„Strážníci zjistili od akademických pracovníků další fakta i popis mladého muže a vydali se směrem k aule. Muže rychle našli a aniž kladl jakýkoliv odpor, vyprovodili ho na ulici,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Na dotaz strážníků mladý muž hned přiznal, že u sebe má legálně drženou krátkou střelnou zbraň. Přenášel ji skrytě pod oblečením, jak nařizuje zákon. Uvedl, že ji u sebe nosí běžně pro svou osobní ochranu. 

Vlastní sedm zbraní

„Dechová zkouška neprokázala, že by pil alkohol. S ohledem na okolnosti strážníci přivolali policisty a případ jim předali k prošetření," uvedl Ghanem.

Video
Video se připravuje ...

Hlídka strážníků vyvedla podezřelého mladíka z pedagogické fakulty Městská policie Brno

Policisté následně zjistili, že muž je dlouholetým držitelem zbrojního průkazu skupiny E. Jeho držiteli jsou osoby, které vlastní zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Dále policisté zjistili, že muž vlastní celkem sedm zbraní různých ráží.

„Policisté zbraně zadrželi z důvodu podezření na změnu zdravotního stavu jejich držitele. Po dobu prověřování zdravotního stavu budou zbraně v úschově policie. Hlavní slovo o tom, zda bude muž i nadále držitelem zbrojního průkazu, budou mít lékaři," shrnul policejní mluvčí Pavel Šváb.

Opatrnost je důležitá

Můžu potvrdit informaci, že v sobotu v rámci Dne otevřených dveří Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity byl pracovníky fakulty v jejich vnitřních prostorách spatřen muž, který se choval neobvykle. Na základě tohoto nestandardního chování byla přivolána městská policie, která zmíněného muže zajistila. Další úkony jsou v gesci policie, tudíž se k nim s ohledem na probíhající vyšetřování nemůžeme vyjadřovat,“  řekl mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Reakce vedení fakulty byla podle strážníků pohotová. „Opatrnost je v podobných situacích na místě, i pokud se informace o nebezpečí následně nepotvrdí,“ zdůraznil Oprchal.

Univerzity v Česku jsou ostražitější od loňské prosincové střelby v Praze, kde student na filozofické fakultě zabil 14 lidí.

Fotogalerie
5 fotografií