Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Šokující pozadí útoku u Moskvy: Rusové dostali varování včas a ignorovali ho? Moskva to popírá

Aktualizováno -
3. dubna 2024
18:04
Autor: ČTK - 
3. dubna 2024
11:32

Více než dva týdny před tím, než teroristé zaútočili na předměstí Moskvy, sdělila americká vláda ruským představitelům, že cílem by mohla být právě populární koncertní síň Crocus City Hall na okraji metropole. S odvoláním na americké činitele to napsal deník The Washington Post, podle něhož je to v rozporu s dřívějším tvrzením Moskvy, že americká varování byla příliš obecná, aby pomohla útoku předejít.

K nejkrvavějšímu útoku v Rusku za posledních 20 let, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a 551 zraněných, se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (ISIS). Nicméně Moskva nadále hledá spojení mezi útočníky a Ukrajinou, potažmo Západem.

Ruské nařčení ze spojitosti s útokem, nepodložené žádnými důkazy, odmítly Kyjev i Washington. USA Moskvu před hrozbou islámských extremistů v předstihu varovaly, ruský prezident Vladimir Putin ale tuto výstrahu veřejně odmítl jako údajnou snahu zastrašit a vydírat ruskou společnost.

Naryškin: Příliš obecné informace

Ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov před několika dny připustil, že USA na nebezpečí útoku extremistů ruské úřady upozornily, šlo podle něj ale o obecné varování.

Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin se v úterý vyjádřil podobně, Američané podle něj předali informace FSB. „Informace byly příliš obecné a neumožňovaly nám plně identifikovat ty, kteří se na tom podíleli,“ řekl Naryškin agentuře Interfax.

Nejmenovaní američtí činitelé nyní podle listu The Washington Post uvedli, že Washington varoval Moskvu konkrétně před potenciálním útokem v Crocus City Hall. Američané v tomto případě sdíleli velmi konkrétní informace o plánech teroristů se zemí, s níž nemají přátelské vztahy, což je neobvyklý krok, poznamenal deník.

Potenciální nebezpečí pro Američany v Rusku

Zatímco Washington běžně sdílí informace o možných teroristických útocích s dalšími zeměmi v rámci politiky známé jako „povinnost varovat“, je neobvyklé poskytovat informace o konkrétních cílech zemi, která je považovaná za protivníka, píše deník. Hrozí totiž, že by se mohlo prozradit, jak USA informace získaly, což by mohlo ohrozit jejich tajné sledovací aktivity nebo lidi.

Informace, které ukazovaly na útok na koncertní sál, ovšem zároveň představovaly potenciální nebezpečí pro Američany v Rusku, napsal dále The Washington Post. Připomněl, že velvyslanectví USA 7. března veřejně oznámilo, že „sleduje zprávy, podle nichž mají extremisté bezprostřední plány zaútočit na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů“, a doporučilo občanům USA, aby se v příštích 48 hodinách vyhnuli velkým shromážděním.

Podle lidí obeznámených se záležitostí Spojené státy sdílely své informace s Ruskem den před tímto veřejným varováním. Americké označení Crocus City Hall za potenciální cíl vyvolává nové otázky, proč ruské úřady nepřistoupily k důraznějším opatřením k ochraně místa, podotkl The Washington Post.

Brali zpočátku varování vážně?

Naryškin uvedl, že ruské úřady v reakci na americké informace přijaly „příslušná opatření“, aby zabránily útoku. Videozáznam z místa masakru však ukazuje, že útočníci nečelili výraznému odporu, a podle ruských médií specializované jednotky dorazily až více než hodinu po zahájení střelby a čekaly pak přes půl hodiny, než vstoupily do budovy, píše The Washington Post.

Útok podle amerického deníku dále narušil obraz síly a bezpečnosti, který se ruský vůdce snaží vytvářet, a odhalil zásadní slabiny v bezpečnostním aparátu země, jenž je pohlcen více než dvouletou válkou na Ukrajině. Podle analytiků se zdá, že Putinovi agenti se na domácí scéně více zabývají umlčováním politického disentu a opozice vůči prezidentovi než likvidací teroristických plánů.

Navzdory nedostatečnému zabezpečení Crocus City Hall existují náznaky, že ruské úřady přinejmenším zpočátku braly varování Washingtonu vážně, píše deník a dodává, že podle jednoho amerického činitele se varování týkalo i plánů Islámského státu zaútočit na synagogu. Den poté, co Rusko tyto informace obdrželo, FSB oznámila, že zabránila útoku IS na synagogu v Moskvě.

Ruské agentury odmítají

Rusko prostřednictvím svých tiskových agentur znovu odmítlo, že by je USA s dvoutýdenní předstihem varovaly před útokem na konkrétní koncertní sál. Agentury TASS, RIA Novosti a Interfax dnes synchronně vydaly tvrzení anonymního zdroje „z kompetentního ruského úřadu“, že tvrzení amerických médií, konkrétně listů The New York Times a The Washington Post, „neodpovídají skutečnosti“.

USA sice skutečně informovaly Rusko o teroristické hrozbě, ale „daná informace byla obecná“, citovala z ruských agentur stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Kreml se vyjádřit odmítl, mluvčí ruské diplomacie americké varování zlehčovala.

USA trvají na tom, že jejich varování bylo „konkrétní, včasné a důvěryhodné“, uvedla americká velvyslankyně v Moskvě Lynne Tracyová již v pátečním prohlášení, dodala BBC.

Video  Útok ISIS v Krasnogorsku  - ISIS
Video se připravuje ...

Uživatel_5413502 ( 3. dubna 2024 21:50 )

Jasně že to věděli když to s ISIS domluvili

annar annar ( 3. dubna 2024 21:08 )

Tyto kecy by tak odpovídaly dědkovi Hoflovi🤡👎!!!

Frantisek Najman ( 3. dubna 2024 18:44 )

Je více jak podivné že USA věděly předem o Crocus City Hall, ale vůbec nic nevěděly o teroristickém útoku svého nejbližšího spojence Izraele na velvyslanectví Íránu v Sýrii. Jen samé lži!

Drž hubu ( 3. dubna 2024 18:25 )

Možná i ve spolupráci s USA, když o tom tak dobře věděli dopředu 🤔

Annika ( 3. dubna 2024 16:35 )

Je toto varovani Rusku nebo americkym obcanum v Moskve? http­s://ru­.usem­bassy­.gov/s­ecuri­ty-alert-avoid-large-gatherings-over-the-next-48-hours/

Zobrazit celou diskusi