Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Smrt tří dívek otřásla politiky v den finále voleb. Fico: Buďme v mysli s jejich rodinami

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. dubna 2024
22:18
Autor: simao, ČTK - 
6. dubna 2024
19:17

Slovenské volby nového prezidenta se dostaly do svého finále, politici na Slovensku však kromě něj komentují i smutný případ srážky autobusu s chodci na východním Slovensku, kde ve Spišském Pohradí zahynuly tři dívky. Podle informací stanice JOJ 24 řidič autobusu nezatáhl ruční brzdu. Na lidskou nedbalost poukázal rovněž premiér Robert Fico (Směr-SD).

Podle ministerstva vnitra srazil autobus deset lidí. Tři dívky zemřely. „Tragédie mladých lidí ve Spišském Podhradí je jen dalším důkazem, jaké neštěstí může způsobit lidská nedbalost. Mluvil jsem s ministrem vnitra M. Šutajem Eštokem, který mi poskytl potřebné informace o nehodě, jakožto i o průběhu zásahu záchranných jednotek. Buďme v mysli s rodinami mladých dívek, které neštěstí nepřežily a držme palce raněným a lékařům, aby to zvládli,“ vzkázal premiér Robert Fico (Směr-SD).

Také televize TA3 s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že příčinou nehody autobusu měla být nezatažená ruční brzda.

„Chci bohužel, bohužel za sebe, za mojí rodinu, za všechny, kteří jsme tu a za celé Slovensko, věřím, vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast rodinám těch, kteří přišli o život. Tři mladé životy dnes při tragické autonehodě. Neumím si sám představit větší bolest, kterou prožívají rodiče a je mi to upřímně líto, ale nechtěl jsem opomenout ani tuto smutnou zprávu. Přeji rodičům a nejbližším, aby dokázali tuto bolest nějakým způsobem přijmout a časem překonat,“ uvedl při příchodu do svého štábu Ivan Korčok.

„Všechny nás zasáhla zpráva o neštěstí ve Spišském Podhradí, při kterém dnes zahynuli tři mladí lidé. Vyjadřuji upřímnou soustrast jejich rodinám a blízkým. V myšlenkách jsem také se zraněnými, kteří jsou v péči lékařů. Věřím, že počet obětí tohoto neštěstí se už nebude zvyšovat,“ uvedl Michal Šimečka, předseda Progresivního Slovenska a lídr opozice.

Mluvčí krajské policie v Prešově Jana Ligdayová sdělila, že mladí lidé vystupovali z autobusu a stáli před ním, když se vozidlo z neznámých příčin rozjelo.

„Chci vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a vyjádřit účast všem zraněným. Je mi to nesmírně líto a myslím na všechny, kterých se to týká,“ řekla novinářům slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poté, co odvolila v dnešním druhém kole slovenských prezidentských voleb.

Ministr vnitra: Vyšetřování probíhá

„Velmi mě zasáhla zpráva o nešťastné tragické události na východním Slovensku. Ve Spišském Podhradí srazil autobus 10 osob, kteří dorazili na církevní setkání mladých věřících. Momentálně se přesouvám na místo nehody. Myslím na všechny studenty a jejich rodiny. Upřímnou soustrast obětem,“ uvedl v sobotu odpoledne ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Velmi těžko se mi hledají slova, protože jsem se před chviličkou bavil se dvěma otci obětí. Přiznám se, že je to moje první tiskovka při takto nepříjemné události a ta slova se hledají velmi těžko. Dnes vyhasly tu na Spišském Podhradí tři mladé životy tří mladých děvčat,“ potvrdil na místě Šutaj Eštok.

„Jako otec si neumím představit ten smutek, který prožívají nejen otcové, matky, ale i blízká rodina všech těchto obětí, je to nesmírná tragédie,“ pokračoval.

„Stále bojuje o svůj život jedno děvče v Košické nemocnici, je ve vážném stavu,“ potvrdil ministr, který věří, že svůj boj vyhraje a bude žít. „Na místě je i znalec, který prověřuje, co se vlastně stalo. Nějaké informace máme, ale nebudeme o nich informovat, počkáme si, dokud nebude dokončené vyšetřování,“ dodal Šutaj Eštok.

14:35
7. 4. 2024
!

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

Zobrazit celý online

Slovenka Boženka ( 7. dubna 2024 00:43 )

Minister vnútra povedal,že vodič šoféroval sám prvý krát a miesto cúvania sa pohol vpred...

clarabella ( 6. dubna 2024 23:25 )

Z článku nevyplývá co se vůbec stalo. Mohlo se jednat l technickou závadu, tak nepředbíhejte!

doktormediciny ( 6. dubna 2024 20:28 )

Mne osobne se tohle jevi jako strasna nedbalost.Ridici z povolani se tohle snad nesmi stat

Zobrazit celou diskusi