Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Anonym vyhrožoval střelbou na českých vysokých školách: Policie provedla opatření a hledá pisatele

Aktualizováno -
11. března 2024
19:00
Autor: ČTK, rv - 
11. března 2024
11:18

Policie přijala bezpečnostní opatření a pátrá po pisateli anonymního e-mailu, ve kterém několika vysokým školám v Česku vyhrožoval střelbou. Oznámení dostaly Univerzita Karlova (UK), ústecká Univerzita J. E. Purkyně, Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni, královéhradecká univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci a Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně.

Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK sdělil, že hromadný e-mail pro šest škol byl s žádostí o výkupné, jinak v něm vyděrač hrozil střelbou na neuvedeném místě. Částka měla být uhrazena v bitcoinech.

„Po oznámení o potenciální hrozbě směřující k několika univerzitám, ve které anonym vyhrožuje střelbou, jsme ihned začali činit kroky k zajištění bezpečnosti všech možných dotčených objektů,“ uvedla v reakci na to policie na síti X.

Podle Hájka e-mail došel na rektorát UK v pondělí v 09:00. „Vedení UK informovalo Policii ČR, která oznámila, že bezprostřední nebezpečí nehrozí,“ sdělil Hájek.

„Dostali jsme také v 09:00 anonymní e-mail. Než jsme o tom stihli informovat policii, informovala policie nás,“ řekla ČTK mluvčí Univerzity J. E. Purkyně Jana Kasaničová.

Vedení ZČU podle mluvčí Andrey Čandové po obdržení e-mailu a po konzultaci s policií upozornilo ostrahu svých budov na možné nebezpečí a požádalo ji o zvýšenou bdělost při kontrole vstupu lidí do univerzitních objektů. Doplnila, že vlastní opatření přijímá také policie.

Razie v Hradci Králové

Jedinou vysokou školou, kde dnes desítky policistů prováděli déle než tři hodiny  bezpečnostní prohlídku, byla  UHK. Studenti i zaměstnanci byli kvůli tomu evakuováni. 

„Policie pracovala s informací, že pisatelem výhružného e-mailu, měl být student UHK. Šetřením a prověřováním na místě byla tato informace jednoznačně vyvrácena,“ řejl mluvčí univerzity Jakub Novák.

Obezřetnost a všímavost

Mluvčí olomoucké univerzity Egon Havrant ČTK sdělil, že škola preventivní opatření, na kterých se dohodla s policií,  z pochopitelných důvodů nezveřejní. Studenti i zaměstnanci všech fakult a součástí univerzity mají být více obezřetní a všímaví.

Výhrůžnou zprávu ihned po obdržení předala policii také Filozofická fakulta Masarykovy univerzity. „Nevyhodnotila, že jde o bezprostřední ohrožení a bezprostřední riziko,“ řekl ČTK mluvčí školy Radim Sajbot s tím, že na fakultě se normálně učí.

Předcházet riziku

Policisté na síti X dopoledne uvedli, že komunikují se všemi dotčenými univerzitami a bezpečnostní opatření nastaví i na základě vyhodnocení všech rizik. Naposledy zasahovali v lednu na Karlově Univerzitě, kdy byli přivoláni do budovy matematicko-fyzikální fakulty v Praze 8 k podezřele chovajícímu se studentovi.

Ten měl s sebou velkou tašku. Nakonec se zjistilo, že obsahem tašky byly knihy. Rozrušeného muže převezla sanitka do psychiatrické léčebny, podle policie se nedopustil protiprávního jednání.

Při střelbě v budově Filozofické fakulty UK v centru Prahy loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání