Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ve 114 letech zemřel nejstarší muž na světě: Alkohol, doutník a zmrzlina jako recepty na dlouhověkost!

Autor: btk, ČTK - 
4. dubna 2024
11:50

Ve Venezuele zemřel nejstarší žijící muž na světě. Podle venezuelských úřadů bylo Juanovi Vicentemu Pérezovi 114 let. Svou dlouhověkost připisoval tvrdé práci, ale i jedné skleničce alkoholu denně. O jaký recept dlouhověkosti se podělili další nejstarší lidé na světě? Někdo svůj dlouhý život připisuje pojídání syrových vajec, jiní si zase pravidelně dopřávali zmrzlinu... Někdo dokonce ve spojení s poctivým doutníkem!

„Juan Vicente Pérez odešel na věčnost v věku 114 let,“ uvedl venezuelský prezident Nicolás Maduro. Muž byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejstarší žijící muž 4. února roku 2022, kdy mu bylo 112 let.

Zanechal po sobě 11 dětí

Podle matričních údajů se muž narodil 27. května 1909 ve státě Táchira. Byl devátým z deseti dětí. „Ve věku pěti let začal pracovat se svým otcem a bratry v zemědělství a pomáhal sklízet cukrovou třtinu a kávu,“ uvedli při udělení rekordu zástupci Guinessovy knihy rekordů. Muž měl dohromady 11 dětí.

Pan Pérez viděl příčiny své dlouhověkosti v tvrdé práci, odpočinku ve sváteční dny, lásce v Boha a jedné skleničce alkoholického nápoje aguardiente denně.

Guinessova kniha rekordů však může i posmrtně zrevidovat udělení rekordu, pokud se ukáže, že poskytnuté dokumenty nebyly dost průkazné. Stalo se tak v případě nejstaršího psa na světě. Portugalskému psovi Bobimu. který zemřel loni v říjnu ve věku 31 let, organizátoři v únoru rekord odebrali, když se zjistilo, že záznamy, na které poukazovali majitelé zvířete, nejsou spolehlivé.

Dosavadním nejstarším člověkem na světě je španělská žena amerického původu Maria Branyasová, která v březnu oslavila své 117. narozeniny.

Recept na dlouhověkost? Syrová vejce, zmrzlina a doutník!

Dožít se 100 let je poměrně vzácné. Jaké je tedy tajemství dlouhověkosti podle nejstarších lidí na světě? Jak uvádí server The Mirror, například Emma Moranová byla až do své smrti v roce 2017 nejstarší žijící osobou na světě. Dožila se neuvěřitelných 117 let. Italská rodačka pro BBC v minulosti uvedla, že za svůj vysoký věk vděčí své genetice. Mimo jiné také tím, že po 90 dlouhých let jedla denně tři vejce. Z toho dvě syrová.

To například jeptiška Inah Canabarro Lucasová z Brazílie měla naprosto odlišný přístup. Svých 115 let života nepřipisuje ničemu jinému než silné víře a modlení.

Podobný názor sdílela také Jeralean Talleyová z amerického Michiganu. Kromě víry prozradila, že tajemství dlouhověkosti se ukrývá ve stravě bohaté na vepřové maso. Zemřela v roce 2015 v neuvěřitelných 116 letech.

Recept na dlouhověkost není pouhou výhradou žen. Veterán z druhé světové války, 112letý Richard Overton, věřil v sílu spojení mezi zmrzlinou a doutníku. Věřil totiž, že toto neobvyklé spojení prodlužuje život. Naopak Bernardo LaPallo (†114) z Brazílie věřil každodenním masážím za pomocí olivového oleje.

Zda se skutečně jedná o recepty na dlouhověkost není s přesností ověřitelné. Faktem zůstává, že s rozvojem vědy a medicíny přibývá lidí, kteří se dožívají úctyhodného věku. OSN očekává, že do konce roku 2050 bude na celém světě několik tisíc stoletých lidí.

Video  Zemřel stařec, jemuž mělo být 146 let! Indonésan přežil čtyři manželky i své děti  - Reuters, Lucie Marková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi