Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala před summitem v Paříži: Česko nepošle na Ukrajinu vojáky a neuvažuje o povinné vojně

Aktualizováno -
26. února 2024
19:10
Autor: ČTK, Mii, lig - 
26. února 2024
07:12

V Paříži se dnes koná summit o pomoci Ukrajině, který pořádá francouzský prezident Emmanuel Macron. Českou delegaci vede premiér Petr Fiala. Slovenský premiér Robert Fico vyslovil obavy z další eskalace konfliktu na Ukrajině a uvedl, že svolal na pondělí bezpečnostní radu státu. Sdělil také, že několik členských zemí NATO a EU chce vyslat na Ukrajinu své vojáky, k čemuž Fiala před odletem na summit uvedl, že to Česko neplánuje. Stejně se nikdo nemusí bát, že by se uvažovalo o povinné vojně, dodal. Povinnou vojnu zmínil v minulých dnech šéf armády Karel Řehka, pro odvody se vyslovil i prezident Petr Pavel. 

Podle agentury AFP se neočekává, že by na dnešním summitu byla ohlášena nová vojenská pomoc Ukrajině. Podle francouzských představitelů se bude jednat o způsobech, jak napadené zemi pomáhat efektivněji a rozhodněji. Ukrajinští představitelé poukázali v neděli, že zhruba polovina západní vojenské pomoci se do země dostává se zpožděním.

Jednání se zúčastní celkem dvacítka prezidentů a premiérů především evropských zemí. Nedorazil například maďarský premiér Viktor Orbán, považovaný za hlavního evropského spojence ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na rozdíl od původních informací francouzského tisku naproti tomu dorazil slovenský premiér Robert Fico, který je kritický k další vojenské pomoci Ukrajině. V neděli uvedl, že z agendy jednání „běhá mráz po zádech“. Dnes na sociální síti oznámil, že se na Západě schyluje k nejhoršímu řešení: „Obávám se, že Západ jde na Ukrajině do nejhoršího řešení, do totální eskalace napětí. I kdyby mě měl můj postoj stát funkci předsedy vlády, učiním vše, abych zabránil přímé účasti slovenských vojáků ve válce na Ukrajině,“ řekl Fico ve videu a na dnešek kvůli summitu svolal mimořádné jednání vlády a zasedání bezpečnostní rady státu.

Fiala: Povinná vojna v Česku nebude

Pak Fico prohlásil, že několik členských zemí NATO a Evropské unie zvažuje, že vyšlou své vojáky na Ukrajinu na základě dvoustranných dohod s touto východoevropskou zemí. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v reakci uvedla, že nic podobného neslyšela ani nečetla. Chce vyčkat, s čím přijede Fiala z Paříže.

Sám český premiér před odletem uvedl, že Česko se nechystá vyslat vojáky na Ukrajinu a neplánuje zavést povinnou vojnu. Že armáda o možnosti odvodů uvažuje, řekl minulý týden v pořadu Hráči na Blesk.cz náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Video  Náčelník generálního štábu armády Řehka v Hráčích: Musíme se připravovat na velkou válku! …jedině tak k ní nedojde  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

„Připustíme-li si, že se svět dramaticky nezmění k lepšímu, bude Česká republika do budoucna potřebovat ještě více (vojáků pon. red.), než je těch 30 a 10 tisíc. Takže je nutné zvažovat nějakou formu povinné či dobrovolné vojenské služby, abychom generovali dostupné zálohy,“ řekl Řehka v pořadu Hráči.

K tématu se včera vyslovil i prezident Petr Pavel. Podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, aby stát získal přehled o tom, s kým může počítat pro obranu státu. Odvody podle prezidenta, který byl náčelníkem armádního generálního štábu, nelze vnímat jako předstupeň obnovení základní vojenské služby. Pavel to uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct, který odvysílala televize Nova.

Fiala chce řešit dodávky munice

Na summitu v Paříži se bude podle Fialy večer jednat nejen o dodávkách munice a techniky, ale i o budování dlouhodobých výrobních kapacit zbrojního průmyslu v Evropě i na Ukrajině a také o pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků. K Ficovi uvedl, že má dlouhodobě opačné názory než on. „Nebudeme ustupovat agresivnímu zlu. K míru nikdy nevedlo, že složíme zbraně a ustoupíme agresorům,“ řekl. Důležité je udržet ruskou agresivitu co nejdál od našich hranic, uvedl rovněž.

Fiala bude na summitu hovořit i o české snaze získat pro Ukrajinu munici z mimounijních zemí. Pavel na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově uvedl, že Česko má možnost v nejmenovaných zemích mimo EU nakoupit až půl milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů a 300 000 kusů ráže 122 milimetrů. Podle Černochové by se pomoc mohla na Ukrajinu dostat v řádu měsíců, možná třech.

Zelenskyj poslal videovzkaz

Úvodem simmtu promluvil francouzský prezident Emmanuel Macron. „Zejména v posledních měsících jsme svědky přitvrzování ruského režimu, což bohužel krutě ilustrovala smrt (hlavního odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina) Alexeje Navalného,“ řekl Macron. „Víme také, že Rusko připravuje nové útoky, zejména s cílem ochromit ukrajinské veřejné mínění,“ dodal hostitel summitu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konferenci do Paříže osobně nepřijel, zaslal ale videovzkaz, ve kterém poděkoval francouzskému prezidentovi za podporu a za bezpečnostní dohodu, kterou Francie a Ukrajina nedávno podepsaly. Uvedl, že se těší na Macronovu návštěvu Ukrajiny. Zelenskyj také poděkoval lídrům všech zemí, které poslední dva roky pomáhají Ukrajině. „Společně už jsme zachránili miliony životů a společně musíme zajistit, aby Putin nemohl zničit naše úspěchy a nemohl rozšířit svou agresi na další země,“ řekl ve veřejné části projevu, která byla zpřístupněna médiím.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa