Nové gymnázium by mělo stát mezi ulicemi Pod Marjánkou, Skupova, Jílkova a Nad Kajetánkou. Už v současnosti tam do základních škol každé ráno míří přes tisíce dětí. Přesto by se radnice nebránila tomu, poskytnout vlastní pozemek pro zbudování další školy. Přestěhovat by se tam mělo soukromé gymnázium Duhovka, kterému vbrzku skončí nájem ve školní budově na holešovickém Ortenově náměstí. Na Břevnově by mělo doplnit soukromou ZŠ Duhovka.

Dětí bude přibývat

Záměr radnice, který posvětili členové komise územního rozvoje pěti hlasy z devíti, tedy těsnou většinou, potvrdil Blesku starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS). „Nyní jsme těsně za bodem 0. Investor přišel se studií, kterou konzultuje s reprezentanty samosprávy - úředníky i politiky,“ vzkázal Blesku. Nicméně už v okamžiku zmíněného bodu „0“ se především místní pozastavují nad tím, proč by radnice měla poskytnout vlastní pozemek pro stavbu soukromé, nikoliv státní školy.

Tím spíše, že podle Koncepce podpory a rozvoje školství na území městské části Praha 6 pro období 2021 – 2030 vyplývá, že počet nově přijatých žáků do prvních tříd základních škol v nadcházejících letech výrazně vzroste. Zatímco dnes lze hovořit zhruba o 1 200 potenciálních žácích prvních tříd napříč celou „Šestkou“, do devíti let jich koncepce počítá už s 1 600. Navíc na Břevnově nedaleko zmíněných škol vzniká Rezidence Radimova – komplex tří bytových domů o sedmi až devíti podlažích, které by měly být připravené k nastěhování už v roce 2025.

„Otázka kapacit základních škol byla jedním z důležitých témat, o nichž jsme hovořili v souvislosti se spádovou turistikou,“ uvádí Stárek. „V souvislosti s tím se domnívám, že je nutné zvyšování i kapacit středních škol. Nedostatek míst je alarmující.“

Škola bez tělocvičny

Nad tím se ale pozastavuje v otevřeném dopisu opoziční zastupitelka Eva Smutná (TOP 09), která na komisi územního rozvoje hlasovala proti. Další tři členové se zdrželi. Praha 6 je jednou z městských částí, které otevřeně proti spádové turistice bojují. To z důvodu, aby mohly „šestkové“ děti chodit právě do škol v místech svého bydliště.

„Gymnázium Duhovka dostalo od radnice Prahy 7 výpověď, právě z důvodu rozšíření školských kapacit pro jejich spádové děti. Stejný problém nedostatečných kapacit pro spádové děti základních škol se ale týká i Prahy 6, tedy včetně Břevnova. Stavba této školy zcela znemožní jakýkoliv rozvoj stávajících základních škol o další třídy, sportovní zázemí či bazén nebo aulu, tak jako to mají jiné základní školy,“ nechápe politička.

ZŠ Marjánka nemá dodnes ani tělocvičnu,“ dodává Smutná. Politička se nadto podivuje nad tím, že sama přístavba by zasahovala do pozemků ZŠ Pod Marjánkou, kde by eventuálně mohla vzniknout kýžená tělocvična, aby děti z nedaleké ZŠ Marjánka za hodinami tělocviku nedojížděly na Strahov. „Základní škola Marjánka již dlouho trpí nedostatečnou kapacitou tříd, což vede k tomu, že v některých případech výukové aktivity probíhaly např. v jídelně,“ stojí také v zveřejněné petici.

Radnice: My bychom stavět nemohli

Proč tedy neinvestovat do státní školy, ale přispět soukromé obecním pozemkem? „Pozemek, o němž se bavíme, má škola od městské části pronajatý až do roku 2054.Tudíž, pokud by na něm mohl někdo se souhlasem majitele stavět, pak je to právě samotná škola,“ vysvětlil Blesku místostarosta Prahy 6 Petr Prokop (STAN), jenž má v Praze 6 na starost správu majetku.

S tím tak úplně nesouhlasí další opoziční zastupitelka Eva Tichá (Piráti). „Rozhodně podporujeme rozšíření kapacit školství. Mám však důvodnou obavu, že stavbu připravuje společnost Duhovka Group. Jde o jiný právní subjekt než ZŠ Duhovka. Nic nezavazuje městskou část stavbu gymnázia povolit,“ krčí rameny.

Politické tlaky?

Tichá zároveň podotýká, že za přístavbou soukromého gymnázia může být ještě prozaičtější, politický důvod. „Gymnázium vede exministr školství Petr Gazdík (STAN), který je spjatý s kauzou Dozimetr. Není náhodou, že škola má přesídlit do Prahy 6, kde gesce správy majetku je svěřena právě STAN,” naráží na citovaného místostarostu Prokopa.

Gazdík se stal ředitelem gymnázia loni v únoru. Studenti kvůli jeho jmenování do funkce už tehdy protestovali. Vadily jim totiž právě Gazdíkovy vztahy s kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem, který je ústřední figurkou v kauze Dozimetr. Právě vazby mezi oběma vedly k tomu, že coby ministr školství složil funkci předloni funkci.

Problémů je víc

Obyvatelům Břevnova ale vadí také to, že vznikem nové budovy přijdou děti o hřiště. S tím bude spojeno také kácení zeleně, která na daném pozemku je. Z textu petice také vyplývá, že radnice onen záměr investora dosud nijak konkrétněji neprezentovala veřejnosti. Představení projektu se teprve chystá v průběhu příštího týdne, ačkoliv komise územního rozvoje záměr schválila už v prosinci loňského roku.

Není obvyklé, že by radnice představovala projekty soukromých investorů. Až budeme znát přesnější parametry projektu, tak budeme s veřejností diskutovat naše samosprávné stanovisko v rámci stavebního řízení,“ uvádí k tomu starosta Stárek.

Stejně tak se ale místní podivují i nad tím, že kvůli nové škole bude v lokalitě docházet k dopravním komplikacím. „I laikovi je jasné, že to bude dopravní masakr hraničící každé ráno s kolapsem celé oblasti,“ postěžovala si Blesku jedna z obyvatelek v lokalitě. Stejný pocit má i zastupitelka Tichá: „Vzhledem ke stávajícím třem školám a jedné mateřské v lokalitě dojde k neúnosnému dopravnímu přetížení. Výstavba by způsobila navýšení na více než 2 500 studentů a zaměstnanců škol v jednom místě, proto souhlasím s výstavbou v jiném místě,“ sdělila Blesku.

O tom, jak vypadá nyní dopravní situace v ulici Nad Kajetánkou, kde se nachází ZŠ Duhovka, a kde má přístavbou vzniknout i soukromé gymnáziu, vypovídá fotografie pořízená letos v březnu. Obyvatelé Břevnova mají obavy z toho, že vznikem nové školní budovy se situace ještě více zhorší.
Autor: Čtenářka Blesku

Obdobně hovoří také Eva Smutná. „Každá nová stavba realizovaná v této, již dnes zahuštěné funkční ploše určené pro školy, vážně znehodnocuje kvalitu okolních pozemků z hlediska oslunění či provětrávání, což je v dané lokalitě vážný problém,“ myslí si. „V této souvislosti zde musím zmínit, že od dopravně přetížené ulice Patočkovy jsou předmětná školská zařízení vzdálena 50 m a od věčně ucpanému »kráteru« křižovatky Malovanka pouhých 250 m.“

Tyto obavy ale považuje radní Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš (ODS) za liché. „Nepředpokládáme, že by se v souvislosti s budoucí výstavbou střední školy nějak výrazně zvýšilo dopravní zatížení, jelikož studenti střední školy využívají k dopravě významně MHD,“ odpověděl na dotaz Blesku.

Fotogalerie
19 fotografií