Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Zeď smrti“ má zastavit ruský postup. Ukrajinci po neúspěších protiofenzivy budují masivní obranu

Autor: DVL, swp - 
15. března 2024
05:00

Ukrajinská protiofenziva neuspěla, pozice na Ukrajině získávají zpět Rusové, kteří postoupili nejen v případě znovuobsazení Avdijivky. A tak se Ukrajinci soustředí nejen na odrážení ruského postupu, ale i na další věci. Britské noviny The Mirror nyní informovaly o nové rozsáhlé ukrajinské obraně. Napadená země staví takzvanou „zeď smrti“. Je to 600 mil dlouhá síť plná zákopů, bunkrů a dračích zubů. Podaří se Ukrajincům zastavit okupanty?

Ukrajinci postavili 600 mil dlouhou síť plnou zákopů, bunkrů a 42 000 dračích zubů. Tato síť je přezdívaná jako „zeď smrti“. Nová masivní obranná linie byla vytvořena tak, aby zabránila Putinovým silám v postupu.

Zeď smrti je sestavena z protitankových bariér, opevněných zákopů a podzemních bunkrů podél dlouhého ostnatého drátu a palebních stanovišť.

Město Dnipro, které se nachází ve středu Ukrajiny, si společně s dračími zuby objednalo železobeton na posílení obrany v Dněpropetrovské oblasti. Do obrany Záporoží bylo vyčleněno 27 miliónů liber (v přepočtu přibližně 798 781 488 Kč) a osady v Doněcku a Charkově také vylepšují svou obranu před očekávaným ruským útokem.

Budují i minová pole

Jenom pár kilometrů od přední linie ukrajinští inženýři nepřetržitě budují zákopy a dračí zuby, aby podpořili frontovou linii. „Tento protitankový zákop byl vyhlouben specializovaným bagrem MDK-3,“ řekl ukrajinský voják Andrij.

Kromě toho se objevují i zprávy o tom, že Zelenského síly dokonce budují minová pole, aby nepřátele zastavily.

Přílišná obrana by je však mohla zpomalit. „Problém pro Ukrajince je ten, že nechtějí jenom zůstat na místě. Pokud se tak stane a nezahájí žádný pohyb, není to z politického hlediska dobré,“ řekl bezpečnostní analytik Edward Arnold s tím, že někde může Ukrajina bránit, ale jinde by měla útočit.

Pokud Putin plánuje ofenzívu koncem jara nebo začátkem léta, nemusí ani nové opevnění bez další pomoci Ukrajině ze strany jejích západních spojenců stačit. Podpora ze strany USA a Evropy se zatím ukázala jako klíčová pro válečné úsilí Ukrajiny a vojenští analytici varovali, že nadcházející měsíce budou rozhodujícím obdobím, kdy je třeba tuto podporu zintenzivnit, pokud chtějí vyhrát.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa