Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékařka vysvětlila detaily o zdraví exprezidenta: Proč je Zeman stále na JIP?

Autor: dak, Mii - 
22. března 2024
17:25

Vnímá, spolupracuje s lékaři, jeho stav ale nadále zůstává vážný. Fakultní nemocnice v Motole v pátek uspořádala tiskovou konferenci, ve které prozradila novinky o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana – třeba že bude přesunut z jednotky intenzivní péče (JIP) na interní kliniku. Podle vedoucí jeho lékařského konzilia a náměstkyně pro léčebně preventivní péči Lucie Valentové Bartákové ale i tam stráví několik prvních dní na JIP.

Podle Valentové Bartákové je exprezident ve stabilizovaném stavu, při vědomí a s lékařským a dalším personálem spolupracuje. „Troufám si tvrdit, dneska ráno jsem ho viděla, že je v celkem dobré náladě. Nám se podařilo díky tomu lokálnímu příznivému nálezu na tom bérci uzavřít obě dvě ty fasciotomie dneškem,“ popsala náměstkyně, která tím narážela na zákrok, který Zeman absolvoval – fasciotomii, tedy naříznutí krytů svalů.

„Vzhledem k tomu, že už nadále nepotřebuje tu intenzivní chirurgickou péči o ten lokální nález, tak ho převezeme na interní kliniku,“ dodala.

Video  MUDr. Lucie Valentová Bartáková - vyjádření k zdravotnímu stavu Miloše Zemana  - Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Celý přesun nicméně bude mít několik fází. „Zpočátku jsme se v rámci konzilia domluvili, že těch úvodních pár dní bude také na jednotce intenzivní péče v rámci předání celé té struktury té medikace a vůbec ošetřovatelské péče, tak v úvodu bude na metabolické jednotce, ale je to opravdu z důvodu čistě prostě intenzivní péče. Jiné důvody to nemá,“ vysvětlila lékařka s tím, že pokud bude průběh příznivý, tak bude přeložen na standardní oddělení.

Zdravotní službu prezidenta Valentová Bartáková komentovat nechtěla. Až se bude moci Zeman přesunout do domácí péče, tak mu nemocnice sdělí všechny potřebné informace, jak má následná péče vypadat. Čerstvé informace o stavu exprezidenta pak nemocnice zveřejní v pondělí.

Čeká ho ředění krve

Podle Valentové Bártákové Zeman spolupracuje. „V podstatě je to základní rehabilitace na lůžku, je to dechová rehabilitace, je to vertikalizace s fyzioterapeutem - v podstatě postavení se s oporou chodítka, pár kroků a zase zpět, je to velice plánované, pečlivé a samozřejmě konzistentní v rámci těch pokroků, které dělá,“ popsala, jakými procedurami bývalá hlava státu prochází.

O nález je nadále třeba pečovat, Zeman si také bude muset ředit krev, protože původní komplikace byla způsobena krevní sraženinou. A čekají ho další budoucí kontroly, i proto, že zákrok byl složitý, byť lékaři v Motole jich na kontě mají několik.

„My tyto nálezy míváme a pečujeme o ně úplně identicky jako u pana exprezidenta, takže ano, potvrzuji. Byl to velice komplikovaný zákrok, ale nebyl to zákrok, se kterým bychom si neuměli poradit, nebo který by nás překvapil,“ vysvětlila lékařka. Délku hospitalizace si ale troufnout nehodlá. Exprezident „má svůj věk“.

stoura ( 24. března 2024 17:19 )

A ještě při tom všem stačil postavit domeček.

JaNat ( 23. března 2024 10:11 )

To samé psala xiioma. A prý, že má jen jeden nick. Lhářka.

Uživatel_5556654 ( 23. března 2024 04:00 )

🤦 když byl prezidentem a národ zajímal jeho zdravotní stav dělali takové nesmysly a lži. Teď kdy by stačila jedna věta dělají tiskovku. Koho zajímá ex prezident dnes.

Markiza ( 22. března 2024 23:59 )

Kdy už půjde k těm nebeským branám, které jsou pro něj aspoŃ doufám navždy zavřené, inu sociální demorat, kudy chodil , tudy kradl a škodil.

cervena_sedma ( 22. března 2024 23:15 )

O jeho zdravotním stavu nás měli informovat, když měl fungovat jako prezident a nefungoval. Teď ať si to strčí za klobouk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa