Co je dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce (DPP) upravuje vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Tato dohoda musí být sjednána písemně (pod sankcí její neplatnosti) a vždy musí obsahovat dobu, na kterou se uzavírá. Chybět by v ní nemělo ani vymezení úkolu nebo činnosti – tedy co bude zaměstnanec na základě dohody dělat. Nejedná se o klasický pracovní poměr.

Zaměstnavatel po dohodách o práci sahá obvykle v případě brigády a jednorázové nebo mimořádné činnosti. V říjnu 2023 vstoupil v platnost zákon č. 281/2023 Sb. (mění zákon č. 262/2006 Sb), který pozměnil pravidla u DPP, a to jak z pohledu zaměstnance, tak z pohledu zaměstnavatele.

Jak se DPP liší od DPČ

Na rozdíl od DPP, která se obvykle vztahuje na jednorázové práce, dohoda o pracovní činnosti (DPČ) se uzavírá spíše u pravidelných činností. Rozdíl je také v limitech. U DPČ se neodvádí zdravotní a sociální pojištění při odměně do 3 999 korun, jen srážková daň ve výši 15 procent. Nad tento limit se kromě pojištění odvádí i zálohová daň.

DPČ musí být stejně jako DPP sjednána písemně. Důležitý rozdíl mezi DPP a DPČ spočívá v tom, že DPČ omezuje maximální počet odpracovaných hodin u jednoho zaměstnavatele na 20 hodin týdně (polovina klasické pracovní doby). V praxi se 20 hodin průměruje za celou dobu trvání DPČ, která může být uzavřena nejdéle na 52 týdnů. To znamená, že některé týdny můžete odpracovat klidně 40 hodin, ale musí sedět celkový průměr za dobu trvání smlouvy.

Kde hledat práci

Práce se v současné době hledá nejlépe na internetu. Např. na https://www.jobs.cz/prace/?utm_source=atmoskop.cz&utm_medium=link&utm_campaign=company-detail&utm_content=DPP&rps=390&q=DPP najdete desítky, někdy i stovky nabídek, kterých denně přibývá. Navíc vám zde poradí, jak správně a účinně napsat životopis. Není ani problém, abyste dostávali možnosti na svůj e-mail. Stačí ho jen napsat do příslušné kolonky, a budete tak okamžitě obeznámeni s každou novou pracovní příležitostí.

Jaké jsou limity hodin

DPP je určena pro příležitostný přivýdělek do 300 hodin ročně a musí být uzavřena písemně. Jestliže máte u stejného zaměstnavatele podepsaných DPP víc, tento rozsah se nijak nerozšiřuje. Omezení však neplatí v případě dohody o práci u různých zaměstnavatelů. Limit 300 hodin můžete v tomto případě využít u každého z nich.

Kolik si díky DPP můžete vydělat

Částka nesmí být nižší, než je státem stanovená minimální mzda. Pro rok 2024 tedy 18 900 Kč za měsíc, respektive 118,13 Kč hrubé mzdy za hodinu práce. Horní hranice stanovena není. Důležité je nezapomenout na to, že z každé pracovní činnosti je nutné odvádět zdravotní pojištění. Vypočítat mzdu si můžete jednoduše pomocí mzdových kalkulaček, které najdete na řadě webových stránek, například na https://www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/kalkulacka-dpp-dpc/.

Video
Video se připravuje ...

Ekonom o letošním výhledu: Odrazili jsme se ode dna. Češi pomalu začínají bohatnout Bára Holá

Nevýhody a výhody DPP

Zásadní nevýhodou je, že při práci na DPP nemáte automaticky nárok například na příplatky za práci přesčas či o svátcích, cestovní náhrady, na náhradu mzdy při překážkách v práci ze strany zaměstnance, na stravné nebo na dovolenou. Toto vše automaticky plyne z práce v hlavním pracovním poměru (HPP). Pokud narazíte na vstřícného zaměstnavatele, lze si to s ním sjednat.

DPP má však na rozdíl od živnosti nebo HPP i výhody, jakými jsou mimo jiné jednodušší administrativa, nižší odvody na pojištění nebo větší časová flexibilita.

Jak podat daňové přiznání

Prohlášení poplatníka k dani neboli tzv. „růžový papír“ můžete mít za daný měsíc podepsaný vždy jen u jednoho zaměstnavatele. Když je aktuální DPP váš jediný příjem, prohlášení podepište. Nebude vám odečtena srážková daň 15 %. Pokud máte více brigád, podepište papír u té s nejvyšším příjmem.

V některých případech se vám při práci na DPP může vyplatit podání daňového přiznání. Když váš výdělek činí méně než 10 tisíc korun měsíčně a nemáte podepsané prohlášení o dani, vztahuje se na vás srážková daň, již vám zaměstnavatel strhává z výplaty. Takto zdaněné příjmy si ale můžete zahrnout do daňového přiznání a započíst si je do úhrady celkové daňové povinnosti.

Novela zákoníku práce

Novela zákoníku práce zavádí od 1. července 2024 dvě hranice pro odvádění pojistného z DPP: 25 % průměrné mzdy (10 500 Kč v roce 2024) pro zaměstnance, který pracuje na DPP u jednoho zaměstnavatele a 40 % (17 500 Kč) pro zaměstnance, který má víc zaměstnavatelů na DPP. Sledovat celkové příjmy a vyžadovat odvody při překročení limitu je úkolem České správy sociálního zabezpečení. Ministerstvo práce a sociálních věcí navíc plánuje další úpravy po kritice odborníků a zaměstnavatelů. Experti totiž upozorňují na nedostatek právní úpravy ohledně zdravotního pojištění v zákonu.

Jak můžete získat nárok na dovolenou?

Od ledna 2024, díky novele zákoníku č. 262/2006 Sb., mají zaměstnanci pracující na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce nárok na placenou dovolenou. Nárok na dovolenou jim vzniká za současného splnění dvou podmínek: čtyři týdny nepřetržitého trvání pracovněprávního vztahu, a zároveň odpracování aspoň 80 hodin u daného zaměstnavatele.

V případě, že máte uzavřených více dohod u různých zaměstnavatelů, vzniká vám nárok na dovolenou u každého z nich samostatně. Čerpání dovolené se nezapočítává do odpracované doby tak, jako je to u zaměstnanců.

Do účinnosti novely záleželo jen na zaměstnavateli, zda si s dohodáři právo na dovolenou sjedná či nikoliv, toto právo mohlo být přiznáno i vnitřní předpisem.

Pohlídejte si podmínky výpovědi!

U DPP, stejně jako u DPČ, se ukončuje spolupráce bez udání důvodů. Platí však 15denní výpovědní lhůta, anebo datum, na kterém jste se dohodli při podpisu smlouvy.