Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Statečná vdova po Navalném: „Putine, budeš pykat!“ Manžel jí před smrtí poslal valentýnský vzkaz

Autor: Tomáš Černík, simao - 
17. února 2024
15:07

Stěží věřit, že je to jen náhoda. V den, kdy se manželka Alexeje Navalného (†47) účastnila prvního dne Mnichovské bezpečnostní konference, informovala ruská vězeňská služba o jeho smrti. Statečná vdova Julija (47) přesto před světovými státníky vystoupila v krátkém projevu. Tleskal jí i český prezident Petr Pavel (62). CNN si přitom všímá i toho, že poslední vzkaz, který Navalnyj umístil na Telegram, bylo valentýnské přání manželce...

V očích se jí leskly slzy. Hlas ale měla pevný. Zněla z něj stejná odhodlanost, s níž její muž roky bojoval proti zrůdnému režimu Vladimira Putina (71), kterého představitelé západních zemí okamžitě označili za viníka jeho skonu.

„Když jsem se ty zprávy doslechla, říkala jsem si, jestli bych měla zůstat tady s vámi, nebo se vrátit ke svým dětem,“ začala řeč Julija, matka Dariji (23) a Zachara (15).

„Pak jsem si ale řekla: Co by udělal Alexej na mém místě? Jsem si jistá, že on by zůstal stát tady na tom pódiu. Chci, aby Putin a celé jeho okolí věděli, že ponesou za to, co udělali naší zemi, mé rodině a mému manželovi, odpovědnost. A ten den přijde velmi brzy. Chci vyzvat světové společenství, aby se spojilo a porazilo tohoto hajzla,“ vyzvala přítomné, načež sklidila potlesk vestoje. Petr Pavel jí aplaudoval z první řady...

Poslední příspěvek...

Navalnyj byl nepřetržitě vězněn od roku 2021. Zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři, kde byl držen na samotce. Podle vězeňské služby se jeho stav náhle zhoršil po procházce a zkolaboval.

CNN připomíná, že poslední vzaz, který umístil na Telegram, bylo valentýnské přání manželce. „Baby, všechno je jako v písničce s tebou: mezi námi jsou města, startovací světla letišť, modré sněhové bouře a tisíce kilometrů. Ale cítím, že jsi blízko každou vteřinu, a miluji tě čím dál víc,“ psal nedlouho před smrtí z daleké Sibiře.

Posmrtný vzkaz

Jestli se to stalo, znamená to, že jsme v tuto chvíli neobyčejně silní, když se mne rozhodli zabít. Tuto sílu musíme využít. Nevzdávejte se, pamatujte, že jsme obrovská síla, kterou ti špatní utlačují jen proto, že si nedokážeme uvědomit, jak silní ve skutečnosti jsme.“

Tato slova pronesl zesnulý politik v dokumentu Navalnyj, který o něm před jeho zatčením natočil kanadský režisér Daniel Rother. V něm se Rother Navalného ptá napřímo, jaký má vzkaz svým podporovatelům pro případ, že jej zabijí. „K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí. Proto nelze zůstat nečinnými,“ dodal politik.

Vdova následovnicí?

Po tragicky zemřelém zůstaly dvě děti, Darja (23) a Zachar (15). Vdova Julija stála po celou dobu jeho boje proti moskevskému režimu po Navalného boku. Cestovala s ním zpět do Moskvy, poté co Alexeje propustili z německé nemocnice.

Oporou mu zůstávala, i když byl její choť uvězněn. „Dostala jsem od manžela narozeninový vzkaz na zmuchlaném papíře. Nejlepší dárek, který jsem teď mohla dostat, jsem už dostala,“ napsala srdceryvně na Instagramu vloni v den svých narozenin.

Po odsouzení jejího muže se o ní ale často také spekuluje jako o jeho nástupkyni. „Z manželky politika se sama stala političkou,“ uvedl o ní před třemi lety politolog Konstantin Kalačev. Tehdy pořádala demonstraci na manželovu podporu, na které byla zadržena. Bývá přirovnávána k běloruské opoziční vůdkyni Svjatlaně Cichanouské (41). I ta převzala žezlo po uvězněném manželovi Sjarhejovi (45).

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Lomikel ( 7. března 2024 08:26 )

Na takovou ikonu jako byla Gusta Fučíková, (nebo v Rusku na Naděždu Krupskou) to nebude, ale možná se dotáhne na Marii Kabrhelovou, či na levou eserku Fanny Kaplanovou. Té se atentát nepovedl, přestože namazala náboje česnekem, neboť považovala Lenina za upíra.

zaka ( 4. března 2024 10:08 )

A ty to máš vybrakovaný.

zaka ( 4. března 2024 10:06 )

Má svého nabíječe a chce těžit ze jména

pirna ( 2. března 2024 20:34 )

👍 👍 👍 👍

pirna ( 2. března 2024 20:31 )

Stane se z Julije Navalné podobná "ikona" jako byla v Československu Gusta Fučíková?

Zobrazit celou diskusi