kontakt: Spolu spojit síly, z. s. Stella – odlehčovací služba

Adresa: Stradonická 2311/6, České Budějovice, 370 07

Telefon: +420 773 477 122

Mail: info@sluzbastella.cz

Web: www.sluzbastella.cz