Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Motol prozradil novinky o zdraví Zemana: Exprezidentův stav se změnil!

Autor: for, ČTK, Mii, dak - 
22. března 2024
11:46

Fakultní nemocnice v Motole dnes uspořádala tiskovou konferenci o stavu exprezidenta Miloše Zemana, který byl před více než týdnem náhle operován. Nemocnice oznámila, že Zemanův stav se zlepšil, může už tak být přesunut z JIP na interní kliniku. Lékaři ho ale stále hodnotí jako vážný. Po operaci byl exprezident několik hodin v umělém spánku a připojen na plicní ventilaci. Nyní je při vědomí a komunikuje.

Kvůli vzniklému otoku museli lékaři Zemanovi provést takzvané fasciotomie, tedy naříznout kryty svalů. Obě dvě už mohli uzavřít. „Dosud jsme ošetřovali rány, které jsou teď uzavřené, takže dál už to bude o interní péči,“ řekl přednosta Interní kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Motole Radan Keil.

„Po výkonu byl řadu hodin v umělém spánku a na plicní ventilaci,“ popsala náměstkyně z Motola Lucie Valentová Bartáková, jak zákrok probíhal. „Pan exprezident je při vědomí, je orientován a komunikuje se zdravotním personálem,“ dodala, jak se nyní Zeman cítí.

„Délku hospitalizace odhadovat nechceme, protože se jedná o křehkého pacienta,“ navázal pak její kolega. Bude záležet na hojení ran, rehabilitaci a výživě pacienta. „Pan prezident prodělal fasciotomii, na základě toho závěru bylo určité oslabení končetiny, takže se s tou zátěží musí vyrovnat. Postupně se pokusíme dostat do stejného stavu. I zdravý člověk se musí poté zotavovat,“ vysvětlil posléze.

Video  Zdravotní stav Miloše Zemana - tiskovka  - Daniel Kristl
Video se připravuje ...

K přesunu Zemana na interní kliniku má dojít dneska. Valentová Bartáková nicméně i nadále hodnotí stav exprezidenta, z podstaty jeho onemocnění, jako závažný. Hrozí i opakování trombózy, čemuž lékaři přizpůsobili léčbu. Lékař Miloslav Roček navíc upozornil, že zákrok, který exprezident podstoupil, nebyl běžný a že Zemanova noha byla těžce postižená.

V nemocnici přes týden

O tom, že byl Zeman operován, Blesk informoval 14. března poté, co jeho přítomnost v nemocnici potvrdila mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Exprezidentovi se nedokrvovala noha kvůli krevní sraženině a ocitl se tak na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie. Mluvčí dodala, že po operaci byl ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Při zákroku mu lékaři kvůli otoku nařízli kryty svalů, které je třeba ošetřovat. „Tento stav byl hned v rámci první operace řešen fasciotomiemi. Jedná se o naříznutí krytů svalů s ponecháním nářezů do doby, než dojde k ústupu otoku,“ sdělila mluvčí. Po jednání lékařského konzilia dodala nemocnice, že se Zeman brzy začne rehabilitovat. 

Zeman přijímá i návštěvy. Danková sdělila České televizi, že exprezident vítá hosty v souladu s nemocničním řádem. Blesk zachytil manželku Ivanu, nikoliv ale dceru Kateřinu. „Je v kontaktu s maminkou, která ji pravidelně informuje o tom, jak tátovi je. Pokud bude potřeba, přijede Kateřina samozřejmě do Česka,“ tvrdí zdroj. Kateřina byla naposledy doma na vánoční svátky. V posledních týdnech pracovala na předmluvě ke knize o otcově hospitalizaci v roce 2021 nazvané Spiknutí. Ta vyjde letos v dubnu, Zeman před hospitalizací počítal s účastí na křtu.

Video  Ivana Zemanová odchází z návštěvy manžela v Motole.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Styx River ( 1. dubna 2024 22:30 )

K obědu měl možná Velikonoční menu: svoji oblíbenou klobásu s bramborovou kaší a meruňková buchty.Tak snad nebude na lékaře z Motola někým podano trestní oznámení,tak jako na lékaře ÚVN.

Pete Petula ( 1. dubna 2024 18:24 )

A hkavnĕ ať mu už zas nepadaj při deliriu od pavouků nožíčky

pindal ( 23. března 2024 21:10 )

Ať žije a sílí Miloš Zeman. 😃

pindal ( 23. března 2024 21:05 )

Měřítko IQ je pouze měřítko pro lidi,které si sami vymysleli a tu si mohou vymyslet všechny tvorové.To o světě nic neříká. 😃

pindal ( 23. března 2024 20:59 )

Čím vyšší IQ tím vyšší možnost použití,do určité hranice.Ta dál blbce už nepustí. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa