Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Detaily z procesu s Orlovem: „Totalitní, fašistické Rusko" a „život v absurditě a dystopii"

Autor: ČTK, DVL, swp - 
28. února 2024
19:56

Ochránce lidských práv Oleg Orlov byl moskevským soudem odsouzen ke 2,5 roku vězení za „diskreditaci armády". Nyní byly odhaleny detaily z jeho procesu. Ve své závěrečné řeči se pustil do „totalitního a fašistického Ruska" a chválil Navalného, který byl podle něj zavražděn, ať už byly okolnosti jeho smrti jakékoli. Informoval o tom deník Daily Mail.

Známý ochránce lidských práv Oleg Orlov byl moskevským soudem odsouzen ke 2,5 roku vězení, neboť kritizoval ruské vedení za válku proti Ukrajině. Podle médií je trestaný za opakovanou „diskreditaci armády“. Sedmdesátiletý Orlov je spjat s nevládní organizací Memorial, která dostala Nobelovu cenu míru za rok 2022 a kterou o rok dříve ruské úřady zakázaly.

Když ho strážci odváděli, pozdvihl vzdorovitě ruku v pěst. Desítky podporovatelů mu tleskaly, když ho odváděli ze soudní síně.  

„Totalitní a fašistické Rusko“

Ve své závěrečné řeči se Orlov pustil do „totalitního“ a „fašistického“ Ruska a varoval úředníky, že další na řadě, kdo padne pod Putinovou tyranií, mohou být oni sami. 

Penzistu vyprovodilo ze soudní síně nejméně osm ozbrojených mužů, kteří měli zakryté obličeje. Orlov si trest odpyká ve stejné trestanecké kolonii, ve které zemřel i opoziční vůdce Alexej Navalnyj. Jedná se o hrozivou věznici Polární vlk.

Soud ho odsoudil za článek, ve kterém obvinil Putina z toho, že Rusko vede k fašismu. Nyní se jedná o druhý proces, poprvé skončil s pokutou ve výši 150.000 rublů (nyní kolem 38.000 Kč). Prokuratura nicméně změnila postoj, odvolala se a v prosinci soud nařídil nový proces.

Ve své emotivní závěrečné řeči Orlov řekl: „Chci apelovat na ty, kteří posouvají tyto represe kupředu. Na vládní úředníky, úředníky činné v trestním řízení, soudce, státní zástupce. Ve skutečnosti všemu perfektně rozumíte a ne všichni z vás jsou zarytými podporovateli režimu. Někdy litujete toho, co musíte dělat, ale říkáte si: Co zmůžu? Jenom plním instrukce svých nadřízených - zákon je zákon.“

„Dystopie, absurdita“ 

Když se obrátil na soudce, řekl: „Obracím se na vás, ctihodnosti, obracím se na zástupce obžaloby: Nemáte sami ze sebe strach? Není děsivé pozorovat, co se děje s naší zemí, kterou možná také milujete? Není děsivé, že nejen vy, ale také vaše děti a nedejbože vaše vnoučata budou muset žít v této absurditě, v této dystopii?“

„Všechno je na sebe navázáno: smrt, nebo spíš masakr Alexeje Navalného, soudní represálie proti dalším kritikům režimu, včetně mě, omezování svobody v zemi, vstup ruských vojáků na Ukrajinu,“ vyjmenovával Orlov. 

V soudní síni také chválil Navalného. „Byl to úžasný, statečný a upřímný člověk, který v podmínkách, které byly speciálně vůči němu nesmírně kruté, neztrácel optimismus a víru v budoucnost naší země,“ řekl.

„Ať už zemřel za jakýchkoli okolností, byla to vražda,“ dodal Orlov. 

Orlov již dříve řekl deníku The Guardian: „Už dávno jsem se rozhodl, že chci žít a zemřít v Rusku, je to moje země... přestože to nikdy nebylo tak špatné.“

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva v Rusku Mariana Katzarová řekla, že Orlovův proces je „učebnicový příklad represivního systému“.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nordmedia ( 28. února 2024 20:59 )

http­s://ww­w.li­dovky­.cz/sv­et/u­krajin­sky-prezident-zelenskyj-zakazal-tri-opozicni-televize-pet-let-nesmi-vysi­.A2102­03_101­037_ln­_zah­rani­ci_lij­k/dis­kuse

nordmedia ( 28. února 2024 20:57 )

A co dělá Zelensky? Ten taky zavírá svojí opozici

pindal ( 28. února 2024 20:53 )

Fašistické Rusko?To si dělá pr.el, ne?

Zobrazit celou diskusi