Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putin sliboval lidu stabilitu, místo toho přišel chaos a krveprolití. Co také otřáslo Ruskem?

Autor: DVL, swp - 
6. dubna 2024
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin slíbil ruskému lidu stabilitu a pořádek, nicméně v posledních letech Rusko zasáhlo několik chaotických událostí. Analýza amerického zpravodajství CNN uvedla, co v posledních letech nejvíce otřáslo Ruskem a prohloubilo nespokojenost mezi obyvateli.

Ani ne po týdnu od znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem  bylo Rusko uvrženo do krveprolití a chaosu. Děsivý útok na rozlehlou koncertní síň Crocus City Hall a komplex nákupních center nedaleko Moskvy, za kterým nejspíše stojí Islámský stát, za sebou zanechal stovky nevinných mrtvých nebo zraněných.

Kvůli obavám, že by mohly přijít další útoky, byla posílena bezpečnost na klíčových dopravních uzlech po celém Rusku. Veřejné koncerty a sportovní akce byly odloženy. Toto je jen stěží stabilita a bezpečnost, kvůli které tolik Rusů Putina volilo.

Roky byl ruský prezident stavěn do role vůdce, který je schopen zaručit pořádek v obrovské a divoké zemi. Ale dnešní Rusko působí více nejistě a nestabilně než kdykoli předtím během 24leté Putinovy vlády.

Rusko má údajně obrovské ztráty

Válka Kremlu na Ukrajině, která nyní trvá již dva roky, stála Rusy mnohé. Armáda nezveřejňuje počty obětí, nicméně podle odhadů USA bylo zabito či zraněno více než 300 000 Rusů. Mnoho vojáků, kteří byli zmobilizováni minulý rok, stále nebyli rotováni, což vyprovokovalo protesty znepokojených příbuzných. Jak válka pokračuje, narůstá mezi Rusy strach, že přijde další mobilizace, která do ukrajinského mlýnku na maso přivede ještě více vojáků.

Mezitím ukrajinské dronové útoky a výpady proukrajinských milic na hranicích s Ruskem nepřestávají.

Na ukrajinské frontě to vypadá, že Rusové mají v současnosti výhodu, nicméně slabé výkony ruských velitelů a špatný stav výzbroje zkritizovali ruští váleční blogeři, kteří si stěžovali na nekompetenci těch, kdo rozhodují.

Vzpoura Jevgenije Prigožina, vůdce Wagnerovy skupiny, z minulého roku, kdy požadoval odvolání ruského vysoce postaveného velitele, byla pro Putina šokující a nevídaná výzva. Jeho smrt v záhadném pádu soukromého letadla ukončila jakékoli další hrozby, které by mohl vůdce wagnerovců představovat. Nicméně by se mohli objevit i jiní odpůrci.  

Varování před teroristy

Nedávná smrt Alexeje Navalného, ruského nejprominentnějšího opozičního vůdce, natrvalo umlčela hlasitého kritika Kremlu. Ale tisícovky lidí, kteří přišli na jeho pohřeb v Moskvě nebo kteří se v posledním dnu prezidentských voleb zúčastnili akce Poledne proti Putinovi, svědčí o určité nespokojenosti.

Nyní je však pozornost upřena na potenciální další teroristické útoky. Aby toho nebylo málo, americké a další západní vlády byly varovány zpravodajskými službami, které upozornily na možný teroristický útok v Rusku již na začátku března. Američtí představitelé uvedli, že na to Rusko upozornili. Ale z nějakých důvodů se to Putin rozhodl ignorovat a na varování zareagoval na způsob „provokace…, která má zastrašit a destabilizovat naši zemi“.

Důvodem mohla být nedůvěra Ruska k USA, neboť v současnosti jsou vztahy mezi zeměmi historicky velmi špatné, případně zpravodajské informace USA mohly být příliš vágní.

Nicméně pro vůdce, který Rusům slíbil bezpečnost a stabilitu, je masivní útok na ruské půdě další velkou ranou.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

19:20
Dnes

Česko s Německem sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy, řekl po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem prezident Petr Pavel. Podobné pozice mají země podle něj také ve vztahu k Číně, případně africkým zemím.

„Jsem rád, že na řadu těchto problémů sdílíme velice podobné pozice,“ řekl Pavel. Těší se, že v diskusích budou pokračovat.

18:50
Dnes

Dva mrtvé si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý raketami, oznámil dnes šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o osmi raněných.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa