Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vojenský expert varoval před použitím jaderné zbraně Satan II. Putinově hrozbě věří

Autor: DVL, swp - 
24. března 2024
19:30

Plukovník ve výslužbě Simon Diggins uvedl, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl zvážit naprosté zničení Velké Británie v případě rozšíření válečného konfliktu. Tak by se mělo stát za použití jaderných zbraní, píše The Mirror. RS-28 Sarmat, známá také jako Satan II, je výkonná mezikontinentální balistická střela schopná zničit celou zemi jediným úderem.

Vojenský expert tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin by mohl zvážit naprosté zničení Velké Británie v potenciální 3. světové válce za pomocí jaderných zbraní.

Plukovník ve výslužbě Simon Diggins uvedl, že Velká Británie by mohla být vůči takovému útoku „jedinečně zranitelná“ kvůli své geografii a nepřátelství Putina kvůli britské podpoře Ukrajiny.

Vojenský expert zaznamenal prohlášení z raného období rusko-ukrajinského konfliktu, kdy se objevily návrhy, že by Moskva mohla odpálit raketu RS-28 Sarmat do Irského moře v případě rozšíření konfliktu, hlásala tehdy ruská propaganda.

Tato střela, když vybuchne, může spustit gigantickou přílivovou vlnu až do výšky 50 metrů. Tsunami by neslo vysokou úroveň radiace. Proměnilo by to vše, co zbylo z Británie, v „radioaktivní poušť“, píše Express.

RS-28 Sarmat, známá také jako Satan II, je výkonná mezikontinentální balistická střela schopná zničit celou zemi jediným úderem.

Hrozba pro Pobaltské země

Plukovník Diggins varoval před velmi reálným nebezpečím: „Už se nacházíme na místě skutečného a přítomného nebezpečí. Ne příští týden nebo o týden později, ale za dva až tři roky. Nemáme čas, pokud ho chceme odstrašit našimi ozbrojenými silami. Je za minutu dvanáct."

Varoval také, že Putin opravdu nemá rád Velkou Británii. „Chová vůči nám velmi zvláštní nepřátelství. Byli jsme silným zastáncem Ukrajiny na veřejnosti i z hlediska finanční pomoci. Naše obrana je oslabená. Je nás hodně slyšet, ale naše armáda se brzy stane nejmenší, jaká kdy byla od napoleonských válek." 

Plukovník Diggins dále zdůraznil, že je třeba brát Putinovy hrozby vážně. Podporuje také požadavky, aby Spojené království zvýšilo své vojenské výdaje. „Jediný jazyk, kterému Putin zřejmě rozumí, je jazyk síly,“ okomentoval.

Plukovník Diggins přirovnal Putinův možný útok na jeden nebo oba pobaltské státy k Hitlerově anexi Sudet v roce 1938. Ruský prezident by se podle něj mohl pokusit ospravedlnit tento krok argumentem, že je třeba chránit „pronásledované“ etnické Rusy a zároveň získat zpět bývalé sovětské země.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa