Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Další útok medvěda na Slovensku: Zvíře zranilo lesního dělníka!

Medvěd napadl lesního dělníka.
Medvěd napadl lesního dělníka.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
4. dubna 2024
20:14

Zranění hrudníku a páteře a zlomená žebra ve čtvrtek utrpěl při srážce s medvědem v okrese Liptovský Mikuláš na severu středního Slovenska pětatřicetiletý lesní dělník, uvedla ve čtvrtek slovenská média. Podobných incidentů s největší slovenskou šelmou bylo v poslední době hlášeno několik.

„Záchranáři muže po prvním ošetření převezli do nemocnice v Liptovském Mikuláši,“ uvedla mluvčí záchranářů Petra Klimešová podle serveru Pravda.sk. „Běžící medvěd narazil do muže na úzké stezce ve svahu s hustým bukovým porostem. Muž po nárazu upadl a utrpěl zranění,“ řekla Kristína Bocková ze Státní ochrany přírody (ŠOP). Muž podle ní v sebeobraně vypálil tři výstražné výstřely, aby šelmu odehnal. „Medvěd nebyl postřelen,“ řekla.

Místo incidentu mezitím ve spolupráci s policií prozkoumal zásahový tým pro medvěda hnědého. V blízkosti se žádná obec nenachází, jde o hustý porost vzdálený přibližně 300 metrů od silnice mezi obcemi Liptovské Matiašovce a Huty.

Policie ve čtvrtek upozornila také na výskyt medvědů u obce Kľačno v okresu Prievidza. Jakkoli zde medvěd nikoho nenapadl, vyzvala k opatrnosti, protože šelmy se začínají probouzet s příchodem teplejšího počasí, a tak by si lidé procházky do přírody měli podle ní raději rozmyslet.

Na výskyt medvědice upozornila podle serveru i obec Vikartovce v Popradském okresu. Před třemi dny hlásili pohyb medvěda i u další obce pod Tatrami, Gánovce.

V poslední březnový den medvěd zaútočil na manželský pár se psem v lokalitě Suchý Hrádok nad obcí Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš, muž utrpěl lehčí zranění. Šlo o druhý podobný incident během 48 hodin - v sobotu údajně medvěd zaútočil v okrese Žilina na houbaře, který tvrdí, že na šelmu v sebeobraně vystřelil z krátké palné zbraně. Manželský pár až do příchodu zásahového týmu čekal v nedaleké kolibě, kde se před útočícím medvědem schoval.

ŠOP tehdy uvedla, že početná hlášení o škodách způsobených medvědy či o střetu s těmito zvířaty jsou důsledkem dlouhodobě neřešeného problému. Úřad proto jedná s uživateli loveckých revírů ve vybraných oblastech o společném postupu, při kterém mají být spolehlivě identifikováni problémoví medvědi a v součinnosti s myslivci má být zajištěno jejich případné odstranění.

Soužití lidí a medvědů se stalo na Slovensku politickým tématem. Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup. Nedávno kabinet premiéra Roberta Fica schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresivní Slovensko návrh zákona není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.

Video  Medvěd se pohyboval centrem Liptovského Mikuláše. (17.3.2024)  - Facebook.com
Video se připravuje ...

 

LelujaLuka ( 5. dubna 2024 08:01 )

A co nějaká medvědí antikoncepce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání