Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové ovládli Avdijivku, ale dál nepostupují. Oddíly pěšáků Ukrajinci decimují

Autor: ČTK - 
10. března 2024
09:00

Ruský postup u Avdijivky na východě Ukrajiny ztrácí nyní po rychlých územních ziscích na dynamice, uvedl americký list The New York Times (NYT). Ukrajina podle něj vyslala do oblasti značné množství vojáků a Rusové jsou kromě toho nuceni útočit na otevřeném prostranství, kde je nic nekryje.

Když před třemi týdny Rusko ovládlo Avdijivku, Kyjev a jeho spojenci se obávali, že ruským silám se podaří udržet dynamiku a posunout se směrem k centrům vojenského významu nebo k dalším ukrajinským městům. „Ale po rychlých ziscích ve dnech (po ovládnutí Avdijivky) se ruské síly zastavily po útocích v okolí tří nedalekých vesnic,“ uvedl The New York Times.

Boje v oblasti se nyní podle amerického listu proměnily v bezvýsledné střety, kdy se strany posouvají tam a zpět. V uplynulých deseti dnech se ruským silám podle map vycházejících z veřejně dostupných zdrojů podařilo ovládnout asi jen kilometr čtvereční území. Boje se aktuálně odehrávají u vesnic Orlivka, Toneňke a Berdyči. Právě o této oblasti ukrajinské velení po pádu Avdijivky hovořilo jako o nové linii obrany.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

„Ovládnutí Avdijivky nevedlo ke zhroucení ukrajinských pozic,“ sdělil listu Thibault Fouillet z francouzského Institutu pro strategická a bezpečnostní studia (IESD). „Nevidíme žádnou rozhodnou akci nebo průlom,“ sdělil.

Podle analytika Pasiho Paroinena z finského projektu Black Bird Group, který hodnotí situaci na základě satelitních snímků v otevřených zdrojích, se ruské síly „snaží prolomit pozice pomocí malých útočných pěších oddílů, které ale v relativně otevřeném terénu u Avdijivky Ukrajinci decimují“.

Iniciativa na bojišti je nicméně patrně dál na ruské straně a ruské síly by podle analytiků v blízké budoucnosti stále mohly ukrajinské pozice prolomit. Tomu by nahrávala i skutečnost, že na ukrajinské obraně se neblaze podepisuje absence perspektivy další americké vojenské pomoci, a tedy nedostatek především dělostřelecké munice. Za současné boje u Avdijivky navíc platí ukrajinská armáda vysokou cenu tím, že tam patrně vyslala nejlepší vojska a nasadila tam moderní zbraně, podotkl americký list.

Video  Gerasimov na Ukrajině: Vyznamenal ruské vojáky za dobytí Avdijivky  - Ruské ministerstvo obrany
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa