Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Viktoria porodila v bunkru, z Kyjeva pak uprchla. Bojí se, že válka nikdy neskončí

Autor: DVL, swp - 
9. března 2024
17:03

35letá Viktoria porodila svého syna v bunkru jen den po zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Tehdy začínalo těžké ostřelování. Kvůli bezpečnosti svého syna se nakonec rozhodla Ukrajinu opustit, zanechala však za sebou mnoho příbuzných, píše britský deník The Guardian. Popsala, jaké těžkosti prožívala na začátku války, jak se přesouvala do bezpečí a jak jsou na tom nyní její příbuzní.

35letá Viktoria porodila svého syna krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. „Den poté, co jsem porodila Fedira, začalo těžké ostřelování okolo Kyjeva. Bydleli jsme poblíž Irpině a Buči,“ uvedla Viktoria.

Když Rusové začali ostřelovat i jejich bydliště, rozhodli se s manželem odejít. „S manželem jsme se sbalili, aniž bychom věděli, kam jedeme,“ řekla Viktoria. Malý Fedir spal ve své posteli pouhé čtyři dny. 

Nakonec se vydali do Lvova, ukrajinského západního města. „Cesta do Lvova trvala 17 hodin. Moje první zkušenost s mateřstvím byla taková, že jsme nemohli zastavit, a tak jsem se učila krmit a přebalovat Fedira na zadním sedadle auta. Cestou jsme viděli vojenské kontroly, tanky. Připadalo mi to neskutečné,“ popsala mladá matka.

Ve Lvově však bylo těžké najít bydlení, protože tam bylo mnoho vysídlených lidí. „Po příjezdu do Lvova bylo těžké najít byt k pronájmu. Město bylo plné vysídlených lidí. Jelikož se můj manžel narodil v Ruské federaci, majitel, kterého jsme nakonec našli, požadoval dvojnásobnou zálohu. Zaplatili jsme, bylo to lepší než se vracet,“ podotkla Viktoria.

„Válku nám připomínalo všechno. Zprávy, bomby, zavřené obchody, lidi o tom mluvili. Ale tehdy jsme si stále mysleli, že válka může za pár měsíců skončit,“ vzpomínala.

Útěk z Ukrajiny

„Byli jsme tak šťastní, že máme Fedira. Kdybychom ho neměli, zbláznili bychom se. Byl naším zdrojem radosti a štěstí,“ řekla Viktoria. „Měsíc jsme neměli kočárek. Ve Lvově sněžilo, tak jsme ho nosili jen v kabátech.“

A právě jejich malý syn je přiměl k tomu přesunout se do bezpečí. „Zůstali jsme ve Lvově tři měsíce, pak jsme se vrátili do Kyjeva, ale když kolem října 2022 začaly výpadky elektřiny, topení nebo vody, rozhodli jsme se odejít. Bylo těžké se takhle starat o dítě,“ uvedla.

Následující měsíc se rodina přesunula do Polska. „Nerozhodli jsme se Ukrajinu opustit, ale byli jsme k tomu donuceni,“ upozornila. „Můj manžel směl odejít jako pečovatel o mého otce, který je zdravotně postižený.“

Cesta dále vedla do Francie. „Dále jsme jeli do Francie, ale auto nám ukradli. Brali jsme to jako znamení, že to pro nás není to pravé místo. Někteří přátelé ve Spojeném království nám pomohli požádat o vízové ​​formuláře,“ popsala Viktoria.

Nakonec se však rodina usadila ve Velké Británii. „Do Londýna jsme dorazili v březnu minulého roku. Všichni byli přátelští, vstřícní a otevření. Můj manžel po absolvování kurzu dostal nějakou práci na projektech ve filmové produkci,“ sdělila. Její otec se ale na Ukrajinu vrátil. 

Matka zůstala v Záporoží

Přestože je nyní Viktoria již v bezpečí, na Ukrajině zůstala také její matka, o kterou má strach. „I když válka byla daleko, cítili jsme její blízkost. Každé ráno jsem se dívala na zprávy. Moje matka žije v Záporoží, 40 mil od fronty, takže neustále kontroluji, zda je v pořádku,“ řekla Viktoria.

Strach o matku a ostatní rodinné příslušníky se ještě prohloubil v období okolo Vánoc. „Fedir byl tak šťastný, když během Vánoc viděl světla a dekorace na Regent Street. Bylo hezké být v bezpečí a daleko od války. Ale nemohla jsem se ubránit myšlence, že nejšťastnější lidé na světě jsou ti, kteří mohou slavit se svými rodinami. Myslela jsem na svou hlučnou rodinu, jak sedí okolo dlouhého stolu. O tom jsou Vánoce,“ svěřila se Viktoria. 

Na Nový rok ji zvuky ohňostrojů připomínaly ostřelování. „Vždycky, když jsem na Nový rok slyšela ohňostroje, myslela jsem si, že jsou to bomby a že se ostřeluje. Věděla jsem, že je to hloupé, ale takhle přemýšlel můj mozek,“ popsala.

O válce se svým synem zatím mluvit nebude. „S Fedirem jsem o válce nemluvila. Mnoho věcí si uvědomí, až vyroste, ale zatím mu nechci říkat děsivé věci. Žije dobrý život, zajímavý život,“ podotkla Viktoria.

Hodně času rodině zabralo také shánění bytu. To se jim s příchodem Nového roku nepodařilo, protože pronájmy byly příliš drahé a hrozilo, že by přišli o všechny úspory. Proto se přesunuli do Německa do města Dortmund. „Doufáme, že se do Velké Británie vrátíme zhruba za rok, až Fedir bude moci jít do školky a já budu moci také pracovat,“ řekla Viktoria.

Porod v bunkru

Vzpomínala také na dobu před dvěma lety, kdy byla nucena porodit v bunkru. „Když se ohlédnu zpátky a vzpomenu si na porod v bunkru, zdá se mi to neuvěřitelné. Jako by se to stalo někomu jinému, jako bych to nemohla být já. Někdy se cítíme provinile, že žijeme normální život. Život mé rodiny na Ukrajině je velmi odlišný. Moje máma jako inženýrka pomáhá lidem zajistit topení a vodu,“ řekla Viktoria s tím, že její matka teď nechce opustit ty, kterým pomáhá. 

„Druhé výročí války bylo těžké. Snažila jsem se připravit na Fedirovy narozeniny, ale můj instagramový feed mi připomněl všechny emoce před dvěma lety - úzkost, zoufalství, smutek. Rozplakalo mě to. Mám pocit, že válka může trvat 10 let nebo déle. Obávám se, že se už nikdy nevrátím na mírumilovnou Ukrajinu. Nebo se bojím toho, že Fedir nebude vyrůstat se svými příbuznými, bratranci a prarodiči,“ svěřila se Viktoria. 

„Moje babička mi vyprávěla o svém dětství za druhé světové války a já si říkala, jak si pamatuje tolik detailů? Teď už chápu. Ten den si budu pamatovat až do konce svých dnů,“ ptala se sebe sama Viktoria. 

Nicméně její syn jí pomáhá překonávat těžké myšlenky. „Ale zajistili jsme, aby měl Fedir skvělé druhé narozeniny. Šli jsme na krásnou procházku, popíjeli čaj a Fedir byl velmi šťastný, když jsem mu upekla mrkvový dort. Fedir mi pomáhá vidět, že život jde pořád dál, že jsou stále důležité věci. A co může být důležitějšího než tento malý nový život?“ zakončila své vyprávění.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa