Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Z právničky velitelkou dělostřelců. Na frontu míří tisíce Ukrajinek

Autor: ČTK, for - 
10. března 2024
20:37

V ukrajinské armádě nyní slouží asi 65 000 žen, což je asi o 30 procent více než na začátku války před dvěma lety, uvedl deník The New York Times (NYT). Asi 4 000 z nich se účastní bojů. Na frontové linii čelí stejnému strachu a stejně tvrdým podmínkám jako muži, napsal deník.

Jednou z žen na frontě je 32letá velitelka dělostřelecké čety, která si říká přezdívkou Čarodějka. Do armády tato bývalá právnička vstoupila spolu se svými dvěma bratry i matkou v den, kdy Rusko před dvěma lety napadlo Ukrajinu. První bojovou zkušenost nabyla ještě téhož roku u Kyjeva. Od začátku loňského roku byla Čarodějka se svojí četou ve 24. brigádě u Bachmutu na východě Ukrajiny, kde měla na starosti dohled nad všemi dělostřeleckými systémy své jednotky.

Čarodějka je rozhodnutá, že v armádě zůstane i po konci války. „Lidé, kteří chtějí vstoupit do ozbrojených sil, musí chápat, že je to styl života,“ uvedla.

V době, kdy Ukrajina s obtížemi odráží neutichající ruské útoky a její ztráty stoupají, přibývá podle NYT žen, které se do armády hlásí. Čím dál víc mají zájem i o bojové pozice. Také armáda se snaží o to, aby ženy přilákala. Dobrovolnické skupiny nabízejí například výcvik zaměřený pouze na ženy.

Zdravotnice, odstřelovačky i velitelky

I když na ukrajinské ženy se na rozdíl od mužů mobilizace nevztahuje, Ukrajinky, které mají diplom z oblasti zdravotnictví nebo farmaceutiky, se musejí nechat zapsat do služby v armádě. Ženy působí jako zdravotnice v bojových jednotkách, ale třeba i jako odstřelovačky nebo velitelky tankových nebo dělostřeleckých baterií.

V době, kdy novináři deníku Čarodějku navštívili na frontě, trávila většinu času se svým minometným týmem ve sklepě v téměř úplné tmě. Pokud by vojáci zapnuli světlo, mohly by mít jejich oči problém přivyknout tmě, kdyby bylo potřeba vyjít ven a zahájit palbu.

Z cukrářky Taťány (23) se stala tankistka. Z cukrářky Taťány (23) se stala tankistka. | Twitter

O něco dále na sever frontové linie se bojů u Kupjansku coby velitelka ve 32. mechanizované brigádě účastní také bývalá 21letá ukrajinská folková zpěvačka, která v armádě používá přezdívku Tesla. Novináři ji zastihli, jak seděla shrbená na stoličce v prázdném domě, který slouží brigádě jako polní velitelství, a posílá textové a hlasové zprávy, zatímco probírá se zástupcem velitele plán. Tesla se snažila přeorientovat ruskou palbu na svoji vlastní jednotku, aby jiný oddíl, který byl právě pod palbou, mohl z pozice evakuovat těžce raněného vojáka.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa