„Prodlužující se délka života s sebou nese příležitost oddávat se koníčkům a zájmům, na které v pracovním životě nebylo tolik času. Můžete se třeba věnovat vzdělávání, cestování nebo pečovat o vnoučata, pokud vám to dělá radost,“ říká Jiří Hrabě, ředitel neziskovky Elpida, která pomáhá naplňovat životy seniorů novými aktivitami a radostmi.

Češi mají navzdory obavám, co jim stáří přinese, opravdu spoustu snů a přání, která si chtějí v důchodu plnit. Průzkum NN potvrdil, že se těšíme, až v penzi budeme dělat jen to, co nás baví: jezdit na výlety, užívat si vnoučata, ale také číst a odpočívat dle potřeby.

Umí Češi stárnout?

Češi se stále učí, jak si naplno užívat každou fázi delšího života a není divu. Do penze sice půjdeme o něco později než naši prarodiče, díky prodlužující se délce života si v ní ale pobudeme přibližně o deset let déle. A to je za dvě generace velká změna.

„Češi podle mého názoru stárnout umějí, i když se to stále učí. Jsou na tom rozhodně lépe než před dvaceti lety,“ shrnuje Jiří Hrabě. A z osobní zkušenosti dodává, že pro funkční přípravu na stáří záleží na finančním přípravě, ale i na tom, jak lidé celý život pečovali o své přátelské vazby. „Pokud lidé tyto dvě věci nepodcenili, tak se jim stárne daleko lépe,“ dodává.

Jiří Hrabě, ředitel ELPIDA, o.p.s.
Autor: Content Studio

Proč je přátelství vedle financí tím základním kamenem přípravy na dlouhý a spokojený život? „Když máte přátele, máte se na koho obrátit a popovídat si nebo společně někam vyrazit, tak vám to výrazně zpříjemní stárnutí. Přátelství samozřejmě vznikají i po odchodu do penze, ale jejich navazování bývá složitější,“ vysvětluje autor knihy esejů o stárnutí, proč je dobré pečovat o přátelství v každém věku.

Učení mučení

Přípravu na stáří si s celoživotním učením spojuje zatím jen velmi málo lidí. Přitom právě potřeba neustále se něco učit dle odborných studií přispívá k celoživotní spokojenosti.

Většina Čechů má podle všeho dostatek podnětů k učení. Touhu rozvíjet se v průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti projevilo přes 70 % Čechů, ale jen třetina z nich to dokazuje i svým způsobem života.

„Abychom se nebáli nových věcí a chtěli si je osvojit, tak je dobré být zvídavý. I to je ale o celoživotním přístupu, nejde se to naučit přes noc,“ říká Jiří Hrabě. Není potom tak těžké přijmout změny, které s sebou život přináší – třeba v oblasti technologií a komunikace.

Schopnost otevřené komunikace je také klíčem k řešení složitějších situací, které mohou s věkem nastat. „Je velmi důležité, aby člověk věděl, kam se obrátit s prosbou o pomoc. V České republice je naštěstí stále sociální systém, který nenechá nikoho úplně na holičkách. Je ale potřeba umět tyto informace získat a nějakým způsobem je použít k tomu, aby se můj život zlepšil,“ říká Jiří Hrabě, ředitel obecně prospěšné společnosti Elpida, která provozuje třeba Linku seniorů nebo online vzdělávací portál Elbot.

Jiří Hrabě spolu s dalšími odborníky radil jak na delší a spokojenější život v rámci kulatého stolu NN Životní pojišťovny. Ta radí, jak se zajistit na stáří, a nabízí třeba i pojištění proti riziku nesoběstačnosti.