Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová analýza záznamu masakru u Moskvy: Našli údajné agenty FSB! Co víme o „mužích v modrém“?

Autor: DVL, swp - 
27. března 2024
11:29

Běloruské zpravodajství Nexta nedávno zveřejnilo svou analýzu jednoho videa z koncertní haly Crosus City Hall, kde se odehrál děsivý teroristický útok, při kterém zemřelo nejméně 137 lidí. V něm se objevuje několik podezřelých „mužů v modrém“. Redaktorům se nyní podařilo analýzu rozšířit a vypátrat údajné agenty ruských tajných služeb (FSB). Jeden z nich se například objevil ve videu z dopadení teroristy, druhý v okrese, kde sídlí centrála FSB. A není to poprvé, kdy se agenti údajně zapojili do teroristických zločinů…

Zpravodajství Nexta ve své druhé analýze identifikovalo agenty ruských tajných služeb (FSB) v koncertní síni Crosus City Hall.

V první analýze napsali o zvláštnostech, kterými se „muži v modrém“ vyznačovali ve videích natočených jen pár minut předtím, než teroristé začali v koncertní hale střílet. Na videu byli muži oblečeni ve stejných modrých svetrech a džínách, zatímco se po sobě podezřele dívali a začali nabádat dav k „uzavření dveří“, což vedlo k velké ztrátě na životech.

Pracovníci redakce nabyli dojmu, že se jedná o pracovníky ruských tajných služeb vzhledem k jejich špatné reputaci, co se týče teroristických činů v Rusku.

Redaktoři se pokusili identifikovat „muže v modrém“, nicméně vzhledem k nízké kvalitě videa bylo těžké určit, o koho se jedná. Jednoho údajného „agenta tajných služeb“ se však najít podařilo.

U centrály tajných služeb

Ve videu z koncertní haly jde v určité chvíli vidět jednoho z „mužů v modrém“, jak schází ze schodů místo toho, aby opustil halu jako všichni ostatní. Poté podporuje výzvu k uzavření vchodu. Jeho obličej je vidět jasně, takže redaktorům se podařilo nalézt fotografii muže, který mu je velmi podobný.

Identifikace údajného agenta FSB Identifikace údajného agenta FSB | reprofoto Twitter - Nexta

Druhá fotografie byla publikována na webové stránce „Sosenského sportovního centra“. Je na ní muž, který získal třetí místo v soutěži v páce. Stavba jeho těla a rysy v obličeji jsou velmi podobné muži z koncertní haly. Kromě toho v ruské oblasti Sušenskoje, kde leží sportovní centrum, je také centrála ruských tajných služeb.

Dopadení teroristy ve svetru a džínách

Dále ve videu ze zatčení teroristů mají někteří členové bezpečnostních služeb „civilní“ oblečení. A jedná se také o modré svetry a džíny. Podle redaktorů Nexty se muži takto oblékli proto, aby zapadli do davu a zároveň se vzájemně poznali.  

Identifikace údajného agenta FSB Identifikace údajného agenta FSB | reprofoto Twitter - Nexta

Další muž z videa z koncertní haly se nápadně podobá muži ve videu ze zatčení jednoho z teroristů. Jeho obličej je zahalen maskou, nicméně jeho rysy, tvar obličeje a umístnění očí naznačují, že se jedná o tutéž osobu.

Údajní agenti FSB byli později spatřeni při zatýkání teroristů. Mají na sobě opět modré svetry a džíny. Údajní agenti FSB byli později spatřeni při zatýkání teroristů. Mají na sobě opět modré svetry a džíny. | reprofoto Twitter - Nexta

Den po útoku teroristů v Moskvě ruští propagandisté publikovali videorozhovor s jedním účastníkem údajného hrdinného činu na koncertě, který „dokázal složit teroristy holýma rukama a zachránit tucty lidí“.

"Hrdina", který měl údajně odzbrojit teroristy holýma rukama "Hrdina", který měl údajně odzbrojit teroristy holýma rukama | reprofoto Twitter - Nexta

Je důležité zdůraznit, že „hrdina“ ve videu, který stojí ve videu zády, má na sobě modrý svetr a čepici, která je stejná jako ta, kterou měl na sobě člen speciálních služeb během zatýkání teroristů na fotografii výše.

Redaktoři nemohou se stoprocentní jistotou říct, že se jedná o členy tajných služeb, ale zároveň nelze ignorovat všechny zvláštnosti a rozporuplnosti této tragédie, kdy jedna z nich je právě to, že se tito lidé objevili na místě v době útoku. Není to však jediná podivnost, která doprovází smutnou událost.

Kromě toho se na účtu Sarah Ashtonové-Cirillové, která pracuje v Ukrajinských ozbrojených silách, také objevil příspěvek o tom, že se díky umělé inteligenci podařilo identifikovat agenta ruských tajných služeb při teroristickém útoku v koncertní hale. Jedná se o stejného muže, kterého identifikovala i Nexta. Dříve byl spatřen po boku ministra zahraničí Sergeje Lavrova pravděpodobně jako ochranka během pracovního výjezdu. Jeho jméno je zatím neznámé.

Údajný agent ruských tajných služeb se měl objevit po boku ministra zahraničí Sergeje Lavrova Údajný agent ruských tajných služeb se měl objevit po boku ministra zahraničí Sergeje Lavrova | reprofoto Twitter - Igor Sushko

Přítomnost FSB u dalších útoků teroristů?

Spekuluje se o tom, že přítomnost ruských tajných agentů na největším teroristickém útoku na Moskvu za poslední dvě dekády mohla být úmyslem kvůli zavedení dalších přísnějších represí, informoval mediální web IntelliNews. Útok je také způsob, jak připravit populaci na novou masovou mobilizaci, aby mělo Rusko nové vojáky ve válce na Ukrajině.

Kritikové říkají, že útok byl obrovským selháním tajných služeb, kdy jejich odpověď na teroristický útok byla příliš pomalá. Ruské gardě trvalo více než hodinu přijet na místo. Kromě toho útvary OMON (zásahové jednotky milice, tedy ruské policie, pozn. redakce) mají budovu ve stejné čtvrti jenom 10 minut vozem od Crosus City Hall, ale ty také selhaly.

Ruské tajné služby byly už několikrát obviněny ze spoluúčasti na teroristických činech, které poté byly Putinovu režimu politicky užitečné. Nejznámější je série útoků na byty v roce 1999 před volbami, které o rok později vyhrál Vladimir Putin. Obviněni byli čečenští teroristé, série bombových útoků zničila byty v Moskvě a zabila ve spánku stovky lidí. Poté se objevily důkazy o tom, že za těmito útoky mohli být agenti ruských tajných služeb, což Putin později použil k ospravedlnění navýšené vojenské přítomnosti v Rusku během druhé války s Čečenskem.

Dále se udál teroristický útok v moskevském divadle v Dubrovce v roce 2002, kde skupina militantních čečenských teroristů zajala stovky rukojmích. I v tomto případě se hovořilo o zapojení FSB.

Slavná ruská opoziční novinářka Anna Politkovská řekla ve státní televizi Vladimiru Solovjovovi, že má zdroje, které tvrdí, že teroristický útok na Dubrovku byl zorganizován ruskými tajnými službami. Později byla Politkovská chladnokrevně zastřelena před svým bytem v den Putinových narozenin.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Ford Henry ( 30. března 2024 12:27 )

Tak určitě. Oni to věděli dokonce několik dní předem. Stejně tak věděli dopředu že Rusko bude provádět na Ukrajině zvláštní vojenskou operaci. Že by v tom měli prsty?

Annika ( 29. března 2024 17:36 )

Stat na strane americkych lharu co ani dodnes neumi vysetrit smrt Kennedyho je cesta do pekel.

Annika ( 29. března 2024 17:32 )

Cary mary podkocary,tak amici kriceli v prvni hodine teroristickeho utoku ze to ukrajina neni,jak na to prisli bez dukazu,ze by v tom meli prsty sami?

Janka Murka ( 29. března 2024 10:07 )

identifikacia podla dzinsov a svetrov - dzinsy nosi aj moj syn

Janka Murka ( 29. března 2024 10:06 )

Neviem, neviem, ci do toho nie je zapojeny aj nas dom, skoro vsetci susedi chodia v rovnakych dzinach a niektori maju aj podobne svetre

Zobrazit celou diskusi