Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Policisté zasahovali v budově Univerzity Hradec Králové: Evakuovali stovky studentů, anonym hrozil útokem

Aktualizováno -
11. března 2024
17:00
Autor: ČTK, rv - 
11. března 2024
14:00

Rozsáhlý zásah policie se odehrál v pondělí ve všech třech budovách Univerzity Hradec Králové (UHK) i v kampusu Na Soutoku v Hradecké ulici. Evakuovány byly stovky studentů, na místě zasahovaly desítky policistů. UHK je mezi několika vysokými školami, které dostaly anonymní e-mail, ve kterém pisatel vyhrožoval střelbou.

Na univerzitě byla přerušena výuka, policisté prohledávali kvůli anonymní výhrůžce celý areál. „Přijatý poznatek jsme řádně prověřili a zjistili, že se nezakládá na pravdě. Zásahová jednotka včetně prvosledových hlídek a psovodů prohledala všechny prostory kampusu UHK a vyhodnotila prostory jako bezpečné,“ uvedla policie na síti X. 

Školu opouštěli studenti a zaměstnanci evakuačním koridorem desítky metrů od budov většinou na přilehlé parkoviště. „Nemám informace o tom, že by se při evakuaci někdo zranil,“ řekl mluvčí univerzity Jakub Novák. Na místě byla i zdravotnická záchranná služba.

V budovách UHK bylo možné zahlédnout uniformované policisty už dopoledne. „Policie ČR nás informovala o charakteru preventivních opatření, která přijala. Obratem jsme o situaci informovali všechny studující a zaměstnance,“ řekl v pondělí dopoledne Novák. Dopoledne podle něj UHK o žádném konkrétním bezpečnostním riziku neměla informaci.

Policie v pondělí uvedla, že se zabývá případem anonymního e-mailu, ve kterém pisatel několika vysokým školám v zemi vyhrožoval střelbou. Policisté pátrají po pachateli a přijali bezpečnostní opatření, řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Uvedla, že e-mail přišel do Prahy a týkal se i několika dalších měst. Jednotlivá bezpečnostní opatření podle ní mají v daných místech na starosti krajská policejní ředitelství.

Preventivní bezpečností opatření přijaly i některé univerzity, které anonymní výhružný e-mail neobdržely. Mezi nimi byla například Technická univerzita v Liberci. „Rektora o tom informoval krajský policejní ředitel, přesto policie pro jistotu univerzitu střeží a do kampusu poslala policejní hlídku,“ řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Podobně zareagovali také na Univerzitě Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. „E-mail uvedeného typu jsme neobdrželi, přesto bude Policie ČR ve spolupráci s Městskou policií ve Zlíně situaci preventivně monitorovat. Z bezpečnostních důvodů se budou policisté pohybovat v blízkosti univerzitních budov,“ uvedla mluvčí UTB Petra Svěráková.

Policisté na Univerzitě Karlově zasahovali v lednu, kdy je přivolali do budovy matematicko-fyzikální fakulty v Praze 8 k podezřele chovajícímu se studentovi, který měl s sebou velkou tašku. Nakonec se zjistilo, že v tašce byly knihy. Rozrušeného muže převezla sanitka do psychiatrické léčebny, podle policie se nedopustil protiprávního jednání.

Při střelbě na Filozofické fakultě UK v centru Prahy loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, jenž byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

Petr Kolar ( 15. března 2024 13:40 )

.. a zazpivat si pisnicku ?

UFO1 ( 12. března 2024 02:12 )

Není toto důsledek utajování FF? Dalo se čekat....

obcan cesko ( 11. března 2024 19:49 )

Jsem absolutně proti vězněni po vypátráni odesilatele emailu.
Hned postavit ke zdi a..... 😕

nordmedia ( 11. března 2024 17:35 )

Jsem zvědavej co bude zač až ho chytnou.

Michelin ( 11. března 2024 16:55 )

A tak moc se chtěli učit ... 🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání