Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další novinky o zdraví exprezidenta: Stráví Zeman Velikonoce v nemocnici?

Aktualizováno -
28. března 2024
11:17
Autor: eis, ČTK - 
28. března 2024
08:50

Fakultní nemocnice v Motole zveřejníila další informace ke zdraví exprezidenta Miloše Zemana. Ten je od minulého pátku hospitalizován na interní klinice, kam ho lékaři přeložili z jednotky intenzivní péče (JIP) na kardiovaskulární klinice. V nemocnici Zeman pobývá od 14. března, kdy podstoupil akutní operaci. Podle nejnovějších informací lékařů se zdravotní stav exprezidenta Zemana nadále zlepšuje. 

Exprezident Miloš Zeman v současnosti rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.

„Pan Miloš Zeman je hospitalizován po prodělané operaci, je ve stabilizovaném stavu se zlepšující se vitalitou,“ uvedla nemocnice. Zdravotníci se zaměřují na rehabilitaci vedoucí k tomu, aby bývalý prezident dokázal stát a pohybovat se s oporou chodítka. „Pokračujeme v péči o rány, které jsou klidné, převazy probíhají každý druhý den podle standardních postupů po tomto zákroku. Na odhad termínu propuštění je stále ještě brzy,“ doplnila nemocnice. Další informace o zdravotním stavu Zemana poskytne příští týden.

Zeman byl hospitalizován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Kvůli vzniklému otoku museli lékaři Zemanovi provést dvě takzvané fasciotomie, tedy naříznout kryty svalů. Obě dvě už mohli uzavřít. Kvůli operaci byl bývalý prezident podle lékařů několik hodin v umělém spánku a byl napojený na plicní ventilaci.

Lékaři charakterizovali Zemanův stav z podstaty jeho onemocnění jako závažný, ale vývoj léčby je podle nich příznivý. I nadále ale podle nich hrozí opakování trombózy, čemuž přizpůsobili léčbu. Podle přednosty Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol Radana Keila jde o takzvaně křehkého pacienta, jak lékaři označují především starší chronicky nemocné, kteří jsou více ohroženi dalšími komplikacemi.

V osmičlenném lékařském konziliu motolské nemocnice, které o Zemana pečuje, jsou náměstkyně pro léčebně preventivní péči Lucie Valentová Bartáková, přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie Štěpán Černý a primář této kliniky Radovan Fiala, přednosta kliniky zobrazovacích metod Miloslav Roček, přednosta interní kliniky Radan Keil a primářka této kliniky Jindra Lochmanová, přednosta kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství Pavel Kolář a vedoucí lékař kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny František Mošna.

Zeman před rokem po deseti letech opustil prezidentskou funkci. Nedlouho po nástupu do čela státu v srpnu 2013 lékaři nově ustaveného konzilia oznámili, že Zeman trpí polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. V nemocnici byl jako prezident několikrát, některé kratší pobyty označil Hrad jako rekondiční. Ve velmi vážném stavu se ocitl po sněmovních volbách v roce 2021. V Ústřední vojenské nemocnici tehdy strávil 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili. Bezmála tři roky se Zeman kvůli problémům s chůzí a stabilitou pohybuje na vozíku.

6vox6 ( 28. března 2024 23:02 )

A čo tvoje vajcia, ako je máš vyfarbené? Hádam, že na fialovo, lebo ťa do nich stále niekto kope za to, čo tu táraš.

6vox6 ( 28. března 2024 22:54 )

Prezident se jmenuje Pavel, nikoli Zeman.

6vox6 ( 28. března 2024 22:53 )

Ale prezident není v nesnázích, v těch je občan Zeman.

6vox6 ( 28. března 2024 22:51 )

Máš něco k věci, telátko? 😃

qwerta ( 28. března 2024 14:58 )

Zdravotni stav Zemana meli vypisovat kdyz byl v nemocnici roku 2021 kdyz byl jeste presidentem. Uvadeli jen ze mel buchty a klobasu 🙁 😕 😨 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa